Ό,τι δίνεις παίρνεις. Εσύ τουλάχιστον προσπάθησες…

Δέσποινα Καμπούρη
Ό,τι δίνεις παίρνεις. Εσύ τουλάχιστον προσπάθησες…

Είναι περίεργο πράγμα η αίσθηση της αμφισβήτησης. Αλλά δυστυχώς είναι αδύνατο να αρέσουμε σε όλους. Και όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε αυτή τη συνθήκη, τόσο πιο ήρεμες και ευτυχισμένες θα είμαστε.

Μου έχει τύχει άπειρες φορές να μαθαίνω ότι λέγονται πράγματα πίσω από την πλάτη μου. Ότι αφήνονται υπονοούμενα μεταξύ σοβαρού και αστείου για το αν και κατά πόσο καλή είμαι στη δουλειά μου, για το αν είμαι σωστή, κακή, στραβή ή ανάποδη. Όλα τα έχω ακούσει. Ευτυχώς ο κόσμος της τηλεόρασης και της showbiz με εκπαίδευσαν καλά στο πώς να αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις.

Είμαστε άνθρωποι όμως και είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστούμε στο να ανεχόμαστε και να αποδεχόμαστε κάτι κακό που μπορεί να λέγεται από εμάς. Αυτό μπορώ να το καταλάβω και έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου για να παριστάνω την ανήξερη προκειμένου να μην αναλώνομαι σε μικροκουτσομπολιά και μικρότητες που δε θα έπρεπε να με αγγίζουν.

Τι γίνεται όμως, όταν αυτές οι συμπεριφορές προκύπτουν από ανθρώπους του περιβάλλοντός σου, ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και έχεις στηρίξει. Ανθρώπους που πίστευες ότι είναι κοντά σου και ήσασταν μία γροθιά;

Σίγουρα αυτό πονάει περισσότερο, από το να πει κάποιος άσχετος μία βλακεία για εσένα. Τις ημέρες του περιορισμού στο σπίτι, είχα τον χρόνο να σκεφτώ πολλά, να ζυγίσω σχέσεις και χαρακτήρες, να μετρήσω μεταμφιεσμένους φίλους και φίλους αληθινούς που ξέρουν να εκτιμούν.

Η μεγαλύτερη περιφρόνηση που μπορεί να νιώσει κάποιος δεν λέγεται και δεν εκφράζεται με λόγια. Άλλωστε είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η μεγαλύτερη περιφρόνηση, είναι η απόλυτη αδιαφορία. Το να χάνεις τα προνόμια που κάποτε είχες, το να χάνεις μία ζεστή επαφή, μία όμορφη επικοινωνία και μία αποτελεσματική συνεργασία, το να χάνεις γενικώς ανθρώπους και σχέσεις που λειτούργησαν υποστηρικτικά προς εσένα, είναι μεγάλη απώλεια που όμως σε βάζει σε σκέψεις και ίσως έτσι γίνεσαι καλύτερος.

Δε χρειάζεται όλα να λέγονται και όλα να συζητιούνται. Οι αποδέκτες πάντα παίρνουν το μήνυμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το θέμα είναι εσύ να ξέρεις. Να γνωρίζεις. Είναι πολύ άδικο εσύ να επενδύεις σε σχέσεις προσωπικές και επαγγελματικές, να προσπαθείς για το καλύτερο και να λαμβάνεις κακεντρέχεια. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να «ζυγίζεις» ανθρώπους και συμπεριφορές για να μπορείς να προστατεύεις τον εαυτό σου από σχέσεις τοξικές και αδιέξοδες για τις οποίες κόπιασες και προσπάθησες όσο μπορούσες.

Δεν είσαι ο ψυχολόγος κανενός. Φρόντισε και αγάπησε τον εαυτό σου και πάψε να αναλώνεσαι σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν. Ο συναισθηματισμός δεν χωράει παντού. Και να θυμάσαι. Ό,τι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή.

Καλή σου μέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σου στο Instagram!