Η γυναίκα του '21 αποτυπωμένη σε καμβάδες

Ιωάννα Σαλαμούρα
Η γυναίκα του '21 αποτυπωμένη σε καμβάδες
Κάποια από αυτές που θα δεις μπορεί να είναι η δική σου «σούπερ-ηρωίδα».

Μεγάλη και άκρως συγκινητική η σημερινή μέρα. 200 χρόνια έκλεισαν από την επανάσταση του '21. Με σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» τι να χωρέσει να πει άνθρωπος για την αυτοθυσία και την δύναμη αυτών των ανθρώπων; Νιώθεις πολύ μικρός μπροστά στα κατορθώματα των προγόνων μας και στο τι ήταν διατεθημένοι να θυσιάσουν...



Αυτές τις μέρες παρακολουθούσα μανιωδώς αφιερώματα και ντοκιμαντέρ πάνω στον αγώνα των Ελλήνων. Ήταν σαν να βρισκόμουν πάλι στο Λύκειο μόνο που τώρα «ρουφούσα» την κάθε πληροφορία που άκουγα και δεν σου κρύβω πως τα δάκρυα ήταν μόνιμα!

Πατριωτισμός, εσωτερική δύναμη, αυτοθυσία, λεβεντιά, περηφάνια, τόλμη είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό.



Μέσα από τα ιστορικά αφιερώματα που είδα στάθηκα στους αφανείς ήρωες, τις γυναίκες. Αυτές μαζί με τα παιδιά ήταν για άλλη μια φορά οι «ευαίσθητες ομάδες», που στο πέρασμα του εχθρού βιάζονταν, κακοποιούνταν, αρπάζονταν προς πώληση... Μήπως δεν συμβαίνουν και μέχρι σήμερα αυτά; Ναι, συμβαίνουν. Βλέπεις είσαι-είμαστε το «αδύνατο» φύλο, αυτό που ανά τους αιώνες είναι το «εύκολο θήραμα», η «εύκολη» λεία... Πολλά έχουν αλλάξει βέβαια από τότε. Έχουμε αποκτήσει την ανεξαρτησία μας, έχουμε πάρει θέσεις και αξιώματα, αλλά η σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει.



Τι είδα σε αυτές τις γυναίκες λοιπόν; Είδα γυναίκες να εναντιώνονται στον τουρκικό ζυγό, γυναίκες να πιάνουν όπλα στα χέρια τους, γυναίκες να επιλέγουν την αυτοκτονία αυτών και των παιδιών τους προκειμένου να πέσουν στα χέρια του εχθρού, είδα γυναίκες να βγάζουν τα μάτια τους στην ιδέα και μόνο πως θα τις πουλήσουν σε ένα σκλαβοπάζαρο, είδα γυναίκες Δυνατές, Θαρραλέες, Τσαμπουκάδες. Αυτές είμαστε και από αυτές τις γυναίκες πρέπει να παίρνουμε δύναμη, να εμπνεόμαστε που αψήφησαν τα πάντα και τους πάντες ως και τα παιδιά τους... Άφησαν το στίγμα τους.



Αυτοθυσία, λοιπόν, αυτό έπραξαν αυτές οι γυναίκες. Από αυτή την λέξη εμπνεύστηκαν ζωγράφοι και τις απεικόνισαν στους καμβάδες τους, άλλοτε ως την γυναίκα-Ελλάδα και άλλοτε ως την γυναίκα που θυσιάζει τον άντρα και τον γιο της. Πώς να μην νιώσεις ανατριχίλα και δέος μπροστά σε αυτές τις ηρωίδες;

Βλέπεις, οι περισσότερες λέξεις είναι θηλυκού γένους, όπως η Ελλάδα, η Ελευθερία, η Θυσία, η Μάχη, η Ευγνωμονούσα, η Λεβεντιά, η Περηφάνια, αυτές είναι που ενέπνευσαν αυτούς τους καλλιτέχνες και αποτύπωσαν την Γυναίκα μέσα από τα έργα τους.



Θα βρεις παρακάτω πίνακες που με άγγιξαν και μου δημιούργησαν έναν «κόμπο» στο στομάχι κοιτάζοντας τους, Δέος.



Κάθε φορά που θα νιώθεις «λίγη», άσχημα στο πως σου μίλησε το αφεντικό ή ο σύντροφος σου, που θα σε απασχολούν ζητήματα όπως «πήρα κιλά», «είμαι άσχημη», «δεν ξέρω τι θα κάνω από δουλειά», «τα οικονομικά μου είναι χάλια», κλπ, κοίταζε αυτές τις γυναίκες και παίρνε Θάρρος, Δύναμη και προχώρα με σθένος και ψηλά το κεφάλι. Γιατί και εσύ είσαι Μια και Μοναδική και αυτός είναι ο Θησαυρός και ο Πλούτος που μας κληροδότησαν αυτές οι γυναίκες. Ας παραδειγματιστούμε, όχι κυριολεκτικά με σπάθες, τουφέκια και αυτοθυσία, αλλά οι «σπάθες και τα τουφέκια» να γίνουν η δύναμη που θα σε φωτίσει μέσα σου και να είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή σου. Κοινώς «Προχώρα και μη μασάς».



Απόλαυσε τους πίνακες, γιατί κάποια που θα δεις μπορεί να είναι η δική σου «σούπερ-ηρωίδα».!



Καλή συνέχεια και να σε Προσέχεις και να σε Αγαπάς.



Φιλιά πολλά!

ΧΧΧ



Υ.Γ. Φυσικά με βρίσκεις στο Instagram και στο Facebook.



Πηγή φωτογραφιών: Pinterest