The Food Tour: Στο «il Salumaio d’Atene» η ποιότητα έρχεται πάντα πρώτη

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
The Food Tour: Στο «il Salumaio d’Atene» η ποιότητα έρχεται πάντα πρώτη

Το «The Food Tour» με τους Σαμάνθα Αποστολοπούλου (pescatarian) και Χρήστο Κάβουρα (meat lover) ξεκινάει την περιήγησή του στα πιο διάσημα εστιατόρια της Αθήνας δοκιμάζοντας τα καλύτερα πιάτα τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει την ιστορία τους μέσα από τα λόγια των ίδιων των ιδιοκτητών τους.

Ένα εστιατόριο είναι μεν το φαγητό του, ταυτόχρονα όμως καθρεπτίζεται και από την ποικιλία που διαθέτει το μενού, τον τρόπο υποδοχής και συμπεριφοράς του service, την πελατεία που μαζεύει, την ενέργεια του χώρου και πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες. Αυτές που υπαγορεύουν στο τέλος της ημέρας το αν τελικά άξιζε ένα δείπνο στο συγκεκριμένο μέρος ή όχι. Μαζί με τα παραπάνω ωστόσο, κάθε εστιατόριο χαρακτηρίζεται μέσω ιστοριών από τη μέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του, οι οποίες μπορεί να επηρέασαν τον τρόπο λειτουργίας, το χαρακτήρα της διακόσμησης, ακόμα και πολλά φαγητά του μενού.

Το ταξίδι στη γεύση και την ιστορία της στήλης «The Food Tour» ξεκινάει από το «il Salumaio d’Atene» στην καρδιά της Κηφισιάς, εκεί όπου Σαμάνθα Αποστολοπούλου και Χρήστος Κάβουρας δοκιμάζουν τα πιο διάσημα πιάτα του μενού, ενώ παράλληλα μαθαίνουν μυστικά και ιστορίες που έχουν χτίσει το μύθο του περίφημου ντελικατέσεν-εστιατορίου από τον ιδιοκτήτη του, Σωτήρη Γεωργακόπουλο.

9

Ποικιλία ιταλικών αλλαντικών και τυριών Salumaio

Η ποιότητα είναι μια αμετάβλητη αρχή του «il Salumaio»

Δεν χρειάζεσαι ώρα για να καταλάβεις το ιδιαίτερο συναίσθημα που σου προκαλεί ο χώρος του μικρού μεν, αλλά θαυματουργού εστιατορίου. Το υπέροχο λουτρό δίπλα από την είσοδο, η μοναδική αρχιτεκτονική του χώρου και η ευγένεια με την οποία σε αντιμετωπίζει το προσωπικό σε προϊδεάζουν πριν καν δοκιμάσεις κάποιο έδεσμα ότι ο χρόνος που θα περάσεις στο «il Salumaio d’ Atene» θα είναι πραγματικά μοναδικός.

«Έχουμε έναν απαράβατο κανόνα, ο οποίος αναφέρει “δεν αλλάζουμε την ποιότητα όπως και δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα ποτέ”. Από τη διακόσμηση του χώρου, που έχω επιμεληθεί ως αρχιτέκτονας και την ατμόσφαιρα που θέλουμε να απολαμβάνουν οι πελάτες μας, μέχρι την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τα γεύματα και τέλος, το βασικότερο όλων, την επικοινωνία του προσωπικού με το κοινό. Οι συνεργάτες μας στο «il Salumaio dAtene» είναι το άλφα και το ωμέγα. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει SALUMAIO. Έχουμε ένα προσωπικό σχεδόν 50 ατόμων και είναι όλοι τους «οικογένεια» για εμάς. ‘Έχουμε κοντά μας συνεργάτες από την ημέρα που ανοίξαμε» είναι κατά τον Σωτήρη Γεωργακόπουλο το μυστικό της επιτυχίας του «il’ Salumaio d’ Atene», του ιστορικού εστιατορίου-ντελικατέσεν στην οδό Παναγίτσας 5 στην Κηφισιά, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998 και έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχέση με τον κόσμο της περιοχής και όχι μόνο.

AP7A7466 copy

Σωτήρης Γεωργακόπουλος-Σαμάνθα Αποστολοπούλου-Χρήστος Κάβουρας

Ένα μέρος εστίασης με χαρακτήρα οικογενειακό, ιταλικές «πινελιές» -εξ ου και το όνομα il’ Salumaio- το οποίο πηγάζει από τις εμπνεύσεις και την εξαιρετική αίσθηση του φαγητού από τον Σωτήρη Γεωργακόπουλο και τη σύζυγό του, Φούλη, ακόμα και αν στο ξεκίνημά τους δεν είχαν καμία σχέση επαγγελματικά με τον κλάδο. Εκείνος αρχιτέκτονας και η γυναίκα του οικονομολόγος μεν στο επάγγελμα, αλλά έχοντας το ποιοτικό φαγητό στην καθημερινότητά τους, όπως και τη γευσιγνωσία από τα πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, είχαν στο μυαλό τους να δημιουργήσουν στην Κηφισιά κάτι αντίστοιχο με τον «Ορφανίδη» που βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου (σ.σ. εκεί που βρίσκεται ο σημερινός «Καίσαρης»), ή τη «Ράτκα» στην Χάριτος, στο Κολωνάκι, όπου είχες τη δυνατότητα να πάρεις τον καφέ ή το ουζάκι σου και ταυτόχρονα να αγοράσεις προϊόντα για το σπίτι. Τελικώς το 1998 κατάφεραν να ανοίξουν αρχικά ένα «μπακάλικο» όπως το αποκαλεί ο ίδιος, με ιταλικά προϊόντα τα οποία όμως είχες τη δυνατότητα να απολαύσεις σε ένα από τα τρία τραπέζια του μαγαζιού παρέα με τον καφέ. Σύντομα όμως τα πράγματα θα άλλαζαν και το «μπακάλικο» θα γινόταν το εστιατόριο-ντελικατέσεν που γνωρίζουμε σήμερα.

1

Σημαντική παρένθεση, το «il' Salumaio d’Atene» ξεκίνησε σε επίπεδο franchise από το αντίστοιχο «Il Salumaio di Montenapoleone» του Μιλάνου, όταν κατά μία επίσκεψή στην πόλη τη μόδας, προκειμένου να αναζητήσουν ιδέες που να ταιριάζουν στην Κηφισιά ανακάλυψαν σε μια στοά το “il Salumaio di Montenapoleone” εστιατόριο-delicatessen, που επί δεκαετίες είναι συνώνυμο της ποιότητας στην πόλη αλλά και στην Ιταλία γενικότερα. Μπήκαν μέσα, μίλησαν με τον Giorgio τον ιδιοκτήτη ο οποίος είναι και φιλέλληνας και επί τόπου έκλεισε η συμφωνία συνεργασίας για αντίστοιχο project στην Ελλάδα.

Όταν πλέον η ιδέα του εστιατορίου έμοιαζε μονόδρομος, με τη βοήθεια του Ιταλού chef ξεκίνησαν να προσθέτουν κάποια πολύ χαρακτηριστικά πιάτα, σε ριζότι και σαλάτες και μετά απλά δημιούργησαν δικές τους γεύσεις και πιάτα, συχνά καλύτερα από τα αντίστοιχα στο μαγαζί του Μιλάνου. Σύντομα το franchise δεν είχε λόγο ύπαρξης και κάπως έτσι γεννήθηκε το Il Salumaio d’Atene.

Κάθε πιάτο έχει και μια ιστορία

Όπως το πρώτο παιδί έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του γονέα, το ίδιο συνέβη και με το παρθενικό πιάτο που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες, την περίφημη σαλάτα Giovanna. Το όνομα το πήρε από την κόρη τους, Ιωάννα γιατί ήταν η αγαπημένη σαλάτα που της έφτιαχνε η μητέρα της στο σπίτι. Με παρμεζάνα 30 μηνών, κουκουνάρι και την χαρακτηριστική σως Giovanna που η Φούλη είχε επινοήσει για την κόρη της. Ένα πιάτο που από το μακρινό 1998 έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση σαν «πιάτο» στο μαγαζί.

5.5

Η περίφημη σαλάτα Giovanna: πράσινη σαλάτα, παρμεζάνα, κουκουνάρι, σως Giovanna, σκόρδο

«Όλα τα πιάτα είναι σαν παιδιά μας και τα αγαπάω εξίσου» αναφέρει ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος καθώς εξελίσσεται η κουβέντα ωστόσο μας αποκαλύπτει ότι ιδιαίτερη αδυναμία έχει τελευταία στο Spaghetti Aglio e Olio.

«Θεωρητικά είναι ένα απλό πιάτο, ωστόσο με την προσθήκη αυγοτάραχου είναι πραγματική μαγεία» θα προσθέσει, ενώ κάνει ειδική μνεία στις Tαλιατέλες μαύρης τρούφας με καραβίδες, όπως και ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα πιάτα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη «σως».

13

To αγαπημένο πιάτο του Σωτήρη Γεωργακόπουλου, Spaghetti Aglio e Olio με με λάδι, σκόρδο, παρμεζάνα και αυγοτάραχο

Η Σαμάνθα και ο Χρήστος έχοντας πλέον τη γνώση αλλά και την κρυφή συνταγή της επιτυχίας, δεν έμειναν μόνο στη σαλάτα Giovanna και στο Spaghetti Aglio e Olio αλλά παράγγειλαν και άλλα πιάτα του μενού, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από τα Αυγά Benedict με prosciuto τα οποία η Σαμάνθα δεν δίστασε να αποκαλέσει «τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ», αλλά και με το Παγωτό Γιαούρτι light με φράουλες.

Αναμφίβολα το φαγητό σε κάθε εστιατόριο έχει το δικό του χαρακτήρα και την πινελιά των υπευθύνων του και στο «il Salumaio d’Atene» διακρίνεις ξεκάθαρα την ποιότητα στη γεύση και όχι μόνο. Παράλληλα απολαμβάνεις την ηρεμία και τη θετική ενέργεια που προκύπτει από την ξεχωριστή του ατμόσφαιρα, είτε δειπνήσεις στον εσωτερικό του χώρο, είτε στον εξωτερικό παρέα με το υπέροχο σιντριβάνι συνθέτοντας ένα εξαιρετικά οργανωμένο παζλ για την γαστρονομική σου ευθυμία. Είναι ίσως από τα λίγα εστιατόρια που μπορούν να παινευτούν ότι όσο περνάει ο καιρός γίνονται πολύ καλύτερα.

Διαγωνισμός

Για σας που σας αρέσει το καλό φαγητό, εξασφαλίσαμε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά τη δική μας εμπειρία στο «il Salumaio d’Atene». Μπείτε στο διαγωνισμό του QUEEN.gr στο Instagram μας και κερδίστε ένα δείπνο για δύο άτομα αξίας 150 ευρώ (από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη) στο «il Salumaio d’Atene», κάνοντας follow στις σελίδες του Queen & il Salumaio d’Atene και κάνοντας mention δύο φίλους σας.

https://www.instagram.com/p/CWaOD9yqYwR

Δείτε στο παρακάτω άλμπουμ εικόνες από το υπόλοιπο μενού που παράγγειλαν: