Αντισύλληψη και περίοδος: Τι ισχύει και τι όχι;

Γωγώ Φούντα
Αντισύλληψη και περίοδος: Τι ισχύει και τι όχι;

Καταρρίπτουμε κάποιους πολύ βασικούς μύθους γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα

Οι μέθοδοι αντισύλληψης πλέον είναι πολλές και άκρως αποτελεσματικές, χωρίς φυσικά να επηρεάζουν στο ελάχιστο τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού. Δυστυχώς όμως, υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από αυτές, τόσο για τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, τη χρήση αντισύλληψης, αλλά και για ορισμένες μεθόδους που απλούστατα δεν έχουν αποτέλεσμα. Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται ορισμένοι συχνοί μύθοι σχετικά με την περίοδο, την ερωτική επαφή και την αντισύλληψη που καλό θα ήταν να εξετάσουμε, να αναλύσουμε και να καταρρίψουμε.

Μύθος 1: Η ωορρηξία συμβαίνει στα μέσα του κύκλου, την 14η περίπου ημέρα.

ΛΑΘΟΣ

Η στιγμή της ωορρηξίας είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Μόνο το 10% των γυναικών έχουν ωορρηξία την 14η μέρα του κύκλου τους. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, από την 11η μέχρι την 21η μέρα εάν ο κύκλος σας είναι τακτικός, και μέχρι την 28η μέρα εάν ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος. Η χρονική στιγμή της ωορρηξίας μπορεί επίσης να ποικίλει από κύκλο σε κύκλο, καθιστώντας αδύνατο τον υπολογισμό της. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος σύλληψης σε σχεδόν κάθε ημέρα του κύκλου σας.

Μύθος 2: Δεν μπορώ να μείνω έγκυος στην αρχή και στο τέλος του κύκλου μου

ΛΑΘΟΣ

Επειδή η στιγμή της ωορρηξίας είναι απρόβλεπτη και το σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 5 ημέρες στις σάλπιγγες, ο κίνδυνος σύλληψης λόγω ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις υπάρχει σχεδόν κάθε μέρα του κύκλου σας.

Μύθος 3: Δεν θα μείνω έγκυος εάν ο ερωτικός μου σύντροφος τραβηχτεί πριν την εκσπερμάτωση

ΛΑΘΟΣ

Η διακεκομμένη συνουσία (τράβηγμα πριν την εσκπερμάτωση) δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Τα υγρά που απελευθερώνει ο άνδρας πριν την εκσπερμάτωση μπορεί ήδη να περιέχουν σπερματοζωάρια. Επίσης, ο άνδρας μπορεί να μην τραβηχτεί εγκαίρως.

*Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέσα στις προηγούμενες 5 ημέρες και αυτή η περίοδος της ζωής σας δεν είναι κατάλληλη για να αποκτήσετε παιδί, τότε κάνετε καλά που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη. Ο μηχανισμός δράσης της επείγουσας αντισύλληψης για λήψη από το στόμα είναι η αναστολή ή καθυστέρηση της ωορρηξίας, ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο.

83907d31f283c02afdd45d6a0f95cab7 L 29e0e

Το ellaOne είναι το χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή εάν η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε. Το ellaOne σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου γιατί δρα καθυστερώντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Έτσι, τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία), τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σώμα σας δεν είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο.

Ενημερωθείτε στο www.ellaOne.gr

Το υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης-συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.