Τσακωθήκατε; Ε, και;

Τσακωθήκατε; Ε, και;

Κορίτσια, μην «κατεβάζετε τα μούτρα». Δεν υπάρχει λόγος να σας θυμώνει τόσο πολύ ένας καβγάς. Άλλωστε, το λένε πλέον και οι επιστήμονες: «οι τσακωμοί είναι ευθύνη των ανδρών»!

Θα ήταν χρήσιμο εάν σκεφτόταν κανείς το λόγο για τον οποίο μετά από κάθε καυγά οι γυναίκες είτε γκρινιάζουν, είτε χάνεται το χαμόγελό τους (η αλήθεια είναι ότι για αρκετή ώρα συμβαίνει αυτό) και εν πάση περιπτώσει παίρνουν πολύ κατάκαρδα και στα σοβαρά τον όλο τσακωμό.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε μια νέα έρευνα στην επιθεώρηση «Psychosocial Intervention» και έρχεται και μας δικαιώνει καθώς καταλήγει στο ότι, ναι μεν έχουν δίκιο αρκετές φορές οι άνδρες, αλλά παράλληλα έχουν και την ευθύνη για τους περισσότερους καυγάδες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες συγχύζονται περισσότερο από τους τσακωμούς με τον σύντροφό τους, διότι εγείρονται εντονότερα συναισθήματα μέσα τους. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες αποτελούν τη βασική αιτία των διενέξεων μεταξύ των ζευγαριών. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συναισθήματα όπως οργή ή περιφρόνηση.

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, στην Ισπανία συμμετείχαν 142 εθελοντές, εκ των οποίων 75 γυναίκες και 67 άντρες. Στη συνέχεια, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε πέντε διαφορετικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν καυγά ανάμεσα στο ζευγάρι.

Στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος πρόσβαλλε τον άλλο ή του φερόταν με ασέβεια, οι γυναίκες ένιωθαν δυστυχισμένες, ενώ στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος γινόταν επιθετικός προς τον άλλο στη διάρκεια του καυγά, οι γυναίκες ένιωθαν μεγαλύτερη απογοήτευση από τους άντρες.
Βέβαια, υπήρξε κι ακόμα μία εκδοχή, όπου ο ένας σύντροφος διαστρέβλωνε την πραγματικότητα προκειμένου να υπερισχύσει, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώσουν θλίψη.

Και όσο οι καυγάδες έδιναν και έπαιρναν, οι άντρες δήλωσαν πως ένιωθαν πιο κυριαρχικά συναισθήματα, όπως οργή, θυμό ή περιφρόνηση, ενώ οι γυναίκες ένιωθαν πιο υποτακτικά συναισθήματα, όπως ενοχές, θλίψη ή φόβο. Παρολαυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα συναισθήματα των γυναικών ήταν πιο ισχυρά.

Οι ειδικοί απέδωσαν τις παραπάνω διαφορές στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και στον τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, καθώς και στα πρότυπα των ρόλων μεταξύ των δύο φύλων.