Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Όχι σπανιο φαινόμενο στους καιρούς που διανύουμε, αλλά δύσκολα διαχειρίσιμο...

Όλοι αισθανόμαστε ανήσυχοι κατά καιρούς. Αν όμως κάποιος νιώθει ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση παρατεταμένης ανησυχίας και υψηλού άγχους, η οποία διαρκεί για πάνω από 6 μήνες και το επίπεδο της ανησυχίας είναι δυσανάλογο σε σχέση με τον κίνδυνο, τότε μπορεί να υποφέρει από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ).

H Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή μπορεί να οριστεί ως μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση υψηλού άγχους, η οποία συχνά περιγράφεται σαν «χρόνια ανησυχία». Tα άτομα με ΓΑΔ ανησυχούν για μια ποικιλία θεμάτων, όπως η υγεία, τα οικονομικά προβλήματα, τα οικογενειακά προβλήματα, οι δυσκολίες με την δουλειά, η απόρριψη και η απόδοση, ενώ αναμένουν να επέλθει η καταστροφή καθώς το βρίσκουν δύσκολο να ελέγξουν την ανησυχία τους.

Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφος ενός ατόμου με ΓΑΔ καθυστερήσει μια ώρα από τη δουλειά του χωρίς να έχει πάρει τηλέφωνο, τότε το άτομο με ΓΑΔ μπορεί να σκεφτεί, «πρέπει να έπαθε κάποιο ατύχημα», και όχι οποιαδήποτε άλλο εξίσου πιθανό σενάριο, όπως π.χ. «καθυστέρησε στην κίνηση» ή «μπορεί να κανόνισε κάποια άλλη δουλειά γυρνώντας».

Τα σωματικά συμπτώματα της ΓΑΔ μπορεί να περιλαμβάνουν την ανησυχία, την κούραση, προβλήματα με τη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, μυϊκή ένταση, και προβλήματα με τον ύπνο. Η ζωή με ΓΑΔ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνεται με την ψυχοθεραπεία ή και με φαρμακευτική αγωγή. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, εκμάθηση στρατηγικών διαχείρισης του άγχους, τεχνικές χαλάρωσης είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν.