Τα ετερώνυμα έλκονται... ή μήπως είναι μόνο ένας μύθος;

Ιωάννα Τζανή
Τα ετερώνυμα έλκονται... ή μήπως είναι μόνο ένας μύθος;

Όλα έχουν να κάνουν με τη σημαντικότητα των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσά σας.

Όλες έχουμε ακούσει τη φράση «τα ετερώνυμα έλκονται» και πιθανότατα γνωρίζουμε ζευγάρια που αποτελούν τον ορισμό αυτού. Πότε, όμως, τα ετερώνυμα ΔΕΝ έλκονται; Από μικρά πράγματα, όπως το να είναι πρωινός τύπος ο σύντροφός σου ενώ εσύ όχι, μέχρι μεγαλύτερα, όπως το να έχετε διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ανάμεσά σας.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις της ζωής μας, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν τελικά αυτό το ρητό ισχύει ή είναι απλά ένας μύθος.

gynaika 3

Χώρισες και είσαι στα πατώματα; Τρόποι για να ενισχύσεις τη διάθεσή σου

Σύμφωνα με τον θεραπευτή Frank Thewes, «η επικρατούσα έρευνα δεν είναι ότι τα ετερώνυμα έλκονται ή δεν έλκονται, αλλά συχνά τα άτομα με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά μπορούν να ταιριάζουν πολύ. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα ζευγάρι όπου ο ένας σύντροφος είναι πολύ κοινωνικός και ο άλλος πιο εσωστρεφής — αλλά αυτό τους βοηθά να ισορροπήσουν ως ζευγάρι. Αν το πάμε στα άκρα, ωστόσο, τότε αυτά τα αντίθετα χαρακτηριστικά μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα».


https://www.instagram.com/p/CaHTfK1qtFg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Thewes λέει ότι σε μια περίπτωση όπως αυτή, ένας σύντροφος μπορεί να έχει συνεχώς ανάγκη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ωστόσο ο άλλος όχι μόνο να είναι εσωστρεφής, αλλά να έχει και κοινωνικό άγχος. «Έτσι αυτό μπορεί να μην είναι υγιές για τα άτομα ή τη σχέση», προσθέτει. Φυσικά, μπορείτε σαν ζευγάρι να προσπαθήσετε να δουλέψετε πάνω στις διαφορές σας, αλλά αν αυτές γίνονται περισσότερο εμπόδιο για τη σχέση σας παρά βοηθητικές, ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποια επανεκτίμηση.

Οι περιπτώσεις όπου τα ετερώνυμα... όντως έλκονται

Τα ετερώνυμα συνήθως έλκονται επειδή βλέπουν χαρακτηριστικά στο άλλο άτομο που θα ήθελαν να είχαν. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει πολύ άγχος και έντονους ρυθμούς στην καθημερινότητά του, μπορεί να έλκεται από ένα πιο χαλαρό άτομο επειδή θα ήθελε να μπορούσε να χαλαρώσει περισσότερο. Ένας φιλάργυρος άνθρωπος μπορεί να έλκεται από ένα άτομο που ξοδεύει πιο ελεύθερα, απολαμβάνοντας το γεγονός ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι τόσο άνετος με τα οικονομικά του.

Αλλά το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο... Τα περισσότερα «ετερώνυμα» έλκονται όταν και οι δύο σύντροφοι ανέχονται (και ακόμη καλύτερα, αποδέχονται) τις διαφορές τους. Για να συμβεί αυτό, κάθε σύντροφος δε θα πρέπει να επενδύει σε αυτό που είναι «σωστό» ή «λάθος», αλλά να βλέπει τις διαφορές ως «αποδεκτές». Όταν, λοιπόν, αυτά τα «αντίθετα» χαρακτηριστικά δεν είναι σημαντικά και για τους δύο συντρόφους, τότε τα ετερώνυμα όντως έλκονται. Οι διαφορές μπορούν να εκληφθούν ως ερωτικές ιδιορρυθμίες.



Όταν αυτό ρητό καταρρίπτεται...

Υπάρχει ένας βασικός τρόπος για να καταλάβεις εάν το να είστε διαφορετικοί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σχέση σας, και αυτός έχει να κάνει με τις αξίες του καθενός.

Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου βρίσκει φυσιολογικό το να στέλνει μηνύματα με άλλες γυναίκες ενώ εσύ όχι, είναι σαφές ότι οι αξίες σας δεν είναι οι ίδιες. Ομοίως, το να έχεις αντίθετες αξίες για τα χρήματα, την ανατροφή των παιδιών και άλλους σημαντικούς τομείς, μπορεί να καταστρέψει μια σχέση. Οι αξίες είναι ένας τομέας όπου τα αντίθετα μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά που η σχέση μπορεί να μη δύναται να λειτουργήσει.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις. Όταν ο ένας είναι πολύ διαφορετικός από τον άλλο, το αποτέλεσμα σε μια σχέση είναι συνήθως κάποιο είδος βιοψυχοκοινωνικής-πνευματικής δυσφορίας. Οι πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου που είναι εντελώς αντίθετες με το άλλο άτομο μπορεί να προκαλέσουν βιολογικά προβλήματα, όπως ημικρανίες και ψυχολογικά προβλήματα (άγχος, κατάθλιψη, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση κ.λπ.).



Να συνάψω σχέση με κάποιον που είναι διαφορετικός από εμένα;

Το να βγαίνεις με κάποιον που είναι διαφορετικός από εσένα, σε βοηθά να ανοίξεις τους ορίζοντές σου σε νέες εμπειρίες και συχνά φέρνει ισορροπία στη ζωή σου με πολλούς τρόπους. Τα αντίθετα έλκονται όταν και οι δύο βλέπουν τους αντίθετους παράγοντες ως σχετικά ασήμαντους για αυτούς.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό το άτομο. Αν τα αντίθετα χαρακτηριστικά προσθέτουν υγιή ενθουσιασμό ή άνεση στη ζωή κάποιου - ενώ απαιτούν λογικές προσαρμογές χωρίς να διακυβεύονται οι βασικές αξίες και οι πεποιθήσεις - τότε μπορεί να υπάρξει μία όμορφη σχέση.

Μην ξεχνάμε και βασικές ιδιότητες που ευνοούν τις υγιείς σχέσεις, όπως η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ευγένεια, η υπομονή, η πίστη, οι δεξιότητες επικοινωνίας και η ενσυναίσθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 tips για να αποκτήσεις (επιτέλους) μία υγιή σχέση

Γιατί απατούν οι γυναίκες; Το «Unfaithful» δεν έκανε τυχαία τόση επιτυχία