Είναι τελικά η διαφορά ηλικίας πρόβλημα ή ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά;

Ιωάννα Τζανή
Είναι τελικά η διαφορά ηλικίας πρόβλημα ή ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά;

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός: Η συμβατότητα και ο αληθινός έρωτας είναι αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στις σχέσεις.

«Η καρδιά δεν επιλέγει ποιον θα ερωτευτεί» είναι ένα κλισέ που δε θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές. Πραγματικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιον θα ερωτευτούμε. Η καρδιά δε νοιάζεται αν κάποιος είναι μεγαλύτερος ή νεότερος, αλλά το μυαλό - των άλλων κυρίως! - τείνει να το κάνει.

Το κοινωνικό στίγμα σχετικά με τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας καλά κρατεί, γεγονός που συνήθως μας αναγκάζει να έχουμε εμμονή με αυτό και όταν αρχίζουμε να αναπτύσσουμε συναισθήματα για άτομα που δεν είναι κοντά μας ηλικιακά, πιστεύουμε ότι τα συναισθήματά μας είναι λάθος.

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά: Ζευγάρια του Hollywood με μεγάλη διαφορά ηλικίας (video)

Όμως πριν απορρίψεις μια τέτοια σχέση απλά και μόνο επειδή φοβάσαι «τι θα πει ο κόσμος», σκέψου μήπως κλείνεις την πόρτα στον μεγάλο έρωτα της ζωής σου.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να έχεις 20 χρόνια διαφορά ηλικίας με τον σύντροφό σου, αλλά αν ταιριάζετε, περνάτε καλά και θέλετε τα ίδια πράγματα από τη σχέση και τη ζωή, ποιος μπορεί να πει τι - και ποιον αφορά στο κάτω κάτω;


https://www.instagram.com/p/B5qmrWyI6Sq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η κοινωνία όχι μόνο κρίνει τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας, αλλά νομίζει επίσης ότι όλοι γερνάμε και εξελισσόμαστε με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχει αυτό το στερεότυπο ότι ένας άνθρωπος, από κάποια ηλικία και μετά βαριέται, αφήνεται και δεν μπορεί η ζωή του να συμβαδίσει με εκείνη ενός νεότερου. Υπάρχει και το άλλο... Ότι μια γυναίκα πριν τα 30 της είναι πολύ ανώριμη για να βρίσκεται στο πλευρό ενός «ώριμου» 40άρη ή 50άρη. 'Ομως, η ωριμότητα είναι κάτι που αναπτύσσεται μετά από εμπειρίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Δε γίνεσαι ώριμος ως δια μαγείας στα 31α γενέθλιά σου. Μπορείς να ωριμάσεις σε πολύ μικρή ηλικία, ή ακόμα και να μην ωριμάσεις ποτέ πραγματικά. Μπορείς να είσαι 26 ετών με τη νοοτροπία ενός 45χρονου ανθρώπου, ή το αντίστροφο.

Εγώ αυτό που θα σου πω, πριν ξεκινήσω να διηγούμαι τη δική μου ιστορία και με βάση αυτά που μου έχει διδάξει η ζωή είναι το εξής: Μην ακούς κανέναν και ακολούθα την καρδιά σου όταν βρεις έναν πραγματικό ξεχωριστό σύντροφο. Ξέρω ζευγάρια που έχουν διαφορά 20 ετών και είναι το ίδιο ευτυχισμένα - ή και περισσότερο - με ζευγάρια που έχουν διαφορά δύο μηνών. Αφέσου στον έρωτα και την μαγεία εάν διαπιστώσεις ότι έχεις έναν υπέροχο άνθρωπο δίπλα σου και μη νοιάζεσαι για το αν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από εσένα.

Η πρώτη μου σχέση με μεγαλύτερο άντρα... (και εκείνες που ακολούθησαν!)

Όταν ήμουν 21, πέρασα δύο χρόνια με έναν άντρα 20 χρόνια μεγαλύτερό μου. Πριν από αυτόν, δεν είχα ποτέ σχέση με κάποιον πολύ μεγαλύτερό μου, ωστόσο κατά την εφηβεία μου πάντα γοητευόμουν από μεγαλύτερους άντρες - ακόμα και από καθηγητές μου. Και μιας και αναφέρθηκα στους καθηγητές, δεν είναι τυχαίο που πολλά κορίτσια γοητεύονται από εκείνους. Η εξουσία και η μετάδοση της γνώσης είναι εγγενώς ερωτικά.

Μετά, λοιπόν, από εκείνη τη σχέση που έκανα, οι δύο επόμενες ήταν επίσης με μεγαλύτερους άντρες, με τους οποίους, παρά τη διαφορά ηλικίας μας, είχαμε κοινά σημεία και κοινή ιδιοσυγκρασία. Για παράδειγμα, λατρεύαμε τα ταξίδια, μας άρεσε να βγαίνουμε στα ίδια μέρη, ασχολούμασταν με τη γυμναστική, είχαμε ίδια αίσθηση του χιούμορ και - πολύ σημαντικό! -μας άρεσε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα στο σεξ - κάτι το οποίο δεν είχα βιώσει με κανέναν συνομίληκο πρώην μου.



Στα μέσα των 20 σου, το να βγαίνεις με κάποιον συνομίληκό σου μπορεί να είναι τρομακτικό - πέφτεις πάνω σε κουτιά από πίτσα κάθε φορά που πηγαίνεις σπίτι του ή όταν βγαίνετε, δεν έχεις τι να πεις μαζί του. Έτσι, όταν γνωρίζεις κάποιον που έχει καθαρές πετσέτες στο μπάνιο του και μια καριέρα, είναι άκρως ακαταμάχητο. Ένας μεγαλύτερος σύντροφος σού διδάσκει συνεχώς νέα πράγματα - από το πώς να επιλέγεις καλές ταινίες, μέχρι συμβουλές για την καριέρα και το σεξ. Είναι σαν μια... μαθητεία for life.

Σίγουρα ένας μεγαλύτερος άντρας μπορεί να νιώσει ότι είστε από εντελώς διαφορετικούς πλανήτες όταν τον ρωτήσεις «Ποιος είναι ο Bon Jovi;», αλλά αυτό είναι και το... ενδιαφέρον σε αυτή τη σχέση. Αυτός σου μαθαίνει για τον Bon Jovi και εσύ για τον ΜadClip!

Αυτό, λοιπόν, το ξεπερνάμε. Αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις αφού βρείτε μια κοινή γραμμή μεταξύ σας, είναι όλοι αυτοί οι haters. Όπως έλεγα και προηγουμένως, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας συνοδεύονται από στιγματισμό και αυτός ο εξωτερικός σκεπτικισμός μπορεί να αρχίσει να διεισδύει στη σχέση σας. Επίσης, είναι αρκετά άβολο όταν οι φίλοι και η οικογένειά σου αρχίζουν να έχουν άποψη και προβληματισμούς, τους οποίους φυσικά και σου μεταφέρουν. Πάντα είναι αγχωτικό για μια γυναίκα να πει στους δικούς της ανθρώπους ότι βγαίνει με κάποιον σχεδόν 30 χρόνια μεγαλύτερό της. Το θέμα της ηλικίας σίγουρα φρικάρει τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι ρεαλιστικοί προβληματισμοί, πέρα από τα κοινά στερεότυπα που θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε. Όταν ένας άντρας αρχίσει να βγαίνει με μια αρκετά μικρότερη γυναίκα, αρχίζουν οι σκέψεις του τύπου «Πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο!». Αρχίζει να αγχώνεται για την εξωτερική του εμφάνιση και εμφανίζει ανασφάλειες σχετικά με τη γήρανση. Όμως αν καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις ανασφάλειες και σταματήσει να φοβάται ότι σε λίγα χρόνια θα θέλεις έναν νεότερο άντρα - πράγμα που δεν ισχύει, γιατί η αγάπη είναι αυτή που στο τέλος σε κρατά σε μια σχέση για πάντα - μπορεί να σου προσφέρει την απόλυτη ηδονή και να «απορροφήσεις» όλη τη... σοφία του σχετικά με τη ζωή και το σεξ.

Είναι εύκολο να πιστέψεις ότι οι διαφορές σε μια σχέση είναι κακές. Αλλά οι ανισορροπίες είναι αναπόφευκτες - είτε πρόκειται για ηλικία, ελκυστικότητα, πλούτο, ευφυΐα, επιτυχία, οικογένεια, ψυχική υγεία κ.λπ. Στο τέλος, το να κάνεις τη σχέση να δουλέψει είναι αυτό που μετράει, και όχι αν ακούγατε το ίδιο ροκ συγκρότημα τη δεκαετία του '90.



Τι φανερώνουν οι έρευνες

Και για το τέλος σου έχω μια έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, που διενεργήθηκε το πρώτο 3μηνο του 2014, σχετικά με τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας. Ρίξε μια ματιά!

Έχετε υπάρξει σε σχέση με διαφορά ηλικίας;

Δεν έχω υπάρξει: 19%
5-10 χρόνια διαφορά: 50%
10-15 χρόνια διαφορά: 16%
Πάνω από 15 χρόνια διαφορά: 15%

Ένας άντρας είναι καλό να είναι μεγαλύτερος κατά:

5-10 χρόνια: 10%
10-15 χρόνια: 59%
Πάνω από 15 χρόνια: 3%
Στην ίδια ηλικία ή και λίγο μεγαλύτερος:28%

Έχει μέλλον μία σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας (πάνω από 10 χρόνια);

Ναι – όταν είναι ο άντρας μεγαλύτερος: 63%
Ναι – όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη: 5%
Όχι – όταν ο άντρας είναι μεγαλύτερος: 10%
Όχι – όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη: 22%

Γιατί επιλέγερε μία σχέση με διαφορά ηλικίας; (Μπορείτε να επιλέξετε πάνω από μία απάντηση)

Ωριμότητα: 52%
Σεξουαλική εμπειρία: 23%
Οικονομική κατάσταση: 10%
Κοινωνικό status: 8%
Επάγγελμα: 7%

Στην παρακάτω photo gallery θα βρεις μερικά διάσημα ζευγάρια που αποδεικνύουν ότι... «ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν έχεις «σκοτεινές» πλευρές, αποκάλυψέ τες στον σύντροφό σου χωρίς φόβο

Πώς να σταματήσεις να προκαλείς ανούσιους καυγάδες με τον σύντροφό σου