Αν αναρωτιέσαι γιατί ενώ είσαι μια επιτυχημένη γυναίκα έλκεσαι από νάρκισσους, μάθε τώρα τους λόγους

Ιωάννα Τζανή
Αν αναρωτιέσαι γιατί ενώ είσαι μια επιτυχημένη γυναίκα έλκεσαι από νάρκισσους, μάθε τώρα τους λόγους

Αυτοί είναι οι λόγοι που κολλάς με άντρες που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους.

Υπάρχουν γυναίκες (ανήκα κι εγώ σε αυτή την κατηγορία!) που για κάποιο λόγο έχουν ένα τοξικό μοτίβο σχέσεων. Ελκύουν και έλκονται από άντρες που, παρόλο που στην αρχή μοιάζουν υπέροχοι και χαρισματικοί, μόλις η σχέση προχωρήσει, εμφανίζουν το ναρκισσιστικό και εγωιστικό πρόσωπό τους - που κάθε άλλο παρά γοητευτικό είναι!

Οι νάρκισσοι εμφανίζονται αρχικά ως «ηγετικές φυσιογνωμίες», κάτι το οποίο - κακά τα ψέματα - μας γοητεύει εμάς τις γυναίκες. Όμως μετά καταντάει κουραστικό... ΟΚ, τον θαυμάζεις, είναι επιτυχημένος και από τη στιγμή που πιστεύει βαθιά στη γοητεία που ασκεί στους άλλους, το εκπέμπει αυτό με τρόπο που λίγοι μπορούν.

Πόσο σεξ χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη σύμφωνα με την ηλικία σου

Πόσο, όμως, να αντέξεις με έναν άντρα που μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και τα κατορθώματά του, που βάζει πάνω απ' όλα την καλοπέρασή του και έχει χειριστική προσωπικότητα;

Πώς είναι να βγαίνεις με έναν νάρκισσο;

Ένας νάρκισσος καλύπτει την εξαιρετικά εύθραυστη αυτοεκτίμησή του με μια αυξημένη αίσθηση της δικής του σημασίας μαζί με μια άσβεστη ανάγκη για προσοχή. Είναι ευαίσθητος σε κάθε κριτική και δεν έχει ενσυναίσθηση.

Η αρχή μιας σχέσης με έναν νάρκισσο είναι μεθυστική θα έλεγα. Θα επικεντρώσει όλη του την προσοχή σε εσένα. Η γοητεία και το χάρισμά του είναι τόσο ελκυστικά που είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Σε κάνει να νιώθεις υπέροχα μαζί του και αν δει ότι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι πολύ για εκείνον, θα σε διεκδικήσει με κάθε τρόπο γιατί πολύ απλά, όταν στοχεύει σε κάτι, κάνει ό,τι χρειάζεται για να το πετύχει.

Ωστόσο, μόλις καταφέρει να σε κάνει να κολλήσεις μαζί του, ένας νάρκισσος γίνεται κυκλοθυμικός, αρχίζει να σε μειώνει και να σε υποτιμά, και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σε δει να ανεβαίνεις πιο πάνω από εκείνον.

Επειδή δεν έχουν ενσυναίσθηση, οι ναρκισσιστές δεν θα ακούσουν ποτέ τη δική σου πλευρά των πραγμάτων και θα υποτιμήσουν τα συναισθήματά σου. Είναι ανίκανοι να είναι στοργικοί και υποστηρικτικοί σύντροφοι. Χρησιμοποιούν χειριστικές στρατηγικές για να σε κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή σου να αρχίσουν να διαβρώνονται.

Τι είναι αυτό που σε ελκύει τόσο σε αυτό το είδος αντρών;

Το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις γιατί συνεχίζεις να προσελκύεις τέτοιου είδους άντρες είναι να ανατρέψεις την ερώτηση. Τι εννοώ; Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι γενικότερα στη ζωή, προσελκύουμε ό,τι είναι οικείο σε εμάς. Κάτι μέσα σου αναγνωρίζει τις ναρκισσιστικές του ιδιότητες και κάπως έτσι γίνεται το κλικ. Το πρόβλημα είναι ότι το υποσυνείδητό σου δεν κάνει διάκριση μεταξύ του οικείου και του καλού για εσένα, έναντι του επικίνδυνου και του τοξικού.

Δεν τους ελκύεις, λοιπόν. Σε ελκύουν. Και αν θέλεις να σε βάλω περισσότερο στο κλίμα, παρακάτω θα βρεις 4 ακριβείς λόγους που σου συμβαίνει αυτό.

#1. Ανατροφή από έναν ναρκισσιστή γονέα

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο έλκεσαι από νάρκισσους. Η οικογένειά μας είναι αυτή που από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας μας μαθαίνει πώς να ερμηνεύουμε την αγάπη. Έτσι, λοιπόν, βρίσκεις «φυσιολογικές» τέτοιου είδους συμπεριφορές και προσπαθείς συνεχώς να κερδίσεις την αγάπη από έναν ναρκισσιστή που είναι ανίκανος να σε αγαπήσει.

#2. Yπερβολικά αναπτυγμένη ενσυναίσθηση

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις και να συσχετιστείς με τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου προκειμένου να αναπτύξεις υγιείς σχέσεις. Το να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και πολύτιμη φίλη και σύντροφο. Ωστόσο, το να συντονίζεσαι στις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου σου, τροφοδοτεί την ανάγκη ενός ναρκισσιστή να είναι το κέντρο της προσοχής.


Εάν έχεις υπερβολικά αναπτυγμένη ενσυναίσθηση, αυτό θα κάνει τον σύντροφό σου να υποτιμά τα συναισθήματά σου και σε κάθε τσακωμό θα υποδύεται το θύμα. Το να νοιάζεσαι τόσο πολύ για τους άλλους, επιτρέπει στους ανθρώπους που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους να σε εκμεταλλευτούν και να σε χειραγωγήσουν.

#3. Τείνεις να θυσιάζεις τις ανάγκες σου για να κερδίσεις την αγάπη του

Αυτή η συνεξαρτώμενη στρατηγική σε οδηγεί στο να αισθάνεσαι «άδεια» και να αναρωτιέσαι αν ο σύντροφός σου θα ανταποδώσει ποτέ. Οι ναρκισσιστές δεν ανταποκρίνονται. Απλώς συνεχίζουν να παίρνουν μέχρι να μην έχεις τίποτα άλλο να δώσεις.

#4. Xαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση και η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε κάνουν ευάλωτη στους χειρισμούς του. Σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα βρεις κάποιον καλύτερο και έτσι κάθεσαι σε μια τοξική σχέση που μόνο κακό σου κάνει.