ΙΔΨ: Όλες το έχουμε βιώσει στις σχέσεις μας αλλά πιθανόν καμία δεν γνωρίζει τι είναι

Ιωάννα Τζανή
ΙΔΨ: Όλες το έχουμε βιώσει στις σχέσεις μας αλλά πιθανόν καμία δεν γνωρίζει τι είναι

Μάθε τα πάντα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων που ταλαιπωρεί πολλές από εμάς.

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε νιώσει αμφιβολία ή αβεβαιότητα μέσα σε μια σχέση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είσαι με κάποιον και να αγχώνεσαι για το πότε θα σου στείλει μήνυμα, τι σημαίνεις για εκείνον και πώς θα προχωρήσει αυτό το ειδύλλιο.

Ωστόσο, οι συνεχείς, επίμονες ανησυχίες για τον σύντροφό σου σε σημείο που διαταράσσουν τη ζωή και την ηρεμία σου, οδηγούν σε έναν τύπο ΙΨΔ που ονομάζεται ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων, γνωστό και ως ROCD.

Όταν ο σύντροφός σου φοβάται να δοθεί ολοκληρωτικά στη σχέση και προτιμά να απομακρυνθεί...

Το ΙΨΔ είναι μια περίπλοκη κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από εμμονές (σκέψεις από τις οποίες δεν μπορείς να απαλλαχθείς με τίποτα) και καταναγκασμούς.

Παρακάτω θα βρεις μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις αν όντως βιώνεις κάτι τέτοιο:

Εμμονές

  • «Είναι το σωστό άτομο για εμένα;»
  • «Θα συνεχίσει να με ελκύει στο μέλλον;»
  • «Θα αλλάξει η σεξουαλική μας ζωή όσο μεγαλώνουμε;»

Καταναγκασμοί

  • Η πίεση που του ασκείς για να αλλάξεις την εμφάνισή του.
  • Κάνετε σεξ μόνο και μόνο για να αποδείξετε ο ένας στον άλλον ότο εξακολουθεί να υπάρχει έλξη ανάμεσά σας.
  • Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση για το μέλλον.

«Σε όλες σχεδόν τις σχέσεις υπάρχουν καταναγκαστικές παρορμήσεις για να διατηρηθεί ο έρωτας και η σεξουαλική ζωή, αλλά το ΙΨΔ τα κάνει όλα τόσο πιεστικά, που στην πραγματικότητα εξαντλείσαι από αυτή τη σχέση, στην προσπάθειά σου να επιβεβαιωθείς αντί να περνάς πραγμαιτκά καλά μέσα σε αυτήν», λέει η ψυχολόγος Aimee Daramus. Όμως όση επιβεβαίωση κι αν παίρνεις από τον σύντροφό σου δεν θα είναι ποτέ αρκετή, γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή. Θα πρέπει να συμβιβαστείς με την αβεβαιότητα αν θέλεις να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη.

Πώς να αντιμετωπίσεις το ΙΔΨ

Όλες οι σχέσεις έχουν αμφιβολίες. Σε μια υγιή σχέση, μπορείς να συζητήσεις με τον σύντροφό σου για ό,τι σε προβληματίζει ή να περιμένεις για να δεις αν οι αμφιβολίες που έχεις είναι αληθινές προτού τις αναφέρεις σε εκείνον ως πρόβλημα στη σχέση. Μπορείς να κάνεις κάποιες αλλαγές για να τον διεκδικήσεις, αλλά θα πρέπει να υποκινούνται από την αγάπη και όχι από το άγχος. Μην αλλάξεις για εκείνον και μην ξεπεράσεις τα όρια του εαυτού σου.

Ναι, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, για αυτό και αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό προκειμένου να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου. Η αντιμετώπιση του ΙΨΔ μπορεί να είναι δύσκολη και να απαιτεί πολλή προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνεις και να αφεθείς την άνευ όρων αγάπη.