Έρωτας με την πρώτη ματιά... ή μήπως μπερδεύεσαι εξαιτίας της ανάγκης σου να το «ζήσεις»;

Ιωάννα Τζανή
Έρωτας με την πρώτη ματιά... ή μήπως μπερδεύεσαι εξαιτίας της ανάγκης σου να το «ζήσεις»;

Σίγουρα δεν υπάρχουν κανόνες στον έρωτα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά (ας είμαστε ρεαλίστριες!).

POV: Μόλις γύρισες σπίτι μετά από ένα απίστευτο ραντεβού... με έναν εξίσου απίστευτο τύπο. Έχεις ένα χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά από την ώρα που κατέβηκες από το αυτοκίνητό του και αισθάνεσαι σαν πρωταγωνίστρια σε ρομαντική κομεντί, που γνώρισε τον έρωτα της ζωής της και θα ζήσουν ευτυχισμένοι για μια ζωή. Νιώθεις ήδη την επιθυμία να βροντοφωνάξεις πόσο ερωτευμένη είσαι μαζί του, παρόλο που μόλις τον γνώρισες. Όμως ξέχασες να κάνεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Είναι εφικτό να ερωτευτείς τόσο γρήγορα;

Ανεξάρτητα από τη ρομαντική σου φύση, ο χρόνος που χρειάζεται καθεμιά από εμάς για να ερωτευτεί διαφέρει. Όμως πριν πέσεις με τα μούτρα σε ένα νέο ειδύλλιο, θα πρέπει να παρατηρήσεις τα σημάδια που θα σου δείξουν αν πραγματικά ερωτεύτηκες, ή αν θέλεις τόσο πολύ να το «ζήσεις», που μπερδεύεις τα συναισθήματά σου.

Ναι, μπορείς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή και εδώ θα μάθεις πώς

Πρώτον, πώς ορίζεις τον έρωτα;

Αρχικά, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι σημαίνει έρωτας για εσένα. Μεταξύ άλλων, το να ερωτεύεσαι είναι μια διαδικασία κατανόησης και αγάπης για τις αξίες, τις φιλοσοφίες, την προσωπικότητα και την ιστορία του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Δεν είναι κάτι επιφανειακό. Δεν έχει να κάνει μόνο με το χτυποκάρδι που σου προκαλεί ο άλλος. Έχει να κάνει και με τα συναισθήματα της εγγύτητας και της αποδοχής του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς αληθινά σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες;

Οι άνθρωποι μελετούν και συλλογίζονται τον κόσμο του έρωτα από αμνημονεύτων χρόνων. Μεταξύ άλλων, έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες σκέφτονται να εξομολογηθούν τον έρωτά τους όταν είναι περίπου 97 ημέρες σε μια σχέση, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 149 ημέρες για να το κάνουν. Παρόλο που μπορεί να μην το εκφράζουν λεκτικά, μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες τείνουν να ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες.

Λόγοι που μπορεί να ερωτευτεί κάποιος/α υπερβολικά γρήγορα

Το πόσο γρήγορα θα ερωτευτείς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Το στιλ προσκόλλησης σου. Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία της «αγχώδους προσκόλλησης» (Μάθε τι είναι η αγχώδης προσκόλληση και πώς επηρεάζει τις σχέσεις σου) ερωτεύονται πολύ εύκολα γιατί αισθάνονται ότι «χρειάζονται» έναν σύντροφο για να νιώσουν ασφάλεια. Γι' αυτό μπορεί να είναι πιο ανοιχτές στο να ερωτευτούν και να δημιουργήσουν μια σχέση. Εκείνες που έχουν στιλ αποφυγής προσκόλλησης τείνουν να αποφεύγουν αυτά τα... συγκινητικά συναισθήματα. Δημιουργούν ένα τοίχος στις σχέσεις τους και αργούν πολύ να νιώσουν τον έρωτα - πόσω μάλλον να τον εκφράσουν.
  • Έκανες σεξ μαζί του; Ναι, το να ερωτευτείς μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αν έχεις κάνει ήδη σεξ μαζί του ή όχι. Παρόλο που μπορεί να είσαι cool με το περιστασιακό σεξ, το να έρθεις σε επαφή με έναν άντρα μπορεί να σε οδηγήσει στο να νιώσεις πράγματα για εκείνον πολύ πιο γρήγορα, χωρίς καν να το καταλάβεις.
  • Σου θυμίζει τον πατέρα σου. Συνήθως ερωτευόμαστε γρήγορα κάποιον που μας θυμίζει υποσυνείδητα τους γονείς μας, λένε οι έρευνες, και εγώ επιβεβαιώνω! Όταν κάποιος σου δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας και οικειότητας, αυτομάτως έρχεσαι πιο κοντά του και τον ερωτεύεσαι πιο γρήγορα (ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά είναι λογικό).

Υπάρχει τελικά «έρωτας με την πρώτη ματιά»;

Ναι, είναι πιθανό να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά, αλλά είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο. Τις περισσότερες φορές, αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι «έρωτας με την πρώτη ματιά», είναι στην πραγματικότητα σεξουαλική έλξη.

Όπως και να 'χει, το συμπέρασμα είναι ένα: Προσπάθησε να μην βιάζεσαι να νιώσεις ή να εκδηλώσεις τον έρωτά σου, αλλά να επικεντρώνεσαι στην ίδια τη σχέση και να αφήνεις τα πράγματα να κυλούν ομαλά.