Ανασφάλεια, έλεγχος + 5 σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση

Ανασφάλεια, έλεγχος + 5 σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση

Μήπως ο σύντροφός σου δεν είναι τελικά η καλύτερη επιλογή;

Θα μπορούσες ποτέ να βρίσκεσαι σε μια σχέση που σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα; Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σκέψου ότι μια τοξική σχέση μπορεί να ξεκινήσει ως απόλυτα υγιής, αλλά με την πάροδο του χρόνου να βγουν στην επιφάνεια διαφορετικές πλευρές του άλλου ατόμου, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα σημάδια είναι ορατά από τα πρώτα ακόμα στάδια.

Τι είναι τοξική σχέση

«Τοξική σχέση είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της μη ικανοποίησης βασικών αναγκών, του αισθήματος απειλής ή ανασφάλειας με τον σύντροφό σου, της κακής επικοινωνίας και της γενικής έλλειψης πραγματικής αγάπης και συναισθηματικής οικειότητας»,αναφέρει ο Gary Brown, θεραπευτής γάμου στο Los Angeles.

«Συνήθως συμβαίνει όταν η σχέση μεταξύ των 2 συντρόφων είναι πολύ κακή. Στη χειρότερη, είναι μια παραμελημένη σχέση με χρόνιες έντονες συγκρούσεις», τονίζει ο ειδικός.

7 απρόσμενα χαρακτηριστικά που έχουν όσοι απατούν τη σύντροφό τους

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση μας είναι τοξική (ειδικά όταν είμαστε ερωτευμένες). Ευτυχώς υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά και πως ήρθε η στιγμή να απομακρυνθείς από το άτομο που μέχρι χθες θεωρούσες «το άλλο σου μισό».

Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τα 5 πιο κοινά σημάδια συμπεριφοράς των τοξικών συντρόφων.

1) Υπερβολική ζήλια και έλεγχος

Αν ο σύντροφός σου ελέγχει συνεχώς το κινητό σου ή υποψιάζεται διάφορα όταν είσαι με άλλα άτομα εκτός από εκείνον, τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η συμπεριφορά αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα των δικών του ανασφαλειών και αναιρεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια μιας σχέσης, την εμπιστοσύνη.

2) Δημιουργεί προβλήματα χωρίς λόγο

Αν το άλλο σου μισό θέλει να έχει πάντα δίκιο στις λογομαχίες, δεν κατανοεί τις ανάγκες σου και δημιουργεί καυγάδες άνευ λόγου και αιτίας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τη σχέση σας.

3) Σε έχει κάνει να φοβάσαι με αποτέλεσμα να μην εκφράζεσαι

Μελέτες δείχνουν ότι ένας καυγάς μια στο τόσο με τον σύντροφό σου είναι υγιές για την πορεία της σχέσης. Εάν αποφεύγεις να συγκρουστείς μαζί του και λες διαρκώς «είμαι καλά» όταν τα πράγματα μεταξύ σας δεν είναι καλά, υπάρχει πρόβλημα. Όταν δε φτάνεις στο σημείο να λες ψέματα ή να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου για να μη πληγώσεις τον άλλον, μάλλον ήρθε η στιγμή να φύγεις.

4) Σου δημιουργεί ανασφάλεια

Μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις που φανερώνουν ότι είσαι σε μια τοξική σχέση, είναι το αίσθημα ανασφάλειας που σου δημιουργεί ο σύντροφός σου με κάθε τρόπο. Αν για παράδειγμα προσπαθείς να κάνεις μια συζήτηση με τον αγαπημένο σου κι εκείνος σε επικρίνει, σε αποκαλεί ανόητη, σε μειώνει ή σε ντροπιάζει, όλα δείχνουν πως αξίζει να χωρίσεις.

5) Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Στα αρχικά στάδια μιας σχέσης μπορεί να φαίνεται όμορφο ο άλλος να θέλει να περνάει τον χρόνο του μόνο μαζί σου. Μετά από ένα διάστημα, όμως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κτητικότητα, ζήλια και να δημιουργήσει αρνητικά συνασθήματα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com