Πώς μπορεί η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ειδικών φοβιών;

Πώς μπορεί η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ειδικών φοβιών;

Η Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια Σωτηρία Μακαρώνη μας μαθαίνει πως να αντιμετωπίζουμε τις παθολογικές φοβίες μας.

Αν υποφέρετε από κάποια μορφή ειδικής φοβίας μπορείτε να την ξεπεράσετε λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια. Μια προσέγγιση που φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ περίπου 75% των ατόμων καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους μέσω της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας.

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει την φοβία του αντί να την αποφεύγει. Μερικές από τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο θεραπευτής κατά την διάρκεια της θεραπείας είναι να ζητήσει στο άτομο να καταγράψει σε μια λίστα τα αντικείμενα ή τις καταστάσεις που φοβάται, να περιγράψει την ένταση του φόβου καθώς και τις σκέψεις του για το αντικείμενο της φοβίας του. Επίσης, το άτομο μαθαίνει με την βοήθεια του θεραπευτή τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής και οδηγείται σε μια σταδιακή έκθεση στην αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται. Η πορεία και η ταχύτητα της έκθεσης αποφασίζεται από κοινού με τον ασθενή και δεν του ζητείται να κάνει τίποτα για το οποίο δεν νιώθει έτοιμος. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές βρίσκουν ότι νιώθουν πολύ λιγότερη ένταση, νιώθουν πολύ πιο ικανοί να κάνουν πράγματα που φοβόντουσαν παλιά και νιώθουν πιο αποτελεσματικοί στην ζωή τους.

Η ταχύτητα της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα της φοβίας. Σε γενικές γραμμές όμως, πρόκειται για μια βραχεία θεραπεία κατά την διάρκεια της οποίας αρκετοί ασθενείς μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες μπορεί να παρουσιάσουν αισθητά αποτελέσματα.