Μετά το «είναι περίπλοκο» το situationship είναι το νέο relationship status

Μετά το «είναι περίπλοκο» το situationship είναι το νέο relationship status

Τι σημαίνει και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Ένας νέος όρος έχει γίνει viral το τελευταίο διάστημα και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο λόγος για το situationship, του οποίου η ερμηνεία μοιάζει αρκετά στο «είναι περίπλοκο» που επικρατούσε στις σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Τι ακριβώς σημαίνει «situationship»

Το situationship είναι η κατάσταση ανάμεσα σε μια ερωτική σχέση και κάτι περισσότερο από μια απλή φιλία. Σε αντίθεση με τον όρο friends with benefits ή την κανονική σχέση, στο situationship δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για το τι συμβαίνει μεταξύ των εμπλεκομένων.

«Το situationship μπορεί να οριστεί ως μια ρομαντική σχέση που στερείται δέσμευσης και των σχετικών κανόνων και προσδοκιών», δηλώνει ο Jess Carbino, κοινωνιολόγος για το Tinder και το Bumble.

Συναισθηματικό detox και πώς να μάθουμε να προσελκύουμε το σωστό άτομο στη ζωή μας

Στην ουσία, πρόκειται για μια ρομαντική κατάσταση μεταξύ δύο ατόμων, η οποία δεν ορίζεται ούτε ως ερωτική σχέση ούτε ως απόλυτα σεξουαλική σχέση. Πρόκειται για ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης, όπου οι δυο σύντροφοι δεν επιθυμούν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να την προσδιορίσουν.

Γιατί το situationship είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

«Πολιτιστικά, οι προσδοκίες μας για τις σχέσεις έχουν αλλάξει. Oι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και πολλοί επιθυμούν να εξερευνήσουν τις σχέσεις με λιγότερο δομημένο τρόπο χωρίς πίεση για δέσμευση, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην αυτογνωσία και στην ανάπτυξη ως άτομα», εξηγεί η Saba Harouni Lurie, σύμβουλος γάμων και οικογενειακή σύμβουλος.

To online dating και τα dating apps μας δίνουν τη δυνατότητα της επιλογής και εν τέλη δυσκολεύουν την κατάσταση αφού έχουμε τόσες πολλές επιλογές που είναι δύσκολο να αφοσιωθούμε στον άνθρωπο που έχουμε στη ζωή μας.

«Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μπορεί να είναι διασκεδαστικό, να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση και αίσθημα ελευθερίας. Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις κάποιον χωρίς να νιώθεις την πίεση του πού βαδίζει η σχέση. Ωστόσο, το ότι όλα είναι τόσο διφορούμενα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος και αίσθημα ευαλωτότητας», τονίζει η Christie Tcharkhoutian, οικογενειακή σύμβουλος.

Τι να κάνεις αν βρίσκεσαι σε ένα situationship

1) Να είσαι ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματά σου

Είναι σημαντικό να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τις προθέσεις σου για τη σχέση.

2) Ζήτα αυτό που θέλεις

Αν σε ενδιαφέρει μια πιο σοβαρή σχέση, δήλωσε ξεκάθαρα πώς νιώθεις και ζήτησε αυτό που θέλεις.

3) Ξεκαθάρισε τη θέση σου

Επικοινώνησε τις ανάγκες, τα όρια και τις προσδοκίες σου.

Πηγή κεντρικής: pexels.com