«Επιστροφές καταστροφές»: 10 λόγοι που η πρώην σχέση σου θέλει να μείνετε φίλοι και τι να προσέξεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Επιστροφές καταστροφές»: 10 λόγοι που η πρώην σχέση σου θέλει να μείνετε φίλοι και τι να προσέξεις

Οι χωρισμοί πάντα είναι δύσκολοι. Τι γίνεται όμως αν ο χωρισμός δεν ήταν μια κοινή απόφαση ή δική σου και ο/η πρώην σου θέλει να μεινετε φίλοι; Μήπως «κρύβεται» κάτι παραπάνω από πίσω;

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνος, ειδικά όταν εσύ και ο/η σύντροφός σου γνωρίζετε ο ένας τον άλλον εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο/η πρώην σου μπορεί να θέλει να μείνετε φίλοι μετά τον χωρισμό. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, από την άποψη ότι συνεχίζεις να είσαι σε επαφή με κάποιον/α για τον οποίον έτρεφες δυνατά συναισθήματα, σίγουρα μπορεί να σε κάνει να μπερδευτείς. Γι' αυτό αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/η όσον αφορά τις προθέσεις του/της πρώην.

everton-vila-AsahNlC0VhQ-unsplash.jpg

Οι λόγοι που μπορεί να θέλει να μείνετε φίλοι μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να έχει σχέση με τύψεις που μπορεί να νιώθει ή και με αληθινά συναισθήματα.

1. Μετάνιωσε για τον χωρισμό

Ο/Η πρώην σου μετάνιωσε που χωρίσατε και μάλλον επιθυμεί να υπάρξει επανασύνδεση. Ίσως την ώρα που σου είπε να χωρίσετε να μην το εννοούσε και τώρα νιώθοντας ότι ήταν μια βιαστική απόφαση, να θέλει μέσω της φιλίας σου να κάνει ένα πρώτο βήμα επανασύνδεσης.

2. Αντιλήφθηκε τα πλεονεκτήματα

Ο/Η πρώην σου θυμήθηκε τα πλεονεκτήματα που είχε η σχ'εση τοτ/της μαζί σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει τις ωραίες συντροφικές στιγμές που μπορεί να περνούσατε μαζί, μπορεί όμως να σημαίνει και κάτι πιο πρακτικό, όπως το γεγονός για παράδειγμα πως μοιραζόσασταν τα έξοδα. Έτσι, αν συνεχίσετε να κάνετε έστω παρέα μπορεί να επωφεληθεί είτε συναισθηματικά είτε ακόμα και οικονομικά από εσένα. Προσοχή, λοιπόν γιατί οι προθέσεις του/της μπορεί να μην έχουν να κάνουν με αληθινά συναισθήματα αλλά να είναι τελείως εγωιστικές!

3. Του/της λείπει η παρέα που κάνατε

Αν όσο ήσασταν μαζί είχατε καταφέρει εκτός από το να είστε σύντροφοι, να είστε και καλοί φίλοι, το πιθανότερο είναι ότι ο/η πρώην σου θα επικοινωνήσει μαζί σου επειδή του λείπει η παρέα σου. Μπορεί η σχέση σας να μην λειτούργησε ή να μην ήθελε να καταλήξετε σε έναν γάμο αν δεν υπήρχε χημεία, αλλά εξακολουθεί να λαχταράει τη φιλία σου.

4. Θέλει να διατηρήσει την «ειρήνη» μεταξύ σας

Υπάρχουν και οι φορές που ο/η πρώην σου δεν ενδιαφέρεται για την αναζωπύρωση της σχέσης σας, αλλά δεν θέλει να ζήσει και μια παρατεταμένη «ξινίλα». Για τον λόγο αυτό, προσπαθεί να γλυκάνει τα πράγματα δηλώνοντας ότι «μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε φίλοι». Και το κάνει κυρίως για να σε κατευνάσει.

5. Σε θέλει σαν «ενδιάμεση» σχέση

Κάποιες φορές οι πρώην πιστεύουν ότι θα είναι με κάποιον αμέσως μετά τον χωρισμό. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και υπάρχει ενδεχόμενο τώρα να έχουν μείνει μόνοι τους και να μην μπορούν να το διαχειριστούν. Το να γίνει φίλος μαζί σου μπορεί να λειτουργήσει ως μια γρήγορη λύση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του/της για προσοχή μέχρι να βρει κάποιον/α άλλο/η.

6. Φοβάται την αλλαγή

Ειδικά για σχέσεις που έχουν κρατήσει παραπάνω από 1 ή 2 χρόνια είναι δύσκολο ξαφνικά να διακόψει κάποιος την επικοινωνία του με έναν άνθρωπο που είχε συνεχώς στην καθημερινότητά του και μοιράζονταν τα πάντα. Άλλωστε, η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Ο/Η πρώην σου μπορεί να μην το είχε συνειδητοποιήσει νωρίτερα, αλλά τώρα που αναγκαστικά μένει μόνος του/της, αναλαμβάνοντας τα πάντα - από τις καθημερινές δουλειές μέχρι τους λογαριασμούς - το καταλαβαίνει. Ένας πολύ καλός τρόπος για να σε έχει στη ζωή του/της χωρίς να θέλει το «ειδύλλιο» είναι λοιπόν, μέσω της φιλίας.

7. Θέλει να έχει τον έλεγχο πάνω σου

Μερικά άτομα τα θέλουν όλα δικά τους και ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη σχέση που είχατε, θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο στη ζωή σου. Και πώς θα γίνει αυτό; Αν πεις «ναι» στο να είστε φίλοι. Έτσι, ο/η πρώην σου θα μαθαίνει τι κάνεις στη ζωή σου κι ενδεχομένως να σχολιάζει κι αναλόγως. Αυτό όμως δεν θα ήταν κάτι που θα σε έκανε να πας μπροστά ούτε εσένα ούτε αυτόν/η.

8. Έχετε κοινούς φίλους

Πέρα από τους πιο «ύποπτους» λόγους που μπορεί ο/η πρώην σου να θέλει να συνεχίσετε να είστε φίλοι είναι και το γεγονός πως μπορεί να έχετε κοινούς φίλους. Για να μην αναγκαστεί, λοιπόν να χωριστεί η παρέα ή να μην έρχονται οι φίλοι σας σε δύσκολη θέση κάθε φορά, πχ. που μπορεί να θέλουν να κάνουν κάποιο πάρτι, το να κρατήσετε φιλικές σχέσεις μπορεί να είναι ανακουφιστικό γ' αυτούς.

9. Θέλει να το «παίξει» καλός/η

Ίσως ο/η πρώην σου να μην ήταν ποτέ ερωτευμένος/η μαζί σου. Ίσως η σχέση να ήταν μονόπλευρη ή να «έσκασε» για εκείνον/η σαν πυροτέχνημα. Παρ' όλα αυτά, για να μην νομίζεις πως ήταν κάτι επιπόλαιο από μεριάς του/της και να για να συνεχίσετε να έχετε καλές σχέσεις σου λέει να παραμείνετε φίλοι.

10. Θέλει να είστε «friends with benefits»

Ο λόγος για τον οποίο ο/η πρώην σου θέλει να είναι φίλος/η μαζί σου είναι ότι αναζητάει σεξ χωρίς δεσμούς. Μια σχέση χωρίς δεσμεύσεις και η ελευθερία του να μπορείς να ψάχνεις αλλού είναι μια βολική προοπτική. Είναι σαν να έχουν την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Σε προτρέπει να του/της επιτρέψεις να επιστρέψει στη ζωή σου μόνο για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά σου μέχρι να βρει έναν σταθερό σύντροφο για τον εαυτό του/της.

Αν λοιπόν, ο/η πρώην σου θέλει να κρατήσετε φιλικές σχέσεις μετά τον χωρισμό πρώτον σκέψου όλα τα παραπάνω και δεύτερον προσπάθησε να καταλάβεις ποια είναι τα δικά σου συναισθήματα γι' αυτό/ήν και αν θα αντέξεις να μπεις σε μια τέτοια σχέση μαζί του/της. Αν τρέφεις ακόμα κάποια συναισθήματα, το να μείνετε φίλοι δεν βοηθάει κάπου, μάλλον τα κάνει χειρότερα. Πρώτα και κύρια να έχεις σεβασμό στον εαυτό σου και αν η σχέση που είχες σε έκανε συχνά να μην περνάς ωραία ή ήταν κακοποιητική μην επιστρέψεις σε αυτήν απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις το «εγώ» της πρώην σχέσης σου. Έχεις τη δική σου κοινωνική ζωή και δεν είναι απαραίτητο να έχεις κι αυτόν/ην μέσα.