Τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών

Τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών

Η Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια Σώτια Μακαρώνη μας μιλά για τις σεξουαλικές διαταραχές της σύγχρονης γυναίκας, τα αίτιά τους αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Αν και περιστασιακά οι περισσότερες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους πρόβλημα με την σεξουαλική τους λειτουργία, για να πούμε ότι μια γυναίκα υποφέρει από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία θα πρέπει να αντιμετωπίζει επίμονα και επανειλημμένα πρόβλημα με την σεξουαλική της επιθυμία ή διέγερση.

Οι βασικότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα είναι:

  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Δυσκολία να διεγερθεί ερωτικά
  • Δυσκολία ή παντελής απουσία οργασμού
  • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Οι σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες μπορεί να έχουν πολλά αίτια και συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Μερικά από τα σωματικά αίτια μπορεί να οφείλονται σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ορμονολογικά προβλήματα, νευρολογικά νοσήματα, αρθρίτιδα ή ακόμα να οφείλονται στην λήψη κάποιων φαρμάκων τα οποία ενδέχεται να επηρεάζουν την σεξουαλική ορμή και την ικανότητα του σώματος να έρθει σε οργασμό.

Τα ψυχολογικά αίτια από την άλλη πλευρά, μπορεί να σχετίζονται με ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές ή καταστάσεις μακροχρόνιου στρες και προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες. Συγκρούσεις και προβλήματα με τον σύντροφο για το σεξ ή για άλλα κομμάτια της σχέσης επίσης μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο.

Επιπλέον, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές αντιλήψεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική λειτουργία. Σε γενικές γραμμές η συναισθηματική δυσφορία μπορεί να είναι τόσο αίτιο όσο και αποτέλεσμα μιας σεξουαλικής διαταραχής.

Τα καλά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα αρκεί να λάβει κανείς την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια. Αν έχετε λοιπόν ένα ανάλογο πρόβλημα το οποίο διαρκεί αρκετούς μήνες και προκαλεί δυσφορία σε σας και προβλήματα στην σχέση σας καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό.