Gen-Z vs Millennials: Ποια γενιά ξέρει καλύτερα τι είναι αυτό που ψάχνει όταν φλερτάρει;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Gen-Z vs Millennials: Ποια γενιά ξέρει καλύτερα τι είναι αυτό που ψάχνει όταν φλερτάρει;

Έρευνα που έγινε σε εφαρμογές dating, όπως το Tinder ή το Bumble έδειξε ότι το να βγαίνεις ραντεβού με έναν Gen-Zer είναι πιο εύκολο απ' ότι με έναν Millennial και υπάρχει λόγος γι' αυτό.

Μία έρευνα που έγινε σε άτομα που χρησιμοποιούν online dating εφαρμογές έδειξε πως όσον αφορά τον τρόπο που φλερτάρουν ή ψάχνουν ταίρι οι Gen-Zers είναι λιγότερο περίπλοκοι από τους Millennials.

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1996 μέχρι το 2012 - βρίσκονται δηλαδή στην 10ετία των 20 - έχουν εντρυφήσει, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο σε τέτοιου είδους εφαρμογές κι αυτός είναι ο λόγος που το να βγουν ένα ραντεβού με ένα άτομο του αντίθετου φύλου είναι γι' αυτούς πιο χαλαρό, απ' ότι τα άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μεταξύ των ηλικιών 33 - 35.

1695737623367-663089593-pexels-rdne-stock-project-7335035.jpg

Παράλληλα, οι singles της Gen-Z γενιάς δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αυτοφροντίδα και την ψυχική υγεία όταν αναζητούν σύντροφο και έτσι τα χαρακτηριστικά στα οποία επικεντρώνονται είναι η αυθεντικότητα, η διαφάνεια και η συναισθηματική ευεξία. Δεν ακολουθούν, δηλαδή όταν φλερτάρουν μια τακτική κατά την οποία δίνουν ανάμεικτα ή περίπλοκα μηνύματα στο πιθανό ταίρι τους - το γνωστό «και θέλω και δεν θέλω» - όπως παραδέχτηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας ότι έκαναν οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες ηλικίας μεταξύ 33 και 38 ετών, όταν ήταν πιο μικροί.

Μάλιστα, όντας πιο ανοιχτοί σε θέματα ψυχικής υγείας και αυτοβελτίωσης, τα άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 - 25 βρίσκουν συχνά πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι κάποιος ενδιαφέρεται για την ψυχική του ευεξία. Άλλωστε, ένα από τα πιο sexy πράγματα πλέον όσον αφορά το dating είναι το γεγονός ότι κάποιος κάνει ψυχοθεραπεία, δείχνοντας έτσι πως αγαπάει τον εαυτό του και έχει τη διάθεση να αυτοβελτιωθεί.

pexels-maksim-goncharenok-5971184.jpg

Οι Gen-Zers δεν φοβούνται να βγουν ραντεβού μέσω των dating apps

Όσο κι αν σε κάποιους από μας της γενιάς των Millennials - αλλά και των γενεών των γονιών μας ακόμα - φαίνεται περίεργο το να βγεις ραντεβού με κάποιον που γνώρισες σε μια online πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, για τους Gen-Zers κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα. Γι' αυτούς δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να φοβούνται, όπως φάνηκε μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, ενώ ίσα ίσα το γεγονός ότι μπορούσαν να βγουν ραντεβού με άτομα κι από άλλες περιοχές τους έδινε και τη δυνατότητα να συναναστραφούν και με άτομα διαφορετικής φιλοσοφίας, κάτι που ίσως να μην συνέβαινε ποτέ εκτός των εφαρμογών.

Ο Chan Lik-sam, ερευνητής παγκόσμιων πολιτισμών εφαρμογών γνωριμιών και συγγραφέας του 2021 The Politics of Dating Apps: Gender, Sexuality, and Emergent Publics in Urban China, λέει ότι περισσότερο από το 40 τοις εκατό του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών. Σύμφωνα, με εκείνον όλοι οι μαθητές του που είναι στην αρχή της δεκαετίας των 20, έχουν προφίλ σε κάποια online dating εφαρμογή, κάτι που πριν 10 χρόνια θα θεωρούνταν και ταμπού και επικίνδυνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Lucille McCart, διευθύντρια επικοινωνίας Ασίας-Ειρηνικού στην εφαρμογή γνωριμιών Bumble, ίσως σε αυτό παίζει ρόλο και η κορονοϊός, αφού εφαρμογές όπως το Tinder και το Bumble ήταν η μόνη διέξοδος κοινωνικοποίησης για αρκετά μεγάλα διαστήματα.

Όπως και να 'χει πάντως οι Gen - Zers δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να δημιουργήσουν σχέσεις με βάσεις συγκριτικά με τους Millennials, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν ταίρι αλλά και να παντρευτούν.