Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το φίλο σας που έχει πρόβλημα στύσης;

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το φίλο σας που έχει πρόβλημα στύσης;

Κατ' αρχάς με υπομονή και όχι με επιμονή!


Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει τόσο τους άντρες που το αντιμετωπίζουν όσο και τις συντρόφους τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Αφορά την αδυναμία ενός άντρα να επιτύχει μια στύση αρκετά σκληρή και με τέτοια διάρκεια ώστε να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται μάλιστα πως περισσότεροι από τους μισούς άντρες (περίπου το 52%) ηλικίας 40 ώς 70 ετών εμφανίζουν προβλήματα στύσης.

Όλοι οι άντρες κάποια στιγμή της ζωής τους βιώνουν την εμπειρία της αδυναμίας στύσης, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένοι ή υπό την επήρεια άγχους ή αλκοόλ. Η στυτική δυσλειτουργία σπάνια είναι μόνιμη σε νεαρούς άντρες, εμφανίζεται όμως συχνότερα μετά την ηλικία των 40. Κι αυτό γιατί τότε συμβαίνει μια σειρά από οργανικές μεταβολές, που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η αυξημένη χοληστερίνη και η κατάθλιψη. Επίσης πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

KISS

Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών ή την κατάχρηση αλκοόλ σε νεότερους άντρες. Ενδέχεται τη στιγμή της ουσιακής κορύφωσης ο χρήστης να αισθάνεται παντοδύναμος και να έχει σεξουαλική διέγερση. Όταν η χρήση χρονίζει όμως, με τον καιρό κέντρα του εγκεφάλου όπως αυτό της σεξουαλικής λειτουργίας αδρανούν. Πολλοί περιστασιακοί κυρίως χρήστες, θεωρούν πως νηφάλιοι δεν απολαμβάνουν πια το σεξ. Σε καταθλιπτικές προσωπικότητες, το πολύ αλκοόλ ή η χρήση ουσιών δημιουργεί ανάγκη σε συνδυασμό με αποστροφή για το σεξ.

Η στυτική δυσλειτουργία στους άντρες είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να σχετίζεται με βιολογικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες. Το πρώτο που πρέπει να αποκλειστεί είναι η περίπτωση ο σύντροφός σας να αντιμετωπίζει κάποιο οργανικό πρόβλημα (έχει στύση την οποία χάνει ακριβώς πριν τη διείσδυση; μπορεί να διατηρήσει τη στύση του κατά τον αυνανισμό; Εάν ναι, το οργανικό θέμα δεν μας αφορά- τουλάχιστον στις πρώτες φάσεις). Σε περίπτωση που αποκλειστεί το ενδεχόμενο οργανικού προβλήματος, η διερεύνηση θα στραφεί σε θέματα άγχους επίδοσης, καθώς πολλοί άντρες έχουν έντονο άγχος στη πρώτη τους συνεύρεση με μία νέα κοπέλα και το άγχος αυτό αυξάνεται όταν πιστεύουν ότι η παρτενέρ τους είναι πιο έμπειρη από αυτούς και θα τους συγκρίνει με τους προηγούμενους εραστές της. Προς θεού μη σας πιάσει υστερία και αντιδράσετε άσχημα μπροστά του! Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω δεδομένα...

woman-frustrated

Ποιοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία;

Σε μία μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν σε τι διαφέρουν οι άνδρες με πρόβλημα ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας από εκείνους με φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία. Διαπιστώθηκε (Nobre, 2006) πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν ισχυρές κάποιες πεποιθήσεις που αύξαναν την πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος. Οι ιδέες τους τους γέμιζαν με σκέψεις που τους άγχοναν και αφορούσαν:

α. στην ποιότητα της στύσης (π.χ. «δεν μπορώ να διατηρήσω τη στύση μου»), β. στην απογοήτευση της συντρόφου (π.χ. «δεν το απολαμβάνει», «δεν ικανοποιείται») και γ. σε αισθήματα ντροπής λόγω πιθανής αποτυχίας (π.χ. «τι θα σκεφτεί για μένα»).


Ο γνωστός ψυχολόγος Ray Rosen, που έχει επανειλημμένως κάνει σχετικές δημοσιεύσεις, αναφέρει πως κάθε είδους αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις των αντρών σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη σεξουαλική ικανότητά τους και τα συναισθήματα της συντρόφου τους αυξάνουν επιπλέον το άγχος για την απόδοσή τους σε κάθε επαφή μειώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή τους.

Συγκεκριμένα:

1) Είχαν στο μυαλό τους τον ρόλο του «αρσενικού» ως τον άνδρα που έχει πάντα στύση ανεξάρτητα από τις συνθήκες, έχει πάντα όρεξη για σεξ, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ικανοποιήσει τη σύντροφό του και μπορεί να διατηρεί τη στύση όσο επιθυμεί η σύντροφός του.

2) Είχαν στο μυαλό τους πεποιθήσεις σχετικά με τη σύντροφό τους, σύμφωνα με τις οποίες η στύση είναι αναγκαία για την ευχαρίστηση της γυναίκας, σε περίπτωση απώλειας της στύσης η γυναίκα θα αμφισβητήσει την αρρενωπότητα του άνδρα, ένας άνδρας δεν μπορεί να ικανοποιήσει μια γυναίκα χωρίς διείσδυση του πέους και στην περίπτωση που η γυναίκα δεν ικανοποιηθεί, τότε ο άνδρας είναι αποτυχημένος.

worried-man-pic-getty-images-874060108



Με ποιον τρόπο επηρεάζουν οι πεποιθήσεις τη σεξουαλική λειτουργία;

Σε κάθε άνδρα, κάποια στιγμή θα συμβεί να μην έχει επαρκή στύση για να ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή. Κάποιοι άνδρες θα προσπεράσουν το γεγονός και το πρόβλημα δεν θα ξαναεμφανιστεί, ενώ σε κάποιους άλλους το πρόβλημα θα παραμείνει να τους ταλαιπωρεί ακόμη και για χρόνια, παρά την απουσία οργανικής αιτιολογίας.

Οι παραπάνω πεποιθήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση του προβλήματος, διότι κατευθύνουν την προσοχή των ανδρών στην επίδοση και όχι στην ευχαρίστηση και τα σεξουαλικά ερεθίσματα. Οι υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σεξουαλική λειτουργία δημιουργούν στρες κατά την επαφή, το οποίο αναστέλλει τη σεξουαλική λειτουργία.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα συντηρείται, μπορεί κάποιος να αναζητήσει ψυχοσεξουαλική θεραπεία από εξειδικευμένους επιστήμονες και σε ένα διάστημα που συνήθως δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες να επανακτήσει μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

couple_kissing_2

Το πρώτο και κύριο που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να δώσετε στον σύντροφό σας αρκετό χρόνο χωρίς να τον πιέσετε, καθώς ένα διάστημα κάποιων ημερών ή και μερικών εβδομάδων είναι σχετικά σύντομο και είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να βελτιώνονται καθώς ο σύντροφός σας θα αποκτά μεγαλύτερη άνεση μαζί σας. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να του αφήσετε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να μην μπει σε ένα φαύλο κύκλο δυσλειτουργικών σκέψεων ότι δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες σας και δεν καλύπτει τις ανάγκες σας με αποτέλεσμα να αγχώνεται ακόμη περισσότερο.


Σε πρακτικό επίπεδο, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε ερωτικές περιπτύξεις έχοντας ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να προχωρήσετε σε ολοκληρωμένη πράξη. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε: "Σήμερα το μόνο πράγμα που θέλω να κάνουμε είναι ξαπλώσουμε μαζί αγκαλιά και να φιλιόμαστε, δεν έχω όρεξη για σεξ". Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρέσετε από τη συνεύρεσή σας τους παράγοντες που τον αγχώνουν και θα του επιτρέψετε σταδιακά να εξοικειωθεί μαζί σας. Στη συνέχεια μπορείτε να περάσετε σε πιο έντονα ερωτικά παιχνίδια, εξαιρώντας πάντοτε ευθύς εξαρχής την ολοκληρωμένη συνουσία, η οποία συνήθως προκαλεί και το περισσότερο άγχος, αλλά και κάθε άλλη πρακτική που υποπτεύεστε ότι θα "εξέθετε" το άγχος του συντρόφου σας. Κατά τη διάρκεια αυτών των παιχνιδιών ενθαρρύνετέ τον να εξερευνήσει το σώμα σας και δείξτε την ικανοποίησή σας από τα χάδια του, ώστε να αρχίσει να αποκτά αυτοπεποίθηση στα ερωτικά παιχνίδια.


Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην οδηγηθείτε σε πρόωρα συμπεράσματα και κυρίως να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την εξέλιξη των πραγμάτων. Αν το πρόβλημα δεν παρουσιάζει βελτίωση είναι χρήσιμο να προτρέψετε το φίλο σας να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να είστε έτοιμη να συνεισφέρεται σε αυτή την προσπάθεια αν σας ζητηθεί. Εάν πάλι είναι κάτι που του συμβαίνει μόνο με εσάς τότε είναι πιθανό να μην ταιριάζετε, να μην έχετε χημεία- χωρίς να φταίει απαραίτητα κάποιος γι αυτό.

Love_kiss_15

*Αν πάλι το πρόβλημα χρονίζει και δεν υπάρχει βελτίωση, ενώ προσπαθείτε και οι δύο, η επιστήμη δίνει τη λύση. Εδώ και πολλά χρόνια ευτυχώς υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας. Στις μέρες μας μάλιστα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού την τελευταία 10ετία εμφανίστηκε και «η από του στόματος» θεραπεία, δηλαδή ουσίες σε μορφή χαπιού. Επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα για τοπική χορήγηση (ενδοπεϊκές ενέσεις). Ακόμα όμως και αν η φαρμακευτική αντιμετώπιση αποτύχει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα της χειρουργικής τοποθέτησης ειδικού μηχανισμού (πεϊκής πρόθεσης), η οποία αποδίδει άριστα αποτελέσματα. Και αυτά τα φάρμακα όμως δεν πρέπει να λαμβάνονται αλόγιστα και χωρίς συνταγοφράφιση μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς σε υγιείς οργανισμούς είναι δυνατόν να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

-Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια από τις παρακάτω υπηρεσίες:
Σεξολογικό ιατρείο Σεισμανόγλειου Νοσοκομείου
Τηλ Επικοινωνίας 210 8039001 ή 8039804
Κέντρο αναφοράς σεξολογικών δυσλειτουργιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τηλ Επικοινωνίας. 2310 - 999099, 10 π.μ - 6 μ.μ.

- Η' να ερευνήσετε μόνοι σας τον επαγγελματία υγείας/σεξουαλικής υγείας που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και να χτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο.