Κυβισμός, μινιμαλισμός, σπίτι

Κυβισμός, μινιμαλισμός, σπίτι

Ο όρος «less is more» θα μπορούσε να είναι και το εθνικό μότο των Γιαπωνέζων, κάτι που γίνεται παραπάνω από εμφανές στα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Horibe Naoko.

Το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Horibe Naoko Architect Office, μένοντας πιστό στις αρχές και τη παράδοση της Ιαπωνίας και στις απλές, λιτές και καθαρές φόρμες γύρω από τις οποίες περιστρέφεται όλη της η ιδεολογία, δημιούργησε ένα εκπληκτικό σπίτι στη περιοχή Takatsuki, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί.

Η περιοχή αυτή είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια της Osaka, γι' αυτό και το σπίτι έπρεπε να προσαρμόζεται στο περιβάλλον αλλά και να προσφέρει άνεση και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες. Έτσι, οι σχεδιαστές του Horibe Naoko φαντάστηκαν ένα σπίτι που θα είναι χτισμένο γύρω από μια κεντρική αυλή, το οποίο θα συντηρεί την αίσθηση της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο αλλά ταυτόχρονα θα κρύβει τη θέα στον πολυσύχναστο και «πηγμένο» κεντρικό δρόμο.

Στο εξωτερικό του, φαντάζει σαν ένας στέρεος κύβος, απόμακρος και αυστηρός, που αποκόβεται από τον δρόμο και τη πολυκοσμία, με κυματοειδή μαύρα πάνελ να σκεπάζουν τη φόρμα του και μόνο ένα ημι-διαφανές παράθυρο το οποίο επιτρέπει την εικόνα μιας άποψης της εσωτερικής αυλής στο εσωτερικό. Μια ανθισμένη κερασιά, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από το δρόμο και το πίσω στενό, χρησιμεύει ως το κεντρικό σημείο εστίασης του εξωτερικού χώρου του σπιτιού.

Οι αρχιτέκτονες συνδύασαν στοιχεία της αυλής με στοιχεία του εσωτερικού χώρου, ενώ η τραπεζαρία και το καθιστικό επωφελούνται από τη τζαμαρία που ξεκινά από το δάπεδο και φτάνει μέχρι το ταβάνι και έχει θέα την εσωτερική αυλή με τη κερασιά. Τέλος, μια υπερυψωμένη βεράντα κατασκευασμένη από πηχάκια ξύλου χρησιμεύει για την αύξηση του εσωτερικού χώρου πάνω από τον κήπο, όταν αυτός ο χώρος απαιτείται.