Πώς το Hygge στη διακόσμηση του σπιτιού σου μπορεί να φέρει την ευτυχία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς το Hygge στη διακόσμηση του σπιτιού σου μπορεί να φέρει την ευτυχία

Χαλάρωση νου και πνεύματος σε απόλυτη αρμονία. Μήπως τελικά οι Δανοί έχουν βρει το μυστικό της αιώνιας ευτυχίας;

Αναζητώντας την ευτυχία έχουμε ταξιδέψει, έχουμε αγαπήσει, έχουμε δημιουργήσει, έχουμε εν τέλει κατασταλάξει στο συμπέρασμα πως τα πάντα είναι υποκειμενικά, ακόμη και σε αυτό το υπέρτατο συναίσθημα... ή μήπως όχι;

Οι Δανοί έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την έννοια της ευτυχίας, ορίζοντάς την ως Hygge (προφέρεται χού-γκε). Hygga δε σημαίνει μόνο ευτυχία. Η λέξη περικλείει ένα σύνολο πραγμάτων, εικόνων και συναισθημάτων που μπορεί να ορίσει ο ανθρώπινος νους και η καρδιά. Αν δεν έχεις ακούσει γι΄ αυτή τη δανέζικη (τη χρησιμοποιούν πολύ και οι νορβηγοί βέβαια) λέξη, τότε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας είναι μια καλή αφορμή για να τη γνωρίσεις.

Το κόλπο ευγνωμοσύνης των 15 δευτερολέπτων που θα τονώνει καθημερινά τη διάθεσή σου

Hygge όπως καλή ζωή

To hygge είναι τρόπος ζωής ή ένα αίσθημα άνεσης και σύνδεσης με αυτούς που αγαπάς όταν περνάς πραγματικά καλά. Η λέξη αποτελεί μια στάση απέναντι στη ζωή που δίνει έμφαση στην εύρεση χαράς στις καθημερινές στιγμές. Το hygge λοιπόν εκφράζει την αίσθηση ζεστασιάς που έχουμε όλοι ανάγκη τον χειμώνα αλλά και εκείνη της οικογένειας, της θαλπωρής και του «μαζί».

Στη Δανία μάλιστα -και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάχη- έχει δημιουργηθεί και το Μουσείο Ευτυχίας, για το υπέρτατο Hygge. Για τον ιδρυτή του, Μάικ Βίκινγκ, το hygge «είναι η ιδέα να έχει κανείς έναν στόχο στη ζωή, είναι ένα ωραίο γεύμα, ένα καλό κρασί, να έχεις καλή συντροφιά, με ανθρώπους που αγαπάς. Είναι η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».


https://www.instagram.com/p/CN4aVaghpCW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

To Hygge δεν είναι deco trend, είναι στάση ζωής ...μέσα στο σπίτι σου

Πολλοί θεωρούν πως το hygge είναι σκανδιναβική τάση στη διακόσμηση. Οχι, δεν είναι deco trend ή πρακτική αυτο-φροντίδας, αλλά μάλλον μια συνολική αίσθηση άνεσης, ευεξίας και ικανοποίησης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υιοθετήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής μέσα στο σπίτι μας, ειδικά όταν ο καιρός είναι πιο κρύος και το χουχούλιασμα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ένα ζεστό σπίτι, είναι hugge. Μια όμορφη παρέα που γελά και περνάει καλά είναι hugge. Μια ήρεμη και χαλαρωτική γωνιά μέσα στον χώρο μας είναι hugge. Γενικά, η έννοια της ευτυχίας για τους Δανούς είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στον οικείο μας χώρο. Είναι η οργάνωση του περιβάλλοντος του σπιτιού μας για να έχουμε τη βέλτιστη υγεία και ευτυχία.

Πώς θα φέρεις το hygge μέσα στο σπίτι σου

1. Ξεκίνα μ΄ένα βιβλίο

hygge vivlio

«Το βιβλίο του Hygge Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά» είναι το απόλυτο βιβλίο για να εμβαθύνεις στην ιδέα του Hygge. Είτε το μεταφράσεις «ζεστή οικειότητα» , «ζεστασιά», «ανάπαυση», «χαλάρωση», το σημαντικό είναι να το αισθάνεσαι. Τι να μας πουν οι Δανοί για την ευτυχία, το hygge κλπ. θα αναρωτηθεί κάποιος. Έλα που αρκετές έρευνες τους κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου!

Οι Δανοί σαν αισθανθούν στρεσαρισμένοι, ανάβουν στο χώρο που βρίσκονται ένα κερί ή μία λάμπα, τρώνε κέικ, γλυκά φορώντας κάποια από τα παλιά, άνετα ρούχα τους. Αν αυτό δεν πιάσει, αρπάζουν ένα ξύλο, φορούν τις μπότες τους και βγαίνουν για περπάτημα στη φύση. Είναι εύκολο κι οικονομικό να γίνεις/να είσαι hygge. Μόλις γίνεις hygge, μόλις το συνειδητοποιήσεις δεν έχεις παρά να χειροκροτήσεις !



Η εμφάνιση όλων των αγαπημένων σου κλασικών βιβλίων σε μια γωνιά του σπιτιού σου όχι μόνο προσθέτει ένα ζεστό στοιχείο μέσα σ' αυτό , αλλά θα σε εμπνεύσει επίσης να μείνεις στο σπίτι και να χαλαρώσεις με την καλύτερη παρέα.

2. Ώρα για deco: ενσωμάτωσε φυσικά στοιχεία στον χώρο σου


https://www.instagram.com/p/CbDQoWDoEfp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το ξύλο, τα αποξηραμένα φυτά και μπαχαρικά είναι υλικά που βοηθούν να φέρουμε τη φύση στο σπίτι μας για μια πιο άνετη και χαρούμενη αίσθηση. Τα ξύλινα πατώματα, τα έπιπλα ή η διακόσμηση μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο κοντά στη φύση, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της έννοιας hygge.

3. Πρόσθεσε περισσότερα κεριά και γήινα χρώματα στην διακοσμητική παλέτα σου

hygge2

Το hygge προωθεί την ηρεμία. Η λάμψη των κεριών δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας τη διάθεση και ρίχνοντας ζεστό φως σε ένα χειμωνιάτικο βράδυ. Μην ανάβεις φώτα, τα κεριά θα δώσουν το φως που χρειάζεσαι. Όσο για τα χρώματα που θα συνοδεύσουν την απόλυτη χαλαρωτική διάθεση; Τα χρώματα της γης είναι ιδανικά. Λαδί, λευκό της άμμου, καφέ του ξύλου, κεραμιδί, τερακότα και ώχρα δένουν απόλυτα με το σκηνικό. Ένα σπίτι hygge προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Σκέψου το φως των κεριών ως επιλογή για τα βράδια, αλλά η ενσωμάτωση περισσότερου φυσικού φωτός στο σπίτι είναι το ιδανικότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κράτα τις κουρτίνες ανοιχτές και τοποθέτησε καθρέφτες στους τοίχους απέναντι από τα παράθυρα για να διπλασιάσεις το φυσικό φως στο σπίτι σου.

4. Φτιάξε τη γωνιά της δικής σου ευτυχίας

hygge4

Να θυμάσαι πως το τέλειο μέρος είναι αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά ευτυχισμένο. Η έννοια του hygge δεν περικλύει την τελειότητα αλλά την οικειότητα, το μέρος εκείνο στο οποίο εναποθέτουμε τις σκέψεις και τη διάθεσή μας για να φωλιάσει και να αγαλιάσει. Κάθε σπίτι που υιοθετεί την έννοια του hygge χρειάζεται ένα τέλειο μέρος για να μπορείς να κουλουριάζεις με μια κουβέρτα και να χαλαρώνεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και μια δανέζικη λέξη για να εξηγήσει αυτό το τέλειο μικρό σημείο: hyggekrog ή μια ζεστή γωνιά. Σκέψου το ως τον ασφαλή χώρο σου, εκεί όπου μπορείς να είσαι ήσυχη, να διαβάσεις ένα βιβλίο και να πιείς ένα φλιτζάνι τσάι ή ζεστό κακάο. Και να θυμάσαι: το μυστικό για το hygge είναι η απλότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα για το Hygge: 8 tips για να κάνεις το σπίτι σου το πιο φιλόξενο μέρος του κόσμου

Σταμάτα να λες ότι δεν είσαι καλή σε τίποτα! Πώς θα καταπολεμήσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση