5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν λόγω κακής ποιότητας αέρα που υπάρχει μέσα στο σπίτι τους.

Τα τελευταία χρόνια με τη μόλυνση του περιβάλλοντος υπάρχουν πολλές αναπνευστικές ασθένειες που επηρεάζουν άμεσα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Αν πιστεύεις πως η εξωτερική ρύπανση δεν επηρεάζει έντονα και τον αέρα που αναπνέεις μέσα στο σπίτι σου, τότε μάλλον έχεις πολλά να μάθεις ακόμα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν λόγω της κακής ποιότητας αέρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι. Περίπου 3,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα, και -μάντεψε- όλα αποδίδονται στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στο σπίτι.

Αν θέλεις τα φυτά σου ν' ανθίσουν βάλε πέτρες στο χώμα - 3 λόγοι θα σου λύσουν την απορία

Από τη μέθοδο μαγειρέματος, τα προϊόντα καθαρισμού, τα αποσμητικά, τα απορρυπαντικά μέχρι τα σπρέι μαλλιών, τα αποσμητικά χώρου, τα βερνίκια επίπλων και τη σκόνη, διάφοροι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την αύξηση και τη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα που αναπνέουμε. Όμως, όσο οι ενέργειές μας συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της.

Κάτι τόσο φυσικό όσο τα φυτά, που αποτελούν τους «καθαριστές» του αέρα που έχει δημιουργήσει η φύση, μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό. Εδώ είναι 5 από αυτά που μπορούν να καθαρίσουν βιολογικά τον αέρα που αναπνέεις.

1. Aloe Vera


https://www.instagram.com/p/Cbub5QOABXk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Εύκολο στην καλλιέργεια, το χυμώδες φυτό Aloe Vera έρχεται γεμάτο οφέλη. Βοηθά στο φιλτράρισμα του βενζολίου και της φορμαλδεΰδης που προέρχονται από χαλιά και μοριοσανίδες, ενώ το εκχύλισμά του βοηθά στην επούλωση κοψιμάτων, εγκαυμάτων και δερματικών προβλημάτων. Το φυτό που αγαπά τον ήλιο απαιτεί πολύ ηλιακό φως και λίγο νερό. Επίσης, δεν χρειάζεσαι μεγάλο χώρο ή γλάστρα για να το φυτέψεις. Μια μικρή γλάστρα γεμάτη με χώμα και ένα φύλλο θα λειτουργήσει. Απλώς κράτησέ το στο σαλόνι σου, κοντά σε ένα παράθυρο και αποκόμισε τα οφέλη του.

2. Φυτό αράχνη

Spider Plant

Το φυτό αράχνη, γνωστό και ως φυτό του αέρα, αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα. Το φυτό καταπολεμά το μονοξείδιο του άνθρακα, τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο που προέρχεται από απορρυπαντικά, χρώματα, κερί επίπλων, διαλυτικό και άλλα. Ακριβώς όπως η Aloe Vera, κόψε ένα από τα φύλλα της αράχνης και τοποθέτησέ την σε μια γλάστρα και δες την να μεγαλώνει. Τα φυτά αράχνη δεν χρειάζονται άμεσο ηλιακό φως ούτε χρειάζεται να τοποθετηθούν σε κρύο καιρό. Η διατήρησή του σε ένα δωμάτιο ή σε ένα διάδρομο γραφείου θα κάνει τη δουλειά του.

3. Φυτό φίδι

fyto fidi

Το φυτό φιδιών (γνωστό και ως η γλώσσα της πεθεράς, λόγω του σχήματος και της υφής του) είναι γνωστό για το φιλτράρισμα της φορμαλδεΰδης, του τριχλωροαιθυλενίου, του ξυλενίου, του τολουολίου και του βενζολίου από τον αέρα. Το φυτό του φιδιού απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο τη νύχτα. Διατηρώντας το στο σπίτι σου, μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις άμεσα οξυγόνο.

4. Bamboo Palm

Bamboo Palm

Το Bamboo Palm είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να φιλτράρει το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το ξυλόλιο και το τολουόλιο. Το φυτό πρέπει να φυλάσσεται κοντά σε ένα κομοδίνο και δεν χρειάζεται νερό τακτικά.

5. Δράκαινα


https://www.instagram.com/p/COUXDC-h_x4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μην τρομάζεις ή μπερδεύεσαι με το όνομα του φυτού. Σίγουρα θα έχεις δει αυτό το φυτό γύρω σου, ειδικά στα γραφεία, γιατί καταπολεμά τους ρύπους που συνοδεύουν τα χρώματα, τα απορρυπαντικά, τα βερνίκια και τα λάδια. Το φυτό δεν απαιτεί άμεσο ηλιακό φως και μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα βάλεις τα φυτά στο σπίτι για να γίνει ένας τροπικός παράδεισος

Τα φυτά που αν τα φυτέψεις στο μπαλκόνι σου, διώχνουν μακριά τα κουνούπια