Πώς οι παιώνιες φέρνουν θετική ενέργεια στο σπίτι σου σύμφωνα με το feng shui

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς οι παιώνιες φέρνουν θετική ενέργεια στο σπίτι σου σύμφωνα με το feng shui

Δεν είναι τυχαίο πως οι παιώνιες είναι τα λουλούδια που συμβολίζουν την αγάπη, την ευημερία και την ομορφιά.

Όλα για την θετική ενέργεια γίνονται! Αν λοιπόν αναζητάς τρόπους για να ρέει η καλή ενέργεια γύρω σου, ακολούθα τις συμβουλές του feng shui. Εξάλλου αυτή η πρακτική που προέρχεται από την Κίνα, εξετάζει και προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να χτίσουν χώρους ώστε η θετική ενέργεια να ρέει με αρμονία στον φυσικό κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο πως οι λέξεις feng shui μεταφράζονται σε «άνεμος» και «νερό». Ο άνεμος και το νερό είναι δύο βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη ζωή. Οι άνθρωποι και τα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη χρειάζονται τον αέρα και την ενυδάτωση για να ευδοκιμήσουν. Στο feng shui, κοιτάμε τα στοιχεία της φύσης, όπως τα φυτά και τα λουλούδια, για να προσφέρουν νόημα και οφέλη στα σπίτια μας. Τα λουλούδια εξάλλου ήταν πάντα σύμβολα με ιδιαίτερη σημασία καθώς προσφέρουν ομορφιά, άρωμα και γλυκό νέκταρ στο περιβάλλον και στα πλάσματα γύρω τους. Και μιας και αναφερόμαστε στα γλυκά λουλούδια, η παιώνια είναι ένα από τα πιο ευοίωνα λουλούδια στο feng shui που συμβολίζει την αγάπη, την ευημερία και την ομορφιά.

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα φυτά της άνοιξης και πώς θα αναπτυχθούν στο μπαλκόνι σου

Ο συμβολισμός και το νόημα που κρύβουν οι παιώνιας σύμφωνα με το feng shui

peonies2.jpg

Οι παιώνιες έχουν αναμφισβήτητα μοναδικά όμορφα άνθη. Σε μορφή μπουμπουκιού, μοιάζουν σχεδόν με στρογγυλά marshmallows. Μόλις ανθίσουν, είναι ιδιαίτερα πολυτελή, με πυκνά πέταλα, συνήθως σε αποχρώσεις του λευκού, του ροζ ή του κόκκινου. Αυτό το τολμηρό, πλούσιο λουλούδι είναι γνωστό ως ο «βασιλιάς των λουλουδιών» στην Κίνα. Αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη θηλυκότητα, την αγάπη, τη στοργή και την καλή τύχη. Στους ασιατικούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι βλέπουν επίσης τα λουλούδια ως αναπαραστάσεις της φύσης. Τα συγκεκριμένα λουλούδια συνδέονται συχνά με τις εποχές κατά τις οποίες ανθίζουν.

Παραδοσιακά, υπάρχει ένα συγκεκριμένο λουλούδι που σχετίζεται με κάθε μία από τις 4 εποχές. Η παιώνια συνδέεται με την άνοιξη γιατί συνήθως είναι όταν ανθίζει. Το καλοκαίρι συνδέεται με τον λωτό, το φθινόπωρο με το χρυσάνθεμο και ο χειμώνας με το άνθος της δαμασκηνιάς. Στην ασιατική κουλτούρα και στο feng shui, βλέπουμε τον χρόνο και τη φύση ως έναν τροχό που κάνει κύκλους, γι' αυτό και τα 4 αυτά λουλούδια συχνά απεικονίζονται μαζί για να δείξουν ολόκληρο τον κύκλο του έτους στις 4 εποχές. Οι απεικονίσεις παιώνιας χρησιμοποιούνται συχνά για να αναπαραστήσουν την ουσία της άνοιξης, η οποία συνδέεται επίσης με το στοιχείο του ξύλου. Το ξύλο σχετίζεται με τις ιδιότητες της ευγένειας, της ευελιξίας, της ανάπτυξης και της συμπόνιας. Η παιώνια θεωρείται ένα βασιλικό λουλούδι ρομαντισμού και χάρης και είναι επίσης ένα από τα κύρια λουλούδια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς βουδιστικούς πίνακες thangka.

Οι παιώνιες εμφανίζονται συχνά σε 3 διαφορετικά στάδια:

  • το μπουμπούκι, που αντιπροσωπεύει τη γέννηση ενός νέου
  • στη μέση της άνθισης, που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα στιγμή
  • και πλήρη άνθιση, που αντιπροσωπεύει την ηλικία, τον θάνατο και την πτώση.

Αυτή η εξέλιξη είναι επίσης ένας κύκλος γιατί μετά τον θάνατο, ξαναγεννιέσαι. Αυτές οι 3 φάσεις συνδέονται επίσης με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στο feng shui τα λουλούδια έχουν επίσης σχέση με τη μονιμότητα γιατί μόλις κοπούν, σιγά σιγά πεθαίνουν. Οι παιώνιες μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν τη ρομαντική τύχη και επιθυμία στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα. Mπορεί να είναι ευοίωνο να τοποθετείς παιώνιες σε ένα μέρος όπως το σαλόνι σου με την πρόθεση να προσκαλέσεις έναν νέο σύντροφο.

Έννοια των χρωμάτων στις παιώνιες

peonies-(2).jpg

Το κόκκινο θεωρείται το πιο ευνοϊκό χρώμα για τις παιώνιες, γιατί είναι το χρώμα της ζωτικότητας. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει επίσης το στοιχείο της φωτιάς, το οποίο συνδέεται με το πάθος και την αναγνώριση. Οι κίτρινες παιώνιες είναι επίσης ευοίωνες επειδή το κίτρινο είναι ένα αυτοκρατορικό χρώμα στην Κίνα. Το ροζ χρώμα σχετίζεται με την περιοχή Σχέσεων του feng shui μπάγκουα, έτσι οι ροζ παιώνιες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την αγάπη και τη συνεργασία.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τις παιώνιες στο σπίτι σου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενσωματώσεις το σύμβολο των παιώνων για να έχει καλή ενέργεια το σπίτι σου.

-Καλλιέργησε παιώνιες στον κήπο σου

kipos_paionies.jpg

Εάν είσαι αρκετά τυχερή να έχεις έναν κήπο όπου μπορείς να φυτέψεις τα αγαπημένα σου λουλούδια, αυτό αποτελεί κι έναν υπέροχο τρόπο για να φέρεις την ενέργειά τους στον χώρο σου. Οι παιώνιες είναι αρκετά εύκολο να βρεθούν και να αναπτυχθούν, και μόλις ωριμάσουν μπορούν να παράγουν άφθονα άνθη κάθε χρόνο. Μπορείς να απολαύσεις την ομορφιά τους στον κήπο σου ή να φέρεις φρέσκα λουλούδια στο σαλόνι σου. Είναι καλύτερο να μην κόψεις πάρα πολλά λουλούδια από ένα νέο φυτό έτσι ώστε να τ' αφήσεις ν΄αναπτυχθούν για μερικά χρόνια, για να μπορείς να μαζέψεις πολλά μπουκέτα μακροπρόθεσμα.

-Τοποθέτησε ένα μπουκέτο με παιώνιες στην είσοδο του σπιτιού σου

paionies_vazo.jpg

Η είσοδος του σπιτιού σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη σύμφωνα με το feng shui. Αυτό είναι το πρώτο μέρος που βλέπεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι και το τελευταίο μέρος που βλέπεις όταν φεύγεις. Η εξώπορτά σου είναι επίσης γνωστή ως το στόμα του τσι επειδή είναι ο τρόπος με τον οποίο το qi, η ενέργεια δηλαδή, εισέρχεται στο σπίτι σου. Για να αναβαθμίσεις αυτήν την περιοχή και να δημιουργήσεις ένα θετικό και φιλόξενο σημείο εισόδου, δοκίμασε να προσθέσεις ένα μπουκέτο από παιώνιες.

-Βάλε ένα έργο τέχνης με παιώνιες στον χώρο σου

Εάν δεν έχεις χώρο στον κήπο ή αναζητάς έναν πιο μόνιμο τρόπο για να φέρεις τον συμβολισμό των παιώνων στο σπίτι σου, μια άλλη επιλογή είναι να αναζητήσεις έργα τέχνης που περιλαμβάνουν παιώνιες. Βρες έναν πίνακα που σου αρέσει πραγματικά και κρέμασέ τον στο αγαπημένο σου σημείο. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου έργο τέχνης.