Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα φυτά της άνοιξης και πώς θα αναπτυχθούν στο μπαλκόνι σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα φυτά της άνοιξης και πώς θα αναπτυχθούν στο μπαλκόνι σου

Τα 11 αρωματικά φυτά που αγαπά η άνοιξη και πώς θα τα φυτέψεις στο μπαλκόνι σου.

Μετά από έναν μακρύ και αρκετά βαρύ χειμώνα με πολλά γκρι και καφέ χρώματα στο τοπίο (αλλά και πολύ λευκό τους τελευταίους μήνες είναι η αλήθεια), το πιθανότερο είναι ότι είμαστε έτοιμες για να δούμε επιτέλους ένα ...ανοιξιάτικο χρώμα!

Η άνοιξη σημαίνει ανανέωση του κήπου και του μπαλκονιού μας. Άλλωστε, τα ανθισμένα φυτά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κουρασμένη -από τον χειμώνα- ψυχή μας αυτή την εποχή. Και ενώ μερικά εντυπωσιακά λουλούδια εμφανίζονται τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα, το πραγματικό μεγαλείο της Μητέρας Φύσης ξεκινά όταν ανθίζουν όμορφα οι φρέζιες, οι πανσέδες, τα κυκλάμινα, οι βιολέτες και οι ζέρμπερες.

H άνοιξη θέλει ανθισμένο κήπο στο μπαλκόνι- Φτιάξε τον δικό σου με 5 έξυπνα βήματα

Τι κάνουμε όμως τώρα που θέλουμε να ομορφύνουμε τον κήπο και το μπαλκόνι μας και ποια φυτά είναι αυτά που αγαπά η Άνοιξη;

Όπως μας λέει ο γεωπόνος, Τάκης Περγάλης: «Διαλέγουμε τα φυτά με γνώμονα το πόσο χώρο έχουμε στο μπαλκόνι μας, πόσος ήλιος υπάρχει μέσα στην ημέρα καθώς επίσης και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των φυτών ώστε να μην φυτεύουμε μαζί φυτά που έχουν διαφορετικές ανάγκες (πχ όχι ξηρικά φυτά με υδροχαρή). Σημαντικό επίσης είναι να αφήνουμε τις απαραίτητες αποστάσεις ώστε τα φυτά να μας να αναπνέουν και να μεγαλώνουν σωστά».

Τι άλλο όμως πρέπει να έχουμε ως γνώμονα; «Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι να καλύπτουμε άχαρες επιφάνειες (τοίχους κτλ) με ψηλούς θάμνους ή αναρριχώμενα. Όταν έχουμε ψηλές ή κρεμαστές γλάστρες φυτεύουμε κρεμαστά ποώδη σε συνδυασμό με ορθόκλαδα ώστε να δημιουργήσουμε όγκο. Πάντα προσέχουμε οι γλάστρες μας να έχουν τρύπες και μια στρώση από ελαφρόπετρα για τη σωστή αποστράγγιση και δεν αφήνουμε ποτέ το πιατάκι της γλάστρας συνέχεια με νερό», λέει ο Τάκης Περγάλης. Όσο για το σωστό λίπασμα και πότισμα ο γεωπόνος μας προτείνει: «Κάθε μήνα χρειάζεται να βάζουμε πλήρες λίπασμα τύπου 20-20-20, το οποίο διαλύεται σε νερό και να ποτίζουμε τα φυτά μας με αυτό 1 φορά τον μήνα. Κάθε άνοιξη πριν τις κηποτεχνικές εργασίες, ανανεώνουμε το επιφανειακό χώμα, όπου είναι δυνατό, αφαιρώντας λίγο από το παλιό και προσθέτοντας compost ή/και συσκευασμένο ποιοτικό χώμα».

Οι σωστές θέσεις για τα φυτά μας ανάλογα με το πόσο ήλιο δέχονται:

- Ηλιόλουστη θέση σημαίνει τουλάχιστον 6 ώρες απ’ ευθείας ήλιος

-Ημισκιερή θέση σημαίνει 2-5 ώρες απ’ ευθείας έκθεση στην ήλιο

-Σκιερή θέση σημαίνει κάτω από 2 ώρες

Τα 11 αρωματικά φυτά που αγαπά η άνοιξη (κι εμείς επίσης)

Όλα μα όλα θέλουν άφθονο ήλιο αλλιώς δεν θα είναι εύρωστα και θα είναι επιρρεπή σε ασθένειες. Τα περισσότερα αντέχουν σχετικά ξηρικές συνθήκες εφόσον ριζώσουν καλά. Προσοχή στον Βασιλικό που θέλει αρκετό νερό-άρα δεν φυτεύεται με άλλα που θέλουν λίγο. Ο Βασιλικός καλό είναι να φυτεύεται μόνος του και σε μεγάλες γλάστρες, ώστε να έχει χώρο να αναπτυχθεί. Επίσης, Δυόσμος και Μέντα πάντα φυτεύονται μόνα τους και σε γλάστρες, γιατί θέλουν πολύ νερό ενώ επεκτείνονται υπογείως και «πνίγουν» όσα φυτά είναι δίπλα τους.

1. Άλυσσος

Εδαφοκαλυπτικό, με μικρό ύψος (<20 cm), για ηλιόλουστες θέσεις, με άσπρο ή μοβ λουλουδάκι το οποίο διαρκεί έως τον Αύγουστο ενώ αν συνεχίσουμε να το ποτίζουμε, βγάζει σποράκια και ανανεώνεται και άλλες φορές μέσα στη σεζόν. Πολύ πιθανό να το δούμε και του χρόνου να φυτρώνει μόνο του από σπόρους της προηγούμενης χρονιάς! Έχει ευχάριστο και διακριτικό άρωμα. Δεν έχει προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

2. Μπλε Σάλβια

Πολυετές, ποώδες, για ηλιόλουστες θέσεις με υπέροχες μπλε όρθιες ταξιανθίες, που ανανεώνονται συνεχώς, μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Σπάνια, αντιμετωπίζει προβλήματα με εχθρούς (κοκκοειδή) και μόνο αν δεν το βλέπει ο ήλιος. Τέλος χειμώνα το κλαδεύουμε στους 5-10 πόντους από το έδαφος ώστε να ενθαρρύνουμε φρέσκια βλάστηση. Κανονικές ανάγκες σε νερό.

3. Πανσές

panses.jpg

Εποχιακό, πηγαίνει καλά σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, με άσπρο, πορτοκαλί, κίτρινο ή μοβ λουλούδι το οποίο κρατάει έως τον Μάιο. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Προσοχή να μην ποτίζεται πολύ και να μη φυτεύεται σε θέσεις με δυνατούς ανέμους

4. Αζαλέα

azalea.jpg

Πολυετής αειθαλής θάμνος με άσπρο, ροζ ή μοβ άνθος για ημισκιερές θέσεις. Δεν θέλει υπερβολικό πότισμα, απλώς να διατηρείται υγρό το χώμα και οπωσήποτε, να μη μένει νερό στο πιάτο. Είναι οξύφιλο φυτό, το οποίο σημαίνει ότι θέλει ειδικό χώμα για οξύφιλα και εξειδικευμένο λίπασμα. Δεν απαιτεί κλάδεμα παρά για τη διατήρηση του σχήματος.

5. Βεϊγκέλια

Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος για ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Μπορεί να μην έχει φύλλα τον χειμώνα αλλά ανταμείβει με εντυπωσιακή άνθιση την άνοιξη με ροζ, άσπρα ή κόκκινα άνθη. Δεν έχει σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες. Προσοχή, κλαδεύουμε μόνο μετά την άνθιση ώστε να μην χάσουμε την ανθοφορία. Ποτέ μέσα στον χειμώνα.

6. Ερίγερο

Πολυετής χαμηλή μαργαρίτα, κατάλληλο για ηλιαζόμενες θέσεις, με επαναλαμβανόμενη άνθιση από λευκά και ροζ άνθη έως τέλος καλοκαιριού. Χωρίς προβλήματα από ασθένειες και παράσιτα. Αντέχει με λίγο νερό εφόσον ριζώσει.

7. Στίπα

Μπορεί να μην είναι λουλούδι αλλά είναι ένα αγρωστώδες που με το χρυσοκίτρινο φύλλωμά του, σαν μεγάλες τούφες, δίνει κίνηση και όγκο στο μπαλκόνι μας. Το κουρεύουμε όποτε κρεμάει και ανανεώνεται συνεχώς. Χωρίς προβλήματα στη φροντίδα. Δεν απαιτεί πολύ νερό εφόσον ριζώσει καλά. Το συνδυάζουμε με χαμηλότερα φυτά με πλατιά φύλλα.

8. Μπλε καμπανούλα

kampanoyla.jpg

Όταν θέλουμε χρώμα σε ημισκιερές θέσεις η καμπανούλα το χαρίζει εκεί που τα άλλα δυσκολεύονται. Πολυετής χαμηλή πόα με δύο κύματα ανθίσεων μέσα στο έτος, φυτεύουμε σε πλούσιο χώμα με καλή αποστράγγιση. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

9. Ζέρμπερα

zermpera.jpg

Κλασικό λουλούδι, πολυετές αν το φροντίσουμε, με διάφορα χρώματα, φτάνει σε ύψος τα 40-45 εκατοστά και έχει συνεχόμενη άνθιση από Απρίλιο έως Ιούνιο. Προσοχή να μην υπερποτίζεται, γιατί σαπίζει εύκολα, να έχει άφθονο ήλιο και να μην ρίχνουμε νερό πάνω στα φύλλα του. Κόβουμε τα απανθισμένα λουλούδια ώστε να προωθήσουμε την επαναλαμβανόμενη άνθιση.

10. Βιολέτα

bioleta.jpg

Σε μοβ ή λευκό χρώμα και άνθιση που κρατάει έως τέλη Απριλίου, με πλούσιο άρωμα. Μπορεί να φτάσει και το μισό μέτρο ύψος, ανάλογα την ποικιλία. Θέλει πολύ ήλιο και πλούσιο χώμα με μέτριες απαιτήσεις σε νερό, εφόσον εγκατασταθεί.

11. Βολβοί

Είτε φυτέψαμε το φθινόπωρο είτε τους αγοράσουμε έτοιμους από φυτώριο, αυτή την εποχή είναι ανθισμένοι οι εξής βολβοί: Ίριδα, Μουσκάρι, Νάρκισσος, Νεραγκούλα, Τουλίπα, Φρέζια και Φριτιλάρια.

Extra tip για την ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σου: Φυτεύουμε τώρα για να ανθίσουν το καλοκαίρι: Αγάπανθος, Γλαδιόλα, Κάννα, Λίλιουμ, Μπιγκόνια και Ντάλια

Ευχαριστούμε πολύ τον Τάκη Περγάλη, Γεωπόνο MSc Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πολύτιμες συμβουλές του, citygarden.gr