Η καλλιτέχνης που μεταμορφώνει παλιά πινέλα σε εξαιρετικά πορτρέτα γυναικών μιας άλλης εποχής

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η καλλιτέχνης που μεταμορφώνει παλιά πινέλα σε εξαιρετικά πορτρέτα γυναικών μιας άλλης εποχής

Τα εκφραστικά πορτρέτα των διαφορετικών ζωγραφισμένων χαρακτήρων φαίνεται να ταιριάζουν με την ηλικία των πινέλων, και μαζί, δημιουργούν μια εικόνα ενός πολύτιμου αντικειμένου που χάθηκε στον χρόνο.

Τα παλιά πινέλα αποκτούν έναν νέο σκοπό -και τι σκοπό;- στα χέρια της Rebecca Szeto. Η καλλιτέχνης από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ μετατρέπει τα χρησιμοποιημένα εργαλεία βαψίματος σε γυναικείες φιγούρες εμπνευσμένες από την ιστορία. Με τον τίτλο Paintbrush Portraits, αυτά τα μικροσκοπικά έργα τέχνης που γίνονται από πινέλα, παίρνουν μορφές ζωγραφισμένες στο χέρι, γυναικείες φιγούρες που φορούν περίτεχνα, vintage φορέματα ακολουθώντας το σχήμα του πινέλου.

«Η σειρά Paintbrush Portraits ήταν πάντα ένα όχημα για την παροχή ειρωνικού κοινωνικού σχολιασμού μέσα από ιστορικές αναφορές και οικολογικά συνειδητή δεξιοτεχνία», εξηγεί η Szeto στο My Modern Met. «Είναι μια προσωπική εξερεύνηση στη διαρκή σεμνότητα και τη λεπτή αξιοπρέπεια της ανθρώπινης κατάστασης. Βρίσκω τον εαυτό μου να κυκλώνει αυτή την έννοια της χάρης, ως τις έμφυτες αρετές και αξίες που έχουμε ως άνθρωποι».

Food artist από την Ιαπωνία μετατρέπει φέτες του τοστ σε βρώσιμα έργα τέχνης

Τα εκφραστικά πορτρέτα των διαφορετικών ζωγραφισμένων χαρακτήρων φαίνεται να ταιριάζουν με την ηλικία των πινέλων, και μαζί, δημιουργούν μια εικόνα ενός πολύτιμου αντικειμένου που χάθηκε από καιρό.

https://www.instagram.com/p/CdLp79ZLKmS

Η επαναχρησιμοποίηση αντισυμβατικών υλικών είναι βασικό μέρος της δημιουργικής πρακτικής της Szeto. «Χρησιμοποιώ ξανά ταπεινά υλικά μαζικής παραγωγής και σε μεγάλο βαθμό βρήκα σκουπίδια για να διερευνήσω τις δυνατότητες αναμόρφωσης της ομορφιάς και της αξίας», λέει. «Κάνοντας αυτό, παραμερίζω προκαταλήψεις για τα υλικά, ώστε να μπορώ να εξερευνήσω ελεύθερα τις εγγενείς ιδιότητές τους και να διερευνήσω το νόημα κάτω από την επιφάνεια».

Ο συνδυασμός πεταμένων πινέλων με θέματα και ιδέες που συχνά παραβλέπονται -ειδικά αν το κάνουμε με τρυφερό, στοχαστικό τρόπο- φέρνει και τα δύο αυτά στοιχεία στο προσκήνιο. «Το ενδιαφέρον μου έγκειται στο πώς ξεπερνάμε τις προκλητικές εποχές, τις γλωσσικές ετικέτες και προσφέρουμε στιγμές διδασκαλίας για σοβαρό παιχνίδι και ενεργητική ανανέωση». Βρες την τέχνη της Rebecca Szeto στο Instagram.