5 φυτά που θα σε κάνουν να αναπνέεις καλύτερα μέσα στο σπίτι σου σύμφωνα με πειράματα της NASA

5 φυτά που θα σε κάνουν να αναπνέεις καλύτερα μέσα στο σπίτι σου σύμφωνα με πειράματα της NASA

Φροντίζοντας αυτά τα φυτά εκείνα θα σου χαρίζουν τα δικά τους αναζωογονητικά δώρα.

Δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να γεμίσεις καλή ενέργεια τον χώρο σου από το να συμπεριλάβεις φυτά στη διακόσμησή σου. Είτε επιλέξεις έναν κρεμαστό κισσό , μια γλάστρα στο περβάζι σου ή ένα αυτόνομο δέντρο στη γωνία του σαλονιού, τα φυτά προσθέτουν ζωή, ενέργεια και ομορφιά όπου κι αν τοποθετηθούν. Οι επιστήμονες όμως αναφέρουν πως τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να βελτιώσουν μ΄ έναν εξαιρετικό τρόπο την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Φτιάξε μια πραγματική όαση δροσιάς στο σπίτι σου ακολουθώντας 6 μυστικά διακόσμησης

Σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο της NASA, τα φυτά μπορούν να μειώσουν τους ρύπους του αέρα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Αν και δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικοί είναι στο να εκτελούν αυτή τη μαγεία εκτός εργαστηριακών συνθηκών - ή, ας πούμε, σε ένα σπίτι - είναι γνωστό ότι τα φυτά μπορούν να αναζωογονήσουν κατά πολύ τον αέρα που αναπνέουμε . Για να φέρεις τις δυνάμεις τους μέσα και στο δικό σου σπίτι, μπορείς να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή τους, ανακαλύπτοντας τα φυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αναπνέεις καλύτερα, σύμφωνα με την επιστήμη.

1. Φυτό φιδάκι

fito_fidaki.jpg

Πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εκεί έξω, αγαπητά για την ικανότητά τους να ευδοκιμούν σε χαμηλό φωτισμό και με λίγο νερό. Είναι τόσο όμορφα να τα βλέπει κανείς με τα κάθετα πράσινα και κίτρινα φύλλα που μπορούν να μεγαλώσουν πολύ. Εκείνα κάθονται στο σπίτι σου και καθαρίζουν τον αέρα, τόσο απλά. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο HortTechnology διαπίστωσε ότι οι εργαστηριακοί θάλαμοι με φυτά φιδιού μέσα τους είχαν ταχύτερη εξάντληση της συγκέντρωσης του όζοντος από τους θαλάμους χωρίς αυτά. Το όζον είναι ουσιαστικά αιθαλομίχλη και η εισπνοή του μπορεί να επιτεθεί στους πνεύμονες και να προκαλέσει προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων. Εάν αυτά τα μικρά φυτά μπορούν να το αντιμετωπίσουν, τότε τα καλωσορίζουμε στο σπίτι μας με μεγάλη χαρά!

2. Φυτό αράχνη

fyto_araxni.jpg

Αυτά τα υπερχειλισμένα φυτά εσωτερικού χώρου (έτσι δεν φαίνονται τα φύλλα τους καθώς πέφτουν στο πάτωμα;) είναι εξίσου προσαρμόσιμα με τα φυτά φιδιού. Βάλτα σε έμμεσο φως με καλά στραγγισμένο χώμα και θα είναι τέλεια. Μπορείς να είσαι σίγουρη ότι όσο μεγαλώνουν, θα φρεσκάρουν τον χώρο σου. Στη μελέτη της NASA που ανακάλυψε τις ιδιότητες καθαρισμού του αέρα των φυτών, τα φυτά αράχνης αφαίρεσαν το 95% της τοξικής ουσίας φορμαλδεΰδη - ένα καρκινογόνο αέριο που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό - από έναν θάλαμο σε 24 ώρες.

3. Αγγλικός κισσός

https://www.instagram.com/p/CQV0-pDAgKl

Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι απλά πανέμορφο, δε συμφωνείς; Η μελέτη της NASA βρήκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό φυτό εσωτερικού χώρου για την απομάκρυνση του βενζολίου, μιας τοξικής χημικής ουσίας που δημιουργείται από τον καπνό του τσιγάρου και τα βιομηχανικά καυσαέρια. Εξάντλησε σχεδόν το 90% του βενζολίου από τον αέρα και μείωσε τη συγκέντρωση του τριχλωροαιθυλενίου - ένα υγρό που μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, μεταξύ άλλων, και να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους - κατά σχεδόν 11 %. Αυτό το φυτό προτιμά ένα υγρό περιβάλλον και μέτριο φως. Απλά να είσαι προσεκτική, καθώς το φυτό είναι τοξικό για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα (μην το φας δηλαδή).

4. Χρυσάνθεμα

xrisanthema.jpg

Τα ανθοφόρα φυτά μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη καθαρισμού του αέρα. Η μελέτη της NASA δοκίμασε αυτά τα φυτά και διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο 24 ωρών, καθάρισαν 61% φορμαλδεΰδης, 53% βενζολίου και 41% τριχλωροαιθυλενίου από έναν σφραγισμένο θάλαμο. Τα χρυσάνθεμα είναι κάπως εύκολα στη φροντίδα τους και χρειάζονται πλήρη ηλιακή ακτινοβολία και συχνό πότισμα. Θα ανθίσουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα πρώτα μεγάλα κρύα και θα προσφέρουν χρώμα, χαρά και καλύτερη αναπνοή.

5. Φίκος Μπέντζαμιν

https://www.instagram.com/p/B11ip6aH0oi

Ο Μπεντζαμίνος -όπως πολλοί ονομάζουν αυτό το φυτό- είναι δημοφιλής και φαίνεται απίστευτα κομψός όταν τοποθετείται στη γωνία ενός δωματίου. Εκτός από την κομψή του εμφάνιση, διαθέτει και ικανότητες καθαρισμού του αέρα. Η μελέτη της NASA διαπίστωσε ότι αφαιρεί σχεδόν το 48% της φορμαλδεΰδης, το 30% του βενζολίου και το 10,5% του τριχλωροαιθυλενίου. Κρατήσέ τον στον ήλιο με υγρό χώμα και θα χαρεί να αναβαθμίσει τον αέρα σου.