Πώς θα ζεστάνεις το σπίτι μόνο με καλοριφέρ και ηλεκτρική κουβέρτα

Πώς θα ζεστάνεις το σπίτι μόνο με καλοριφέρ και ηλεκτρική κουβέρτα

Δύο συσκευές αρκούν για να κρατήσεις ζεστό το σπίτι χωρίς να δεις φουσκωμένο τον λογαριασμό του ρεύματος.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» πλήττει εδώ και λίγες ώρες τη χώρα μας και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους έναντι στον χιονιά. Το κρύο είναι αισθητό και οι συσκευές θέρμανσης σε κάθε νοικοκυριό δουλεύουν ασταμάτητα για να μας κρατήσουν ζεστές.

Πολλά κλιματιστικά, σόμπες και αερόθερμα πωλούνται ως «προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας» ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν επενδύσεις σε αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι για το σπίτι σου. Ορισμένες συσκευές είναι αρκετά ακριβές όμως καίνε ελάχιστο ρεύμα και έχουν μεγάλη απόδοση, γεγονός που καθιστά την αγορά τους μια πολύ έξυπνη κίνηση.

Aς δούμε όμως αναλυτικά τη σωστή χρήση των δύο πιο χρήσιμων συσκευών για την χειμερινή περίοδο.

1) Καλοριφέρ

Τα φορητά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Αντί της συνεχόμενης λειτουργίας δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσεις να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσεις στο σπίτι. Για να αυξήσεις την απόδοση του καλοριφέρ, τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα του καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους. Χρησιμοποιώντας θερμοστατικές κεφαλές σε όλα τα σώματα του σπιτιού θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

2) Ηλεκτρική κουβέρτα

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι συσκευές χαμηλής ενέργειας αφού καίνε συνήθως μόλις 100 Watt ανά ώρα. Διαθέτουν ρυθμίσεις θερμότητας και ζεσταίνουν το κρεβάτι μας σε λίγα μόλις λεπτά, απορροφώντας την υγρασία.

Πώς θα βάλεις την πιο ωραία φωτιά στο τζάκι γρήγορα και χωρίς κόπο (video)

Άναψέ την λίγα λεπτά πριν ξαπλώσεις και άφησέ την ανοιχτή όλο το βράδυ στην πιο χαμηλή σκάλα ώστε να διατηρήσεις τη ζέστη. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες και υποστρώματα κατασκευάζονται με ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας, με μηχανισμό αυτόματης διακοπής τροφοδοσίας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία (θερμοστάτη) ή τον χρόνο λειτουργίας (χρονοδιακόπτη).

Το εσωτερικό της ηλεκτρικής κουβέρτας αποτελείται από λεπτά μονωμένα ηλεκτρικά καλώδια (αντιστάσεις), τα οποία ζεσταίνονται καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική τάση. Η μόνωση σε προστατεύει από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, εκπέμποντας θερμότητα. Aν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά την ηλεκτρική κουβέρτα, θέσε τη θερμοκρασία στην ανώτερη σκάλα και άφησε την για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν πας για ύπνο.

Πηγή κεντρικής: pexels.com