Πώς να καθαρίσεις μόνη σου στο σπίτι τα χαλιά σου τώρα που ήρθε η ώρα να τα μαζέψεις

Πώς να καθαρίσεις μόνη σου στο σπίτι τα χαλιά σου τώρα που ήρθε η ώρα να τα μαζέψεις

Δες όλες τις DIY τεχνικές που θα σου φανούν πολύ πολύ χρήσιμες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τα χαλιά τους. Και αυτό οφείλεται στη «διπλή φύση τους». Από τη μία προσθέτουν χρώμα και ζεστασιά σε έναν χώρο, αλλά από την άλλη απορροφούν τους λεκέδες καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο σπίτι μας. Τρώμε, πίνουμε, περπατάμε, παίζουμε (αν έχουμε μικρά παιδιά) πάνω τους με αποτέλεσμα να ρίχνουμε συνέχεια κάτι πάνω τους. Δεν είναι τυχαίο πως τα χαλιά «παγιδεύουν» αλλεργιογόνες ουσίες, όπως είναι η σκόνη, και μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα αν δεν έχουν καθαριστεί σωστό.

Αυτή η εποχή, «21 Μαΐου, του Κωνσταντίνου και Ελένης», που έλεγαν και οι παλιές νοικοκυρές, είναι κατεξοχήν η περίοδος που καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε τα χαλιά για να τα βγάλουμε πάλι από την αποθήκη το φθινόπωρο. Μία, λοιπόν, από τις κοινές αναζητήσεις στην Google αυτήν την περίοδο είναι το «πώς να καθαρίσετε ο χαλί σας» και πριν σου γράψουμε πως υπάρχουν εξαιρετικά αντίστοιχα καθαριστικά λεκέδων στην αγορά, θα σου πούμε βήμα βήμα πώς να κάνεις μόνη σου -χωρίς να τα δώσεις σε εξωτερικό συνεργείο καθαρισμού- αυτήν τη «βρώμικη δουλειά που κάποιος πρέπει να κάνει».

xalia.jpg

Αρχικά σκουπίζεις το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα ώστε να βεβαιωθείς ότι έχουν απομακρυνθεί ψίχουλα και τρίχες.

5 μυστικά της γιαγιάς για να καθαρίσεις τα χαλιά πριν τα αποθηκεύσεις

Στη συνέχεια πασπαλίζει λίγη μαγειρική σόδα πάνω στην επιφάνεια του χαλιού. Σε ένα μπολ αναμειγνύεις το ειδικό υγρό καθαριστικό χαλιών που έχεις αγοράσει από το σούπερ μάρκετ με χλιαρό νερό και βάζεις το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάζεις το υγρό καθαρισμού πάνω στο χαλί και το βουρτσίζεις με μια βούρτσα χαλιών. Ψεκάζεις ξανά μόνο με ζεστό νερό και σκουπίζεις ξανά το χαλί με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια το αφήνεις να στεγνώσει και περιμένεις τέσσερις έως έξι ώρες πριν τοποθετήσεις τα έπιπλά σου πάλι πίσω στο χαλί ή το διπλώσεις προσεχτικά, το δέσεις με σκληρό σχοινί και το βάλεις σε οριζόντια (ιδανικά) θέση στην αποθήκη σου.

xalia_2.jpg

Τα χαλιά -και οι κουρτίνες- είναι τα ρούχα του σπιτιού μας και σε αυτό ισχύει ό,τι και σε εμάς. Όταν φοράμε όμορφα και καθαρά κομμάτια νιώθουμε καλύτερα, τόσο εμείς όσο και ο χώρος μας.