Ρίξε αυτό στο τζάμι του φούρνου και δες τη βρωμιά να φεύγει μόνη της και χωρίς τρίψιμο
Με αυτό το απλό κόλπο θα κάνεις το τζάμι του φούρνου να λάμπει ξανά, χωρίς τρίψιμο και χωρίς ακριβά καθαριστικά
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το καμένο λίπος και τα υπολείμματα φαγητού στο φούρνο. Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός και φυσικός τρόπος για να καθαρίσεις το τζάμι του χωρίς τρίψιμο και χωρίς ακριβά καθαριστικά.
Αντί να ξοδεύεις χρόνο και κόπο τρίβοντας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι. Ο συνδυασμός σόδας και ξυδιού κάνει θαύματα, ενώ είναι απόλυτα ασφαλής και για την υγεία σου αλλά και για τις επιφάνειες.
Πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, αλλά κανείς δεν το κάνει (από τα πιο βρώμικα σημεία κουζίνας)
Γιατί πρέπει να καθαρίζεις το τζάμι του φούρνου
Το τζάμι είναι το πιο εμφανές σημείο του φούρνου και όταν είναι βρώμικο χαλάει όλη την εικόνα της κουζίνας σου. Επιπλέον, σε εμποδίζει να βλέπεις καλά τα φαγητά σου την ώρα που ψήνονται, με αποτέλεσμα να ανοίγεις συνεχώς την πόρτα και να χαλάς το ψήσιμο.
Το καμένο λίπος και τα υπολείμματα τροφών δεν είναι απλώς αντιαισθητικά. Απελευθερώνουν ουσίες που κάθονται πάνω στα σκεύη και στο φαγητό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου αν παραμελείς τον καθαρισμό.
Το κόλπο με τη σόδα
Άνοιξε την πόρτα του φούρνου στις 90°, ρίξε προσεκτικά λίγο καυτό νερό και πασπάλισε με σόδα μαγειρικής. Περίμενε δύο λεπτά και στη συνέχεια τρίψε απαλά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο – πρόσεξε μόνο να μην ασκήσεις υπερβολική πίεση.
Στο τέλος, πέρασε την επιφάνεια με ένα νωπό πανί. Θα δεις ότι οι λεκέδες φεύγουν χωρίς κόπο. Αν ο φούρνος σου είναι πολύ βρώμικος, μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία.
Το κόλπο με το ξύδι
Για πιο ελαφριές βρωμιές, γέμισε ένα μπουκάλι σπρέι με μείγμα νερού και ξυδιού σε αναλογία 1:1. Ψέκασε το τζάμι, άφησε να δράσει μερικά λεπτά και σκούπισε με ένα σφουγγάρι κουζίνας. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.
Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, βάλε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 1 φλιτζάνι νερό, 2 κουταλιές ξύδι και 3 φακελάκια baking powder. Ζέστανε το φούρνο στους 200°C, βάλε μέσα το σκεύος και άφησέ το για λίγα λεπτά. Όταν κρυώσει ο φούρνος, πέρασέ τον με ένα υγρό πανί – το λίπος θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Είναι τοξικά τα μαύρα μαγειρικά σκεύη; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και οι ασφαλέστερες εναλλακτικές
Extra χρήσιμα tips
Εκτός από ό,τι είπαμε παραπάνω, ιδού και μερικά ακόμη κολπάκια που θα σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.
- Καθάριζε τον φούρνο λίγο μετά το ψήσιμο, όσο είναι ακόμα ζεστός (όχι καυτός). Έτσι οι λεκέδες φεύγουν πολύ πιο εύκολα.
- Μην χρησιμοποιείς σκληρά συρματάκια ή πολύ δυνατά χημικά· μπορεί να χαράξουν το τζάμι.
- Για γρήγορο φρεσκάρισμα, ψέκασε λίγο λεμόνι σε νερό και πέρασε την επιφάνεια με ένα πανί.
- Κάνε τακτικό καθάρισμα αντί να αφήνεις τη βρωμιά να συσσωρεύεται. Έτσι ο φούρνος σου θα μένει πάντα σαν καινούργιος.
