Το αρωματικό κόλπο με φύλλα δάφνης που αλλάζει τη γεύση και την ενέργεια του ψησίματος
Η δάφνη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά της κουζίνας, όμως λίγοι ξέρουν ότι μπορεί να μεταμορφώσει και το άρωμα του ψησίματος.
Αν σου αρέσει να ψήνεις κρέας στα κάρβουνα, αυτό το μικρό μυστικό μπορεί να κάνει τη διαφορά, τόσο στη γεύση όσο και στην ατμόσφαιρα.
Μια παράδοση με ιστορία
Η τέχνη του ψησίματος είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Από γενιά σε γενιά, κάθε λαός έχει τα δικά του μυστικά, τις δικές του τελετουργίες και «μαγικές» λεπτομέρειες που δίνουν χαρακτήρα στο φαγητό.
Στην Αργεντινή, το asado είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεύμα, είναι ιεροτελεστία. Και όπως σε κάθε τελετή, υπάρχουν μικρά τεχνάσματα που την κάνουν μοναδική. Ένα από αυτά είναι το να ρίχνεις φύλλα δάφνης στις αναμμένες στάχτες.
Cheesecake στο ποτήρι σε 10 λεπτά - χωρίς ψήσιμο
Χρησιμοποιείς το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος λάθος όλη σου τη ζωή - Αυτός είναι ο σωστός τρόπος
5 λάθη που κάνεις στο ψήσιμο και δεν είχες καταλάβει μέχρι τώρα
Γιατί να ρίξεις φύλλα δάφνης στις στάχτες του ψησίματος
Οι παλιοί ψήστες λένε πως η δάφνη δίνει στο κρέας ένα λεπτό, καπνιστό άρωμα που δεν θυμίζει τίποτα από τα συνηθισμένα καρυκεύματα. Όταν τα φύλλα καίγονται αργά πάνω στις κάρβουνα, απελευθερώνουν αιθέρια έλαια που αρωματίζουν τον καπνό κι αυτός με τη σειρά του «αγκαλιάζει» το κρέας, αφήνοντάς του ένα φίνο άρωμα μεσογειακής φρεσκάδας.
Όμως, πέρα από τη γεύση, η δάφνη έχει και μια συμβολική, σχεδόν μυστικιστική διάσταση.
Η δάφνη ως φυλαχτό ευτυχίας και αφθονίας
Από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, η δάφνη συνδέεται με τον θεό Απόλλωνα και θεωρείται σύμβολο νίκης, τιμής και καλής τύχης.
Πολλοί στην Αργεντινή και όχι μόνο, ρίχνουν φύλλα δάφνης στις κάρβουνα όχι μόνο για το άρωμα, αλλά και για να προσελκύσουν αφθονία και να διώξουν την αρνητική ενέργεια.
Η διαδικασία έχει κάτι το τελετουργικό: όταν η φωτιά έχει ανάψει, ρίχνεις τρία φύλλα δάφνης και επαναλαμβάνεις τρεις φορές τη λέξη «ευχαριστώ». Το κάνεις με πρόθεση γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, η ενέργεια της ευγνωμοσύνης είναι αυτή που ανοίγει τον δρόμο για ευημερία και καλή τύχη.
Κανείς δεν το επιβεβαιώνει επιστημονικά, αλλά πολλοί το θεωρούν έναν όμορφο τρόπο να φέρνεις θετική ενέργεια στο τραπέζι και στο σπίτι σου.
Το γαστρονομικό όφελος
Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στις ενεργειακές τελετουργίες, η δάφνη έχει πρακτικά οφέλη: προσθέτει άρωμα, βάθος και φρεσκάδα στο ψήσιμο, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις μικρή ποσότητα.
Το μυστικό είναι να μη ρίξεις υπερβολικά πολλά φύλλα, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει πικρό.
Χρησιμοποίησε τη δάφνη μόνο στα κάρβουνα αλλά όχι απευθείας πάνω στο κρέας και άφησε τον καπνό να κάνει τη δουλειά του.
Μικρές πινελιές που κάνουν το μπάρμπεκιου ακαταμάχητο
Για ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα:
- Φτιάξε μια απλή άλμη (με νερό, αλάτι, λεμόνι, λίγο κρασί ή μπύρα) και μαρινάρισε το κρέας πριν το ψήσιμο. Θα μείνει πιο τρυφερό και ζουμερό.
- Άλειψε με λίγο βούτυρο ή λιωμένο λίπος κατά τη διάρκεια του ψησίματος για πλούσια γεύση.
- Αν θέλεις μια καραμελωμένη επίγευση, άγγιξε την επιφάνεια με λίγη καστανή ζάχαρη ή μέλι στα τελευταία λεπτά.
Είτε το κάνεις για τη γεύση είτε για την ενέργεια, η δάφνη μπορεί να μετατρέψει ένα απλό ψήσιμο σε εμπειρία. Ένα άρωμα από φύλλα δάφνης που σιγοκαίγονται στα κάρβουνα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αφήσει πίσω του όχι μόνο μια υπέροχη μυρωδιά, αλλά και μια αίσθηση πληρότητας.
Την επόμενη φορά που θα ανάψεις τα κάρβουνα, ρίξε λίγη δάφνη και δες τι θα συμβεί. Ίσως η μυρωδιά να σε ταξιδέψει, κι η ενέργειά της να σε γεμίσει τύχη.
