5 λάθη που κάνεις στο ψήσιμο και δεν είχες καταλάβει μέχρι τώρα

Παυλίνα Μητροφάνη
5 λάθη που κάνεις στο ψήσιμο και δεν είχες καταλάβει μέχρι τώρα

Το σωστό ψήσιμο έχει και τα μυστικά του και μπορείς να γίνεις expert σε αυτό!

Το σωστό ψήσιμο είναι και αυτό μια «τέχνη», θα σου πουν οι λάτρεις της μαγειρικής, μόνο που για αυτήν δεν χρειάζεται να είσαι «φυσικό ταλέντο», μπορείς να βελτιωθείς και να γίνεις καλή με την κατάλληλη εξάσκηση. Κατά τη διάρκεια της «εκπαίδευσής σου» πάνω από τον φούρνο της κουζίνας, οι συνταγές που εκτελείς θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, χωρίς να κάνεις δικούς σου πειραματισμούς, γιατί το αποτέλεσμα πολύ απλά δεν θα είναι όπως το ονειρευόσουν.

Για παράδειγμα θες να φας μια νόστιμη, τραγανή πίτσα και το μυστικό για να τα καταφέρεις βρίσκεται…στο ψήσιμό της. Εάν κάνεις λάθη στη δοσολογία των υλικών, τότε αυτό επηρεάζει άμεσα τη γεύση ή το σχήμα του φαγητού σου. Οπότε, σε πρώτη φάση, πρέπει να ακολουθείς πιστά τις συνταγές και τις οδηγίες για να μάθεις πώς να γίνεις expert στο ψήσιμο. Μόλις δεις ότι αρχίζεις και κατακτάς κάποια βασικά cooking skills τότε μπορείς να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να δώσεις τις δικές σου πινελιές στο φαγητό και στο γλυκό σου.

5 απλά βήματα για να οργανώσεις το ψυγείο σου και να εξοικονομήσεις χώρο

Τα λάθη που γίνονται στο ψήσιμο χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Τώρα, εάν θέλεις να ψήσεις τα προϊόντα για να φαίνονται «σωστά» σε σχήμα αλλά και σε γεύση, σύμφωνα πάντα με τις προσδοκίες σου και τα δικά σου γευστικά κριτήρια, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Αφού το ολοκληρώσεις, θα γνωρίζεις τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται συχνά στο ψήσιμο -και τα κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις- και θα μάθεις πώς να τα αποφεύγεις από εδώ και μετά.

https://www.instagram.com/p/CaRmAELM9yk

Λάθος δοσολογία και θερμοκρασία

Πρέπει να είσαι ακριβής στη δοσολογία των συστατικών. Εάν βάλεις λάθος τα συστατικά, τότε το ψημένο προϊόν δεν θα έχει τη γεύση που περίμενες. Όλοι οι τύποι συστατικών δεν μετριούνται με τον ίδιο τρόπο και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μέτρησης όλων των διαφορετικών ειδών, υγρών και στερεών.

Το βούτυρο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συνήθως στο ψήσιμο και αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να αφήσεις για λίγη ώρα το βούτυρο εκτός ψυγείου έτσι ώστε να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να το προσθέσεις στη συνταγή σου. Καλό είναι όλα τα συστατικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

«Στους πόσους βαθμούς»;

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ένα φούρνο, προθέρμανέ τον πριν τον χρησιμοποιήσεις για το ψήσιμο του φαγητού, καθώς ο κρύος φούρνος μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση ή την υφή του προϊόντος που θέλεις να ψήσεις.

https://www.instagram.com/p/CZq6nDQM-aT

Να ξέρεις ότι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο από τον χρόνο που γράφει η συνταγή, ανάλογα με τον φούρνο που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, για να ελέγξεις αν έχει ψηθεί ένα κέικ, χρησιμοποίησε μια οδοντογλυφίδα και δες αν τα κομμάτια του κολλάνε πάνω της ή όχι. Αν όχι, τότε είναι έτοιμο να το βγάλεις από τον φούρνο. Μην ανοίγεις όμως πολύ συχνά τον φούρνο γιατί θα διαταράξει τη διαδικασία ψησίματος.

Λάθος ανάμειξη των στερεών και υγρών συστατικών

Όταν ανακατεύεις τα στερεά και τα υγρά υλικά για να προετοιμάσεις τη ζύμη για ψήσιμο, πρέπει να χρησιμοποιείς μια σπάτουλα, αντί για ένα ηλεκτρικό μίξερ. Αυτή η «χειροκίνητη» μέθοδος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναμίξεις στερεά και υγρά συστατικά.

Προετοιμάζεις πάντα το ταψί σου πριν το βάλεις στον φούρνο

Πριν χρησιμοποιήσεις το ταψί, πρέπει να το αλείψεις με βούτυρο ή λάδι, απαλά με ένα πινέλο μαγειρικής. Διαφορετικά, το μείγμα σου θα κολλάει και θα είναι δύσκολο να το αδειάσεις σωστά στο ταψί χωρίς να χάσεις το σχήμα του.

Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιείς λαδόκολλα αντί για βούτυρο, καθώς είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και κάνει λιγότερο λιπαρά τα φαγητά σου.

Η τέχνη του «σωστού» μπισκότου

Ενώ παρασκευάζει το μείγμα των μπισκότων, πρέπει να το ανακατεύεις πολύ καλά. Επιπλέον, πρέπει να κρυώσεις τη ζύμη τους πριν τα ψήσεις, έτσι ώστε τα μπισκότα να βγουν πιο ζουμερά και πολύ γευστικά.

Κατά το ψήσιμό τους στο φούρνο, χρησιμοποίησε μία ειδική φόρμα ψησίματος από σιλικόνη, η οποία καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα από ένα κοινό ταψί και δίνει ένα πολύ ομοιόμορφο σχήμα στα cookies σου. Καλή επιτυχία και καλά ψησίματα!