Φούρνος μικροκυμάτων και ψυγείο: Πως και πότε πρέπει να τα καθαρίζουμε;

Πατουχέα Μαριάννα
Φούρνος μικροκυμάτων και ψυγείο: Πως και πότε πρέπει να τα καθαρίζουμε;

Η κουζίνα είναι μια δύσκολη (και βαρετή) υπόθεση στο θέμα καθαριότητα

Το ψυγείο και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι συσκευές μεγάλης σημασίας αφενός γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αφετέρου γιατί αποτελούν εστίες μικροβίων. Μην τρελαίνεσαι, λογικό είναι, όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε (που τα χρησιμοποιούμε πολύ) και όσα περισσότερα τρόφιμα αποθηκεύουμε ή ζεσταίνουμε τόσο αυξάνεται αυτή η «εστία». Ακριβώς, όμως, επειδή έχουν μεγάλη ανάμειξη με την καθημερινή μας διατροφή και τη ζωή μας εν γένει θα πρέπει να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πως; Δες παρακάτω.

Ψυγείο

Αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσεις τα τρόφιμα από το ψυγείο, να βάλεις τον θερμοστάτη στο 0 και να το βγάλεις από το ρεύμα. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τις σχάρες, τα διαχωριστικά και τα ντουλάπια που έχει στο εσωτερικό του και πλύνε τα με άφθονο νερό και σαπούνι ή μαγειρική σόδα.

Στο εσωτερικό

Αν σκέφτηκες την χλωρίνη ή αν μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσες αυτήν για το εσωτερικό του ψυγείου, καλύτερα να την ξεχάσεις κι αυτό γιατί είναι τοξική και δε νομίζω να θέλεις να την εμπλέξεις με τα τρόφιμά σου. Καλύτερα να τρίψεις το εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό και λευκό ξύδι ή πράσινο σαπούνι. Αν παρά το πλύσιμο, οι οσμές του ψυγείου επιμένουν, κάνε το ίδιο ρίχνοντας μέσα στο νερό λίγο χυμό από λεμόνι.

Φούρνος μικροκυμάτων

Εντάξει, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει αντικαταστήσει τον φούρνο για ένα ξεπάγωμα ή ένα απλό ζέσταμα και αδιαμφισβήτητα αποτελεί την αγαπημένη συσκευή κάθε φοιτητή. Θα έχεις παρατηρήσει όμως ότι ο σύμμαχός σου στο μαγείρεμα, λερώνει αρκετά εύκολα και συχνά χαλάει την γεύση από τα φαγητά σου. Οι βρωμιές και οι μυρωδιές που μαζεύονται αλλοιώνουν την ποιότητα του γεύματός σου αλλά είναι επιρρεπής και στην συγκέντρωση διάφορων βακτηρίων.

Πάρε, λοιπόν, ένα βαθύ μπολ που να χωράει στον φούρνο μικροκυμάτων σου και γέμισέ το με νερό. Κόψε δύο λεμόνια στα τέσσερα και ρίξε μέσα τον χυμό τους και μερικές φέτες ολόκληρες. Μπορείς να προσθέσεις και ένα κουταλάκι σόδα για να τραβήξει τις μυρωδιές. Έπειτα τοποθέτησε το μπολ μέσα στον φούρνο και προγραμμάτισέ τον για 3-4 λεπτά. Ο ατμός θα βοηθήσει να δημιουργηθούν υδρατμοί και το λεμόνι θα λειτουργήσει ως απολυμαντικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις μετά είναι να σκουπίσεις με ένα καθαρό πανάκι τα υπολείμματα και ο φούρνος σου θα δείξει αστραφτερός στην στιγμή!

Δες ακόμα:

8 έξυπνες και ασυνήθιστες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Υπόθεση μπανιέρα και πετσέτες: Κάθε πότε και πώς πρέπει να τις καθαρίζουμε;

DIY: 5 μυστικά για να καθαρίσεις μόνη σου τα μικρά χαλιά