Πώς θα φτιάξεις τον ωραιότερο diy χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα

Πώς θα φτιάξεις τον ωραιότερο diy χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα

Είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικό απ' ότι φανταζόσουν.

Ο χαρταετός είναι μια αρκετά ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού. Μπορεί να υπάρχει πληθώρα χαρταετών στην αγορά ωστόσο φέτος αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις τον δικό σου πρωτότυπο DIY χαρταετό.

Το έθιμο του χαρταετού

Οι χαρταετοί πλανιόνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000π.Χ.. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα. Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, έχει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής.

ARWMATIKA SPITIOU

Τέρμα οι δυσάρεστες οσμές! 6 hacks για να μοσχοβολά κάθε γωνιά του σπιτιού σου

Ο απόλυτος DIY χαρταετός

Υλικά του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:

1) Τα ζύγια της καλούμπας.
2) Τα ζύγια της ουράς.
3) Το μέγεθος της ουράς.

https://www.instagram.com/p/CMcdrUgBfGN

Θα χρειαστείς:

Τα υλικά για τον σκελετό του εξάγωνου χαρταετού είναι:

3 ξύλινα πηχάκια (πρέπει όλα να έχουν το ίδιο μήκος και το ίδιο πάχος. Για ένα μικρό χαρταετό, τα πηχάκια μπορεί να είναι 60 εκατοστά. Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό. Γι’ αυτό, παλιά χρησιμοποιούσαν μόνο ξυσμένα καλάμια.
γερό σπάγκο
μεγάλη κόλλα από χαρτί γλασέ ή πλαστικό ή ύφασμα
ψαλίδι
μολύβι
κόλλα

Πώς θα το κάνεις: Τοποθέτησε το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο να σχηματίζουν X πάνω σ’ αυτό.
Πρέπει όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες, 60 μοίρες η καθεμία. Δέσε τα ξύλα μεταξύ τους γερά με σπάγκο ή κάρφωσε τα. Ένωσε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο. Βάλε το σκελετό πάνω στο χαρτί και ζωγράφισε το περίγραμμα του.

Μετά σχεδίασε ένα δεύτερο περίγραμμα, 5 εκατοστά πιο μεγάλο από το πρώτο. Κόψε το μεγάλο περίγραμμα του χαρτιού. Δίπλωσε το χαρτί γύρω γύρω πάνω από το σπάγκο και κόψε τις γωνίες που περισσεύουν. Τώρα αναδίπλωσε και κόλλησε το χαρτί.

Πώς θα κάνεις τα ζύγια του χαρταετού

xartaetos5

Κόψε 5 κομμάτια σπάγκου με ίδιο μήκος, 30 εκ. Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι το μισό του μήκους που έχει το πηχάκι. Δέσε τα κομμάτια του σπάγκου στα σημεία A, B, Γ, Δ και E. Δέσε τα κομμάτια από τα A, B και E μεταξύ τους σ’ έναν κεντρικό κόμπο. Σε αυτόν τον κόμπο θα δέσεις και το μακρύ και γερό σπάγκο με τον οποίο θα πετάξεις τον αετό. O σπάγκος πρέπει καταλήγει σ’ ένα κυλινδρικό κομμάτι ξύλου (καλούμπα). Δέσε μεταξύ τους τα κομμάτια του σπάγκου Γ και Δ. Εκεί θα δέσεις τον σπάγκο της ουράς, που πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.

Πώς θα φτιάξεις την ουρά του χαρταετού

Θα χρειαστείς: Κόλλες από χρωματιστό χαρτί γλασέ, σπάγκος 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.

Δίπλωσε σε μορφή φυσαρμόνικας το χαρτί αφήνοντας αδίπλωτο ένα κομμάτι 5 εκατοστών. Κόψε με το ψαλίδι τη φυσαρμόνικα, κάθετα στις πτυχές. Ξεδίπλωσε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και δίπλωσε το κομμάτι που δεν έκοψες σ’ ένα ματσάκι. Δέσε καθένα από αυτά τα ματσάκια στο σπάγκο της ουράς σε απόσταση 15-20 εκ. H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του αετού.

Πηγή κεντρικής: pexels.comΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

DPG Network