Έβαψες αυγά και λερώθηκες; Πώς θα αφαιρέσεις τους λεκέδες

Έβαψες αυγά και λερώθηκες; Πώς θα αφαιρέσεις τους λεκέδες

Υπάρχει τρόπος και είναι πιο απλός από ότι φανταζόσουν.

H βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένα έθιμο που τηρεί κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας. Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού. Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Μην πετάξεις τα πασχαλινά καλάθια πριν δεις πώς να τα αξιοποιήσεις

Πώς θα αφαιρέσεις τη βαφή αυγών από τα ρούχα σου

pasxalina_ayga.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες είναι οι λεκέδες από τη βαφή αυγών. Η έντονη χρωστική που περιέχει η βαφή λερώνει συχνά τα χέρια, τα ρούχα και τις πετσέτες μας.

Θα χρειαστείς: Πλυντήριο ρούχων ή μεγάλη λεκάνη
Βούρτσα με μαλακές τρίχες
Μικρό μπόλ
Λευκά πανιά
Κενό
Υλικά
Απορρυπαντικό βαρέως τύπου
Λευκαντικό με βάση το οξυγόνο
Υγρό πιάτων
Αμμωνία χωρίς αφρό
Χαρτοπετσέτες
Βαμβακερή μπατονέτα

Πώς θα το κάνεις: Ξέπλυνε τους λεκέδες με κρύο νερό, το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποίησε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων βαρέως τύπου ή ένα καθαριστικό λεκέδων με βάση το ένζυμο. Τρίψε καλά με τα δάχτυλά σου ή με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.

Άφησε το απορρυπαντικό να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν πλύνεις το ρούχο ή το τραπεζομάντιλο, ακολουθώντας συνήθως τις οδηγίες της ετικέτας. Εάν ο λεκές από τη βαφή παραμένει, μην βάλεις για κανένα λόγο το ρούχο στο στεγνωτήριο. Η υψηλή θερμότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τον λεκέ με αποτέλεσμα να μείνει μόνιμα.

Σε περίπτωση που το ρούχο δεν έχει καθαρίσει δοκίμασε το εξής: Ανέμειξε ένα διάλυμα χλωρίνης με βάση το οξυγόνο και ζεστό νερό ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος. Βύθισε το ρούχο σε μια λεκάνη και άφησέ το να μουλιάσει για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή όλη τη νύχτα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com