Φέτος θα βάψεις τα αυγά χωρίς ξίδι με μαγειρική σόδα και χρώμα ζαχαροπλαστικής

Φέτος θα βάψεις τα αυγά χωρίς ξίδι με μαγειρική σόδα και χρώμα ζαχαροπλαστικής

Πασχαλινά αυγά με μαγειρική σόδα και χωρίς ξίδι.

Σε 14 ημέρες ξεκινάει το παραδοσιακό βάψιμο των κόκκινων αυγών και είναι η ώρα εκείνη που τους διαδρόμους του μάρκετ θα δεις τις περίφημες βαφές αυγών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εδώ στο queen προτιμάμε τους εναλλακτικούς τρόπους βαφής των πασχαλινών αυγών και αυτή τη φορά θέλουμε μαγειρική σόδα και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Τι θα χρειαστείς για τα πασχαλινά αυγά βαμμένα με μαγειρική σόδα και χρώμα ζαχαροπλαστικής

Βρασμένα αυγά

Μαγειρική σόδα

Κόκκινο κίτρινο και μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής

Μαλακά πινέλα

Σακουλάκια για σάντουιτς

Νερό

Ελαιόλαδο

Πώς θα βάψεις τα αυγά

Σε τρία μπολάκια ανακατεύεις χρώμα ζαχαροπλαστικής και μαγειρική σόδα, φτιάχνοντας τρεις πάστες διαφορετικού χρώματος. 2 κουταλιές της σούπας σόδα με 4-5 σταγόνες χρώματος. Αν η πάστα είναι πηχτή αραίωσέ τη με νερό για να έχεις ένα αποτέλεσμα σαν κόλα.

Ξεκινάς με τα πινέλα να κάνεις χρωματικές λωρίδες στους συνδυασμούς που προτιμάς. Ένα πινέλο για κάθε χρώμα για να μην ανακατευτούν οι παλέτες και αφού ολοκληρώσεις το χρωμάτισμα βάζεις το κάθε αυγό σε σακουλάκι.

Βάλε τα σακουλάκια στο ψυγείο για 4 ως 12 ώρες. Βγάζεις από τα σακουλάκια και αφήνεις να στεγνώσει τελείως το χρώμα. Αφού στεγνώσουν, περνάς με ελαιόλαδο για να γυαλίσουν και απολαμβάνεις.

Πώς θα βράσεις τα αυγά

Bήμα πρώτο: Αγοράζεις αυγά και δεν τα βάζεις στο ψυγείο. Αν τα έχεις ήδη στο ψυγείο, φέρτα στον πάγκο της κουζίνας κι άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αυγά που έχουν ψυχθεί είναι ευκολότερο να σπάσουν στο βράσιμο. Οπότε θέλουμε αυγά που να είναι τουλάχιστον 5 ώρες εκτός ψυγείου ή και καθόλου στο ψυγείο.

Βήμα δεύτερο: Βρίσκεις την μεγαλύτερη κατσαρόλα του σπιτιού. Όχι μικρό κατσαρολάκι, όχι το ένα αυγό πάνω στο άλλο. Τα αυγά θέλουν τον αέρα τους, να είναι δίπλα το ένα στο άλλο και να αναπνέουν.

Βήμα τρίτο: Τοποθετείς τα αυγουλάκια με προσοχή και έπειτα σκεπάζεις με νερό στην ίδια θερμοκρασία. Όχι ζεστό, όχι χλιαρό, όχι καυτό. Αυγά και νερό στην ίδια θερμοκρασία. Πρόσεξε να καλύψεις επαρκώς όλα τα αυγά.

Βήμα τέταρτο: Ρίχνεις 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι στην κατσαρόλα για κάθε ένα αυγό που θα βράσεις. 20 αυγά ισούνται με 20 κουταλάκια. Επιπρόσθετα ρίξε και μια πρέζα αλάτι στην κατσαρόλα.

Οι παλιές νοικοκυρές έβραζαν πάντα μονό αριθμό αυγών!

Βήμα πέμπτο: Το σημαντικότερο. Σκεπάζεις την κατσαρόλα, ανοίγεις το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία και βράζεις ακριβώς για 10 λεπτά. Όχι από την στιγμή που θα κοχλάξει το νερό, από τη στιγμή που θα ανοίξεις την κουζίνα. Στα δέκα λεπτά, κλείνεις το μάτι και αφήνεις την κατσαρόλα στο μάτι για 15 λεπτά ακόμα με σβηστή θερμοκρασία.

Βήμα έκτο: Βγάζεις τα αυγά σε μπολ, περιμένεις να κρυώσουν και τα βάφεις με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, αφήνεις στην κατσαρόλα και ακολουθείς τις οδηγίες της κοινής βαφής αυγών. Καλή επιτυχία.

DPG Network