Πώς να μαγειρέψεις τέλεια το μπέικον με 4 τρόπους και ποια μέθοδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ;

Πώς να μαγειρέψεις τέλεια το μπέικον με 4 τρόπους και ποια μέθοδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ;

Μάθε πώς να μαγειρεύεις μπέικον στον φούρνο, στον φούρνο μικροκυμάτων, στη φριτέζα ή ακόμα και στη σχάρα, ώστε να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο. 

Αμέτρητες συνταγές, όπως αλμυρά σάντουιτς και γλυκά κέικ σοκολάτας, μπορούν να γίνουν πιο νόστιμες με μπέικον. Αρκεί, βέβαια, να ξέρεις πώς να μαγειρεύεις το μπέικον τέλεια. Από τον φούρνο, μέχρι τη σχάρα και τον φούρνο μικροκυμάτων, ώρα να μάθεις πώς να κάνεις το μπέικον ούτε υπερβολικά ξερό ούτε πολύ μαλακό.

Ο λόγος που δεν πρέπει να μαγειρεύεις μπέικον στο air fryer δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία

Οι καλύτεροι τρόποι για να μαγειρεύεις το μπέικον

Είτε ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο μαγειρέματος του μπέικον, είτε θέλεις ένα γρήγορο μπέικον, είτε λαχταράς φέτες με καπνιστές γεύσεις στο εσωτερικό τους, παρακάτω θα βρεις τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματός του για τις ανάγκες σου.

Μπέικον στο τηγάνι

Το να τηγανίζεις μπέικον στο μάτι της κουζίνας, δηλαδή στο τηγάνι, είναι ο παραδοσιακός τρόπος που προτιμούν πολλοί. Είναι ένας γρήγορος τρόπος και θα χρειαστείς μόνο ένα τηγάνι.

Βάλε τις φέτες μπέικον σε ένα τηγάνι που δεν έχει ζεσταθεί ακόμα (αυτό βοηθά να μην ψηθεί πολύ γρήγορα και δίνει χρόνο να λιώσει το λίπος). Αν χρησιμοποιείς ηλεκτρική κουζίνα, προθέρμανε το μάτι για 2 με 4 λεπτά. Το πιο σημαντικό για να το πετύχεις είναι να ξέρεις ακριβώς πόση ώρα να το τηγανίσεις. Σου προτείνω να το ψήσεις σε μέτρια φωτιά για 8 με 10 λεπτά, ή μέχρι να γίνει όπως το θέλεις, γυρνώντας το που και που. Αν δεις ότι σκουραίνει πολύ γρήγορα, χαμήλωσε λίγο τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμο, βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει καλά.

bacon.jpg

Μπέικον στον φούρνο

Το ψήσιμο στον φούρνο είναι ιδανικό όταν θες να φτιάξεις πάνω από έξι φέτες μπέικον ή όταν δεν έχεις χώρο πάνω στην κουζίνα. Είναι επίσης πιο εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να το γυρνάς.

Αναρωτιέσαι σε τι θερμοκρασία να το ψήσεις; Σου προτείνω σχετικά υψηλή θερμοκρασία: προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Βάλε τις φέτες μπέικον τη μία δίπλα στην άλλη πάνω σε σχάρα, που θα έχεις τοποθετήσει σε ρηχό ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήσε για 18 με 21 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, άφησέ το να στραγγίξει καλά σε χαρτί κουζίνας.

Μπέικον στον φούρνο μικροκυμάτων

Διάλεξε αυτόν τον τρόπο αν θες να το ετοιμάσεις γρήγορα χωρίς να ζεστάνεις την κουζίνα σου. Το καθάρισμα είναι επίσης πανεύκολο.

Βάλε τις φέτες μπέικον πάνω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας κατάλληλο για μικροκύματα. Σκέπασέ τες με ακόμα ένα χαρτί. Ψήσε στο 100% της ισχύος (υψηλή θερμοκρασία), μέχρι να γίνει όπως το θες, αλλά φρόντισε να αλλάξεις θέση στις φέτες μία φορά.

Μπέικον στο γκριλ

Πρόσεξε γιατί μπορεί να έχεις φλόγες λόγω του λίπους που στάζει πάνω στη φωτιά. Γι' αυτό το καλύτερο είναι να το ψήσεις σε μαντεμένιο τηγάνι, όπως περιγράψαμε πριν, πάνω στο γκριλ. Στόχευσε σε θερμοκρασία γύρω στους 200°C, και ψήσε με το καπάκι κλειστό. Άνοιξέ το μόνο για να γυρίσεις τις φέτες κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

bacon-(2).jpg

Μπέικον στη φριτέζα αέρος

Αναρωτιέσαι πώς να το φτιάξεις στη φριτέζα αέρος; Δεν στο προτείνουμε. Από τις δοκιμές που κάναμε, φαγητά με πολύ λίπος, όπως το μπέικον, αρχίζουν να καπνίζουν μέσα στην φριτέζα. Διάλεξε μία από τις τέσσερις άλλες μεθόδους για καλύτερο αποτέλεσμα και κράτα τη φριτέζα για συνταγές που της ταιριάζουν περισσότερο.

Πώς να διαλέξεις και να αγοράσεις μπέικον;

Το αμερικάνικο μπέικον προέρχεται συνήθως από την κοιλιά του χοιρινού και έχει ρίγες λίπους. Αν θες να γίνει πιο τραγανό, διάλεξε πιο λεπτές φέτες – ψήνονται πιο γρήγορα και γίνονται τραγανές πριν προλάβουν να καούν. Κοίτα το πακέτο για να δεις την αναλογία λίπους-κρέατος. Σε κάποιες αγορές μπορείς να ζητήσεις μπέικον και από τον κρεοπώλη. Πες του για ποιο λόγο το χρειάζεσαι και θα σου προτείνει το σωστό πάχος και γεύση (π.χ. με τσίλι, σιρόπι σφενδάμου, καπνιστό με μηλιά ή καστανή ζάχαρη).

Πώς να καταψύξεις μπέικον;

Ναι, μπορείς να το καταψύξεις.

  • Χώρισε το μπέικον σε μερίδες των 4–6 φετών και βάλε τις μερίδες σε σακουλάκια για κατάψυξη. Διατηρούνται έως έναν μήνα.

  • Βάλε κάθε φέτα ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος και δίπλωσε το σαν ακορντεόν, ώστε να μπορείς να πάρεις όσες φέτες χρειάζεσαι. Φύλαξέ το σε σακουλάκι κατάψυξης, για έως και έναν μήνα.

  • Τύλιξε κάθε φέτα σε ρολό, βάλε τις σε ταψί και βάλ’ τες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Μετά βάλε τα ρολάκια σε σακουλάκι και φύλαξέ τα για έναν μήνα.

Όταν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις, ξεπάγωσέ τες στο ψυγείο.