Με αυτό το απλό κόλπο θα κρατήσεις τις φράουλες φρέσκες για περισσότερο καιρό
Τι κι αν έχει περάσει, τυπικά, η εποχή τους; Φράουλες βρίσκεις πλέον όλο τον χρόνο, οπότε καλό είναι να ξέρεις τα μυστικά τους.
Αν σου έχει τύχει κι εσένα να θέλεις να απολαύσεις τις φράουλες αλλά να μην έχεις προλάβει κι εκείνες να έχουν ήδη μαραθεί μη σκας, υπάρχει ένα κόλπο που θα σε βοηθήσει να τις διατηρήσεις τις φράουλες φρέσκες για περισσότερες μέρες.
Η λύση είναι απλή και βασίζεται στο ξίδι!
Η απόλυτη δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα είναι αυτή εδώ
Μερικά βασικά μυστικά
Οι φράουλες συχνά χάνουν τη φρεσκάδα τους μετά από μία μέρα στο ψυγείο. Μπορείς όμως να το αλλάξεις αυτό με λίγη βοήθεια.
Οι φράουλες είναι, χωρίς υπερβολή, από τις καλύτερες γεύσης της άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού. Πολύς κόσμος δεν εννοεί γιορτή, Κυριακή, ή χαλάρωση χωρίς γλυκές, ζουμερές φράουλες. Ιδανικά, τις τρως την ίδια μέρα που τις αγοράζεις, για να μην προλάβουν να χαλάσουν. Όμως, καμιά φορά, είναι βολικό να τις πάρεις λίγες μέρες νωρίτερα – αρκεί να τις κρατήσεις σωστά.
Πώς να κρατήσεις τις φράουλες φρέσκες για περισσότερο
1. Βάλ’ τες στο ψυγείο! Αν δεν σκοπεύεις να τις φας αμέσως, αποθήκευσέ τες στο ψυγείο. Βγάλ’ τες λίγο πριν το σερβίρισμα, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Μην τις καθαρίζεις! Βγάλε το κοτσάνι μόνο από όσες θα φας εκείνη τη στιγμή. Οι ακαθάριστες φράουλες κρατάνε περισσότερο.
3. Καθάρισε τες σωστά! Αν δεις χτυπημένες ή μουχλιασμένες φράουλες, βγάλ’ τες. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν και οι υπόλοιπες.
4. Κράτα τες φρέσκες με ένα «μπάνιο σε ξίδι» Δεν ακούγεται και πολύ νόστιμο, ε; Μην ανησυχείς, όμως, οι φράουλες δεν θα πάρουν γεύση από το ξίδι. Θα έχουν την ίδια νοστιμιά, απλώς θα κρατήσουν περισσότερο. Το ξίδι (ή ακόμη και λευκό ξίδι ή μηλόξιδο) εξουδετερώνει μούχλα και μικρόβια, και βοηθάει τις φράουλες να μείνουν φρέσκες στο ψυγείο μέχρι και δύο εβδομάδες.
Δες πώς να το κάνεις βήμα-βήμα:
- Ξέπλυνε τις φράουλες με νερό (χωρίς να αφαιρέσεις τα κοτσάνια).
- Ανακάτεψε 12% ξίδι με νερό σε ένα μπολ (0,5 dl ξίδι + 5 dl νερό, ή 1 dl ξίδι + 10 dl νερό για μεγαλύτερη ποσότητα).
- Βούτηξε τις φράουλες στο μείγμα.
- Στράγγισε τες και άφησέ τες να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.
- Βάλε τες στο ψυγείο – ιδανικά στο αρχικό τους κουτί, με λίγο χαρτί κουζίνας στη βάση. Αν τις βάλεις σε άλλο σκεύος, φρόντισε να έχουν λίγο αέρα γύρω τους.
