O Γρηγόρης Κίκης είναι ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού γαστρονομίας S.Pellegrino Young Chef

Νέλλη Καλαμαρά
O Γρηγόρης Κίκης είναι ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού γαστρονομίας S.Pellegrino Young Chef

Όλα όσα ζήσαμε στον ημιτελικό της Κροατίας, όπου ο 26χρονος Γρηγόρης Κίκης, συνιδιοκτήτης του βραβευμένου αθηναϊκού εστιατορίου Hervé, απέσπασε τα δύο από τα τέσσερα βραβεία του διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23 Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και πήρε την πρόκριση για το μεγάλο τελικό στο Μιλάνο.

Η Τρίτη 8 Νοεμβρίου ήταν μία πολύ σπουδαία μέρα για τη νέα ελληνική γαστρονομία, αφού ο νεαρός σεφ Γρηγόρης Κίκης σάρωσε τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού γαστρονομίας S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23 Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία, και γύρισε έχοντας στη βαλίτσα του δύο από τα τέσσερα συνολικά βραβεία, καθώς και το εισιτήριο για το παγκόσμιο τελικό στο Μιλάνο. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

1668599731472-54984336-2.jpg

To S.Pellegrino, το light sparkling φυσικό μεταλλικό νερό, έχει δημιουργήσει το διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef Academy Awards που είναι τεράστιας σημασίας για την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, όχι μόνο γιατί το S.Pellegrino ανακαλύπτει, αναδεικνύει και στηρίζει τα μαγειρικά ταλέντα από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και γιατί στην ουσία θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον για όλους: ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, χωρίς food waste και κατασπατάληση των φυσικών πόρων, ένα μέλλον γεμάτο αστείρευτη δημιουργία, μαγειρική αρτιότητα και οικολογική συνείδηση. Ο διαγωνισμός S.Pellegrino απευθύνεται αποκλειστικά σε Young Chefs, και, αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει «young», θα σου πω πως για να πάρεις μέρος πρέπει να είσαι έως 30 ετών, άρα όντως να είσαι young! Πέρα από την τεράστια ευκαιρία παγκόσμιας προβολής που προσφέρει ο θεσμός αυτός στους νεαρούς σεφ, τους χαρίζει και ένα άλλο ανεκτίμητο δώρο: αυτό της τριβής, της ανάμειξης, της ανταλλαγής ιδεών, και της ζύμωσης (αν θες να χρησιμοποιήσουμε και λίγο πιο μαγειρικούς όρους) τόσο με άλλους νέους σεφ από όλο τον πλανήτη όσο και με τους μέντορες (κάθε Young Chef προετοιμάζεται σε όλη τη διάρκεια και συνοδεύεται από τον σεφ-μέντορά του στο διαγωνισμό) και με τους κριτές, οι οποίοι είναι πάντα άκρως καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι σεφ από τις διάφορες χώρες συμμετοχής. Από την Ελλάδα κριτής ήταν η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η οποία πλέον θα είναι και η μέντορας του Γρηγόρη Κίκη στο μεγάλο τελικό στο Μιλάνο το 2023.

1668599793600-71214356-3.jpg

Η Ελλάδα λοιπόν, η οποία έχει ένα λαμπρό παρελθόν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό (βλ. Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Νίκος Μπίλλης, Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κωντεσοπούλου) ταξίδεψε στην Κροατία με δύο πολύ δυνατές συμμετοχές: τον Γρηγόρη Κίκη και τη Μαρία Ζώγα. Ο Γρηγόρης έχει περάσει από πολύ σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, όπως το Geranium και το Greenhouse, κατέκτησε τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο σε ηλικία 25 ετών, είναι συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Hervé, ετοιμάζει δύο νέα projects τώρα που μιλάμε στην Αθήνα, ενώ έχει βρεθεί στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών σεφ στην Ελλάδα και στον οδηγό Michelin. Η Μαρία ξεκίνησε τη μαγειρική της πορεία μόλις το 2018 και έκτοτε έχει ήδη εργαστεί στις πολύ απαιτητικές κουζίνες των Ilio Mare Hotel στη Θάσο, Aegon Mykonos Hotel στη Μύκονο, μέλος του διεθνούς δικτύου ξενοδοχείων Autograph Collection του ομίλου Marriott και Patmos Aktis Suites & Spa. Μέντορας του Γρηγόρη ήταν ο -πρόσφατα βραβευμένος με αστέρι Michelin- Παύλος Κυριακής και μέντορας της Μαρίας ο εξαιρετικός σεφ με διεθνή καριέρα Νίκος Κωνσταντίνου. Κάπου εδώ θέλω να πω, καθαρά ως παρατηρήτρια, πόσο εξαιρετική εντύπωση μου έκανε η στάση και των δύο αυτών νέων και ταλαντούχων παιδιών μεταξύ τους, που ενώ πρακτικά ήταν «αντίπαλοι», αφού μόνο ένας θα μπορούσε να γυρίσει με το μεγάλο βραβείο στις βαλίτσες του, όχι μόνο στήριζαν, αλλά και βοηθούσαν όσο μπορούσαν ο ένας τον άλλον, ενώ η χαρά της Μαρίας κατά την τελική νίκη του Γρηγόρη ήταν πραγματικά συγκινητική. Ο Γρηγόρης και η Μαρία λοιπόν κατάφεραν, χάρη στα πιάτα και το ταλέντο τους, να μπουν στη λίστα των 175 chefs παγκοσμίως, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στους τοπικούς τελικούς.

5.jpg

Ο Γρηγόρης Κίκης συμμετείχε στο διαγωνισμό με το πιάτο The Story of Cod, που τελικά του έφερε και τη νίκη και αποτελεί μία εξαιρετικά πιο δημιουργική φυσικά εκδοχή του γνωστού μας «μπακαλιάρου σκορδαλιά» με μαύρο σκόρδο και ελληνικά άγρια χόρτα και αναμεμειγμένου όμως ταυτόχρονα και με τα σημαντικότερα στοιχεία του ελληνικού Κυριακάτικου τραπεζιού, όπως η πατάτα και ο ταραμάς (αυτά που βλέπεις στο πιατάκι δίπλα στο μεγάλο πιάτο). Να πούμε εδώ κάτι που εντυπωσίασε τόσο εμένα όσο και τους κριτές, ο Γρηγόρης φτιάχνει τα πιάτα του -και εννοώ τα σκεύη- εντελώς μόνος του, κατά την αρχαιοελληνική παράδοση που θέλει το «δοχείο» να έχει σχεδόν εξίσου μεγάλη βαρύτητα με το «περιεχόμενο» και άρα θα πρέπει ο δημιουργός να επενδύει χρόνο και υπομονή και σε αυτό.

6.jpg

Η Μαρία Ζώγα είχε μία πολύ δυνατή συμμετοχή με το πιάτο Red Mullet in Aegean Sea, που όπως εξήγησε η ίδια στην επιτροπή έχει την έμπνευσή του στη γιαγιά της, η οποία αγαπούσε ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια και τα μαγείρευε συχνά στην οικογένεια με αρκετά «μοντέρνους» για γιαγιά τρόπους, όπως με καραμελωμένα κρεμμύδια. Η Μαρία εντυπωσίασε κι εκείνη την κριτική επιτροπή με την άνεση και το χιούμορ της, με τον minimum-waste χαρακτήρα του πιάτου της, που δεν άφησε κανέναν μέρος του ψαριού ανεκμετάλλευτο, καθώς και με τις πολύ όμορφες απόψεις της για την ισότητα στις κουζίνες και το inclusivity που πρέπει να υπάρχει στο γαστρονομικό χώρο.

7.jpg

Οφείλουμε επίσης να πούμε πως το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό με το Ισραήλ, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Κροατία να συζητιούνται πολύ από τους παρευρισκόμενους ως πολύ δυνατές συμμετοχές. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα και τα πιάτα τους άκρως εντυπωσιακά, όμως, όπως σε όλους τους διαγωνισμούς, ένας μπορεί να είναι ο μεγάλος νικητής, και αυτή τη φορά ήταν ο Γρηγόρης Κίκης και η Ελλάδα μας.

8.jpg

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός πολύ όμορφου γαστρονομικού δείπνου και μαζί με το μεγάλο βραβείο, το S.Pellegrino Young Chef Academy Award, ανακοινώθηκαν και οι νικητές των τριών επιπλέον βραβείων του θεσμού. Το S.Pellegrino Social Responsibility Award κέρδισε ο Σλοβένος Žiga Koprivc, το Acqua Panna Connection in Gastronomy Award πήγε στον Κροάτη Ivan Tartaro, ενώ το βραβείο Fine Dining Lovers Food for Thought Award πήγε και αυτό στο μεγάλο νικητή της βραδιάς, τον Γρηγόρη Κίκη.

https://www.instagram.com/p/CkvgEqKo-Zc

Ο 26χρονος Γρηγόρης, που είναι η τέταρτη φορά που δηλώνει συμμετοχή στο διαγωνισμό, πανηγύρισε με ολόκληρη την ελληνική αποστολή (ανάμεσα σε αυτούς και εγώ που μπορείς να ακούσεις να τσιρίζω από χαρά στο βίντεο του παραπάνω IG post!), ενώ δήλωσε «είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής της οικογένειας. Η S.Pellegrino Young Chef Academy είναι υπέροχη και τόσο σημαντική για εμένα, καθώς ως πολύ νέος σεφ η στήριξη που μου παρέχει είναι τεράστιας σημασίας και νιώθω πάρα πολύ όμορφα αυτή τη στιγμή. Πάντα να κυνηγάτε τα όνειρά σας!». Το μόνο που μένει τώρα είναι να κάνουμε λίγη υπομονή για το μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο το 2023 και να ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στο Γρηγόρη Κίκη, που είναι σίγουρο πως θα βάλει τα δυνατά του για να μας κάνει όλους ξανά υπερήφανους!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.