Resto News: Γαστρονομικά events, νέα μενού & νέα πιάτα, vegan ζαχαροπλαστική & πολλά ακόμη...

Νέλλη Καλαμαρά
Resto News: Γαστρονομικά events, νέα μενού & νέα πιάτα, vegan ζαχαροπλαστική & πολλά ακόμη...

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, η πόλη ζει σε ταχύτατους ρυθμούς με νέα μενού από ταλαντούχους σεφ, αλλαγές σκυτάλης σε κουζίνες, γενέθλια σημαντικών resto brands, ιδιαίτερα brunch experiences αλλά και αστεράτα dinners από guest chefs.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η περίοδος -τέλος φθινοπώρου, αρχές χειμώνα, λίγο πριν τις γιορτές- είναι η πιο busy γαστρονομικά εποχή για την πόλη, αφού οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί από το καλοκαίρι αρχίζουν να πατούν γερά στα πόδια τους, τα νέα μενού έχουν περάσει όλους τους «ελέγχους» και δουλεύουν στο 100% τους, το fine tuning των εστιατορίων έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα πιο ενδιαφέροντα events έρχονται για να μας ανοίξουν την όρεξη για τη λαμπερή εορταστική περίοδο, που πλέον δεν αργεί. Φυσικά τώρα κορυφώνονται και οι νέες αθηναϊκές αφίξεις, αλλά αυτές θα τις δούμε πιο αναλυτικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Άκου λοιπόν τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην πόλη, και κάνε πρόγραμμα για το που θέλεις να βρεθείς!

1665944482248.jpeg

Πολυάστερο 4 Hands Champagne Dinner στη Σπονδή

H Σπονδή, διαχρονικά το πιο εμβληματικό γαστρονομικό venue της χώρας μας, υποδέχεται στις 30 Νοεμβρίου τον 2άστερο Philippe Mille για μία βραδιά που θα συζητηθεί. Συγκεκριμένα, ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin, Philippe Mille, από το Domaine Les Crayeres Reims, μαζί με τον Arnaud Bignon, executive chef του εστιατορίου Σπονδή, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό 4 hands dinner μενού, εμπνευσμένο από τις εποχές και την περιοχή της Καμπανίας, που θα συνοδεύεται με κορυφαίες επιλογές σαμπάνιας του οίκου Taittinger. Ο Philippe Mille υπογράφει σήμερα τα μενού των εστιατορίων Le Parc ** και Le Jardin, ενώ έχει εργαστεί στις κουζίνες των Bordier, Grondart, Anton, Roth και υπήρξε το δεξί χέρι του Yannick Alléno στο Le Scribe και του Alain Ducasses στο Le Meurice. Μεταξύ των πιάτων που θα συναντήσουμε στο ειδικό για τις 30 Νοεμβρίου μενού για να πάρεις μία ιδέα είναι το Αφιέρωμα στην ‘’Notre Dame de Reims’’ με Καραβίδα Μαριναρισμένη με Αγουρίδα σαν βιτρό και τα Χτένια & Μανιτάρια με Pinot Noir με Ζωμό Χαμόβλαστης και Κρέμα από Νερό Καρυδιού. (Πύρρωνος 5, Αθήνα, 210 7564 021)

20221115_212516.jpg

Παριζιάνικος Αέρας στην Brasserie Lorraine

Η πανέμορφη γαλλική brasserie του Κολωνακίου αποτελεί ξεκάθαρα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια του κέντρου. Ένα μαγαζί που δεν χορταίνεις να παίρνεις θέση στους βελούδινους καναπέδες του και τα μαρμάρινα τραπέζια του και να νιώθεις πως τηλεμεταφέρθηκες σε κάποια άλλη εποχή και ταξιδεύεις μέσα σε ένα από τα πολυτελή coupe του Orient Express, ενώ η -ακριβώς στην σωστή ένταση- live μουσική με φωνή και πιάνο συντροφεύει τα βράδια σου. Εδώ ο πολύ καλός -και εξαιρετικά προσηνής να προσθέσω- σεφ Παναγιώτης Ζώκος, στενός συνεργάτης του πολυβραβευμένου Μιχάλη Νουρλόγλου, μαγειρεύει ένα μενού που μιλάει άπταιστα την γαλλικήν αλλά στην πιο χαλαρά twisted αν θες εκδοχή της. Στα απόλυτα must το νέου μενού το Μοσχαρίσιο Ταρτάρ με σπιτική πάστα τσίλι (που βλέπεις και στη φωτό), βαθιά νόστιμο και τόσο όσο χρειάζεται spicy, το θεϊκό ζεστό foie gras με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι σετσουάν και το entrecôte που έρχεται συνοδευόμενο από τρεις χειροποίητες και άκρως φινετσάτες σος - béarnaise, poivre και café de paris- και τις τέλειες τηγανητές πατάτες στις επιλογές. Μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και την εμπειρία sur-mesure dry martini, που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους ορκισμένους λάτρεις του διάσημου κοκτέιλ. (Σπευσίπου & Γλύκωνος 2, Αθήνα, 211 1082920)

20221123_224707.jpg

Νέα Εποχή για τη Fuga

Το εστιατόριο που φωλιάζει μέσα στον μακράν ωραιότερο κήπο της Αθήνας το καλοκαίρι, αυτόν του Μεγάρου Μουσικής, το χειμώνα έχει να σου προσφέρει μία απίστευτη θέα της πόλης αφ’ υψηλού μέσα από τις τεράστιες, floor-to-ceiling τζαμαρίες της. Στη Fuga λοιπόν έχουμε αλλαγές με τον νέο σε ηλικία αλλά πολύ ικανό -και αν θες τη γνώμη μου και πολλά υποσχόμενο- Μίλτο Κωτση στην κουζίνα (μπορεί να τον θυμάσαι ως δεξί χέρι του Βενιέρη κάποτε πάλι εδώ στη Fuga, αλλά και με παρουσία στο ενδιάμεσο στο προηγούμενο σχήμα του Hytra), ο οποίος παρουσιάζει ένα πιο funky -ας μου επιτραπεί ο όρος- μενού με αρκετά ασιατικά στοιχεία αλλά και μεσογειακή διάθεση, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις πως το family-style, ή το γνωστό μας sharing-style, είναι το μοτίβο προς το οποίο πρόκειται να κινηθεί. Highlight -για όσο ακόμη θα υπάρχουν από τη φυσική διαδικασία συντήρησης με την οποία τις έχει διατηρήσει μέχρι τώρα ο σεφ- οι Αγκινάρες με yuzu hollandaise, γκρέιπφρουτ και πεκορίνο, αλλά και το Yiakitori κοτόπουλο, που σου ακούγεται τόσο απλό αλλά είναι κολασμένα νόστιμο (εντυπωσιακό όταν μιλάμε για κοτόπουλο, να το πω!). Εξαιρετικό και το Tuna Tataki με πίκλα από αγγούρι και καφίρ lime, που στο τέλος θα ήθελες και ένα κουταλάκι για να μην αφήσεις σταγόνα από το τέλειας οξύτητας «ζουμάκι» του. Από όσο άκουσα, η Fuga ετοιμάζεται και για σημαντικές αλλαγές στον εσωτερικό της χώρο, που σίγουρα θα προσδώσουν ανανεωμένο αέρα στο όλο εγχείρημα. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Π. Κόκκαλη 1 & Βασ. Σοφίας, 210 7242979)

IP-20221110-031-Edit-1.jpg

Vegan Ζαχαροπλαστική στο In Love Again

Το υπέροχο In Love Again, το hip στέκι που μας σύστησε πέρσι περίπου τέτοια εποχή η πολυβραβευμένη και πάντα ανήσυχη ομάδα του Baba Au Rum και το αγαπήσαμε για τον εξαιρετικό καφέ, τα ιδιαίτερα γλυκά και τα φυτά εσωτερικού χώρου του, έχει και άλλα νέα να μοιραστεί μαζί μας. Άλλωστε, το μαγαζί αυτό στήθηκε για να φιλοξενεί την ποιοτική πρωτοτυπία και την εναλλακτική δημιουργικότητα, άρα θα ήταν αδύνατον να μείνει στάσιμο (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Θάνος Προυναρούς). Έτσι, αποφασίζοντας να πάνε τα πράγματα ένα βήμα ακόμη παραπέρα, τα παιδιά του In Love Again προσέθεσαν στην ομάδα τους την εξειδικευμένη vegan pastry chef Κατερίνα Θωμαίδη, με σπουδές στο εξωτερικό και δασκάλα στον τομέα αυτό, η οποία, μαζί με την υπάρχουσα pastry chef Φάνια Ανδρεάδη και την βοηθό pastry chef Μαρία Κουφάκη, δημιουργούν γλυκά, απαλλαγμένα από ζωικά συστατικά, υιοθετώντας έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης της χορτοφαγικής ζαχαροπλαστικής και κουλτούρας με σεβασμό προς το περιβάλλον και με υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα. Girl power και vegan λιχουδιές λοιπόν ήδη από τις 19 Νοεμβρίου στο κουκλίστικο μαγαζί της Κλειτίου. (Κλειτίου 3, Αθήνα 210 3242627)

Crispy-Crab-Slider_1.jpg

Brunch με την υπογραφή του Nobu στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ένα πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα brunch experience μας επιφυλάσσει κάθε σαββατοκύριακο, από τη μία και μισή το μεσημέρι, το ανανεωμένο brunch μενού του Matsuhisa Athens με φόντο φυσικά το μαγευτικό κόλπο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Crispy Crab Sliders, Wagyu Katsu Sandos και Shrimp tempura Udon, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που έχει δημιουργήσει ο Head Chef της ζεστής κουζίνας του εστιατορίου, Θωμάς Κουράκος, ενώ δεν λείπει φυσικά και το iconic sushi bar του brunch, που φέρει την υπογραφή του Executive Chef Τόνυ Βρατσάνου. Εννοείται πως πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα κορυφαία Matsuhisa Athens signature cocktails που παρουσιάζει ο Bar Manager Χάρης Γεωργόπουλος, όπως το classic with a twist Rubicon -με τζιν και λικέρ maraschino, το εξωτικό Picador -με τεκίλα εμπλουτισμένη με κουμκουάτ και σιρόπι βατόμουρο και το ιδιαίτερο Shigeru -με ιαπωνικό coconut fat-washed ουίσκι, yuzu bitters και σιρόπι muscovado, ενώ το ανανεωμένο wine room προβλέπεται να κλέψει την καρδιά κάθε οινόφιλου. (Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace), Βουλιαγμένη, 210 8960510)

https://www.instagram.com/p/CkNnTn-owuj

Σοβαρή Κρεατοφαγία στο Brutus

Το κομψό steakhouse του Κολωνακίου με το άκρως θεατρικό σκηνικό με τις χρυσές πλάτες στις καρέκλες, τις βαριές κόκκινες κουρτίνες, τους δερμάτινους καναπέδες και τα λινά λευκά τραπεζομάντηλα, που κάπως νιώθεις πως σε ταξιδεύει σε κάποιο exclusive members’ club του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης αλλά στην πιο glam-rock εκδοχή τους, υποδέχτηκε αρκετά νωρίς μάλιστα τη νέα σεζόν (αν θυμάμαι καλά το επισκέφτηκα κάπου στα μέσα του Οκτωβρίου και ήταν ήδη ολοκληρωμένο το μενού) με νέο μενού-ωδή στην ποιοτική κρεατοφαγία φυσικά. Πάνω στα απίθανα Skull Plates από τον ιστορικό βρετανικό οίκο tableware Royal Stafford έρχονται απευθείας από την ανοικτή κουζίνα τα πιάτα που επιμελείται ο chef Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί στην εντέλεια ο chef de cuisine Στέφανος Ρίζος. Δυστυχώς από το μενού βγήκε η εκπληκτική Shepherd’s Pie, που είχε κατακλύσει πέρσι τα timeline μας, αλλά βρήκε άξιο αντικαταστάτη στο πληθωρικό Roll με Olive Fed χοιρινό λουκάνικο, εσπρέσο και εσπεριδοειδή (ένα πολύ ιδιαίτερο hot dog, αν θες). Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αξία παραμένουν τα άνευ συναγωνισμού Sliders με Dry Aged κιμά, Red Leicester τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και το θεσπέσιο Beef Tartare που συνοδεύεται από μία καπνιστή κρέμα από πράσο και λεμόνι. Η εκλεκτική ποικιλία σε premium κοπές είναι σε θέση να «κολάσει» ακόμη και όσους δηλώνουν πως δεν αγαπούν το κρέας. Η wine list ανήκει στον sommelier Άγγελο Αντωνίου και περιλαμβάνει ετικέτες από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές του Νέου Κόσμου. (Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 210 7240453)

_PAP5088-(1).jpg

Γενέθλια και happenings για τα TGI Fridays

Τα εστιατόρια συνώνυμα της θετικής διάθεσης και του fun dining, που μας έμαθαν τι σημαίνει αληθινό burger και ποιοτικό comfort food στην Ελλάδα, κλείνουν 25 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και μας προσκαλούν σε διάφορα εορταστικά happenings, που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα και θα διαρκέσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου. Το πρώτο ελληνικό TGI Fridays άνοιξε στη χώρα μας το 1997 και σήμερα υπάρχουν 9 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσα στα οποία έχουν καταναλωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 2 εκατομμύρια Potato Twisters (δεν θα σου πω ψέματα, συμπεριέλαβα αυτό το στατιστικό γιατί πρόκειται για το πιο αγαπημένο μου Fridays πιάτο ever!). Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών λανσαρίστηκε η επετειακή μπίρα Fridays™ Red, που θα είναι διαθέσιμη μόνο μέχρι τις 8/12, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο Charity Event, σε συνεργασία με τον Δεσμό στις 7 Δεκεμβρίου, με τα έσοδα να διατίθενται προς μια δράση του οργανισμού, και θα διοργανωθούν B’day parties σε όλα τα καταστήματα στις 8 Δεκεμβρίου με προνομιακές τιμές στην διάσημη Fridays Margarita, events με fire shows, contortion artists, επετειακά δώρα και μοναδικές εκπλήξεις. (www.tgifridays.gr)

Sta8hs-Xrhstidhs.jpg

Το manouka παραδίδει τα ηνία της κουζίνας στον Στάθη Χρηστίδη

Το manouka, το εστιατόριο στο rooftop του ξενοδοχείου Utopia με την απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη, παρουσιάζει δύο νέα μενού (ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό) με την υπογραφή του σεφ Στάθη Χρηστίδη (βλ. το speakeasy ιαπωνικό Exotic Izakaya, που ήταν «κρυμμένο» στον επάνω όροφο του White Monkey στο Χαλάνδρι, που είχε γίνει talk of the town ακριβώς πριν την πανδημία). O σεφ έχει συνθέσει συνταγές σε comfort βάσεις αλλά με κομψό χαρακτήρα για το νέο lunch menu, όπως η σαλάτα φακές με σαλάμι Λευκάδος, μυρωδικά και dressing λιαστής ντομάτας ή το καλαμάρι σωτέ με φακές beluga και σος από φρέσκο κρεμμύδι και λεμονοθύμαρο, ενώ το βράδυ κινείται σε πιο δημιουργικά μονοπάτια με συνδυασμό ελληνικών και ethnic στοιχείων, όπως η σπανακόπιτα με πουρέ σπανάκι, εμπλουτισμένο με wasabi, lime και φέτα ή τα παπουτσάκια με ταρτάρ μοσχαριού και κομψή και αρωματική μπεσαμέλ μαύρου σκόρδου. Εξαιρετικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και δημιουργικά cocktails συμπληρώνουν το γευστικό παζλ. (Ερμού 46, 7ος όροφος εντός του ξενοδοχείου Utopia, 2103241814)

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.