Ένα μικρό «διαμαντάκι» φιλοξενίας στη Σκύρο με τη γαστρονομική υπογραφή του Άγγελου Λάντου

Νέλλη Καλαμαρά
Ένα μικρό «διαμαντάκι» φιλοξενίας στη Σκύρο με τη γαστρονομική υπογραφή του Άγγελου Λάντου

Το Alero Seaside Resort είναι το ξενοδοχείο που έψαχνες για off-the-beaten-track εμπειρίες σε ένα νησί που ακόμη κρατιέται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Highlight η γαστρονομική υπογραφή του Άγγελου Λάντου.

Είχα πολλά χρόνια να βρεθώ στη Σκύρο, ίσως περισσότερα από 15. Κάπως όμως όταν μου πρότειναν να πάω να δοκιμάσω το μενού που ο πολυβραβευμένος σεφ (να θυμίσουμε πως μεταξύ άλλων διατέλεσε για ένα διάστημα και ο μοναδικός διάστερος σεφ της χώρας μας) και αγαπημένος φίλος Άγγελος Λάντος επιμελήθηκε για ένα νέο boutique resort στην Βίνα της Σκύρου, ενθουσιάστηκα. Είχα μεγάλη περιέργεια να βρεθώ ξανά σε αυτό το κρυμμένο «διαμαντάκι» του Αιγαίου, όπου ο χρόνος έδειχνε να κυλά διαφορετικά. Έτσι βρέθηκα για δύο ημέρες στο Alero Seaside Resort, το οποίο δηλώνω απερίφραστα πως θα επισκεφθώ ξανά με την πρώτη ευκαιρία, και μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα οικογενειακά, αφού το location είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό για παιδιά.

Οι σεφ των Delta και Soil μας μιλούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

alero.jpg

Το Alero λοιπόν όπως με πληροφόρησαν άνοιξε τις πόρτες του ουσιαστικά πέρσι, οπότε και ανέθεσαν στον Michelin-starred chef Άγγελο Λάντο την επιμέλεια του μενού του πανέμορφου εστιατορίου Amerissa. Εδώ ο επισκέπτης βιώνει μία διαφορετική μορφή πολυτέλειας, που ξεκινά ουσιαστικά από το απίστευτο design, περνάει από την προσωποποιημένη φιλοξενία, κάνει μία μακρά στάση στις αληθινές και προσεγμένες γεύσεις του εστιατορίου και καταλήγει στην παραλία που βρίσκεται μετρημένα 20 βήματα από εκεί που απολαμβάνεις το cocktail σου. Άλλωστε, όπως λέμε συχνά μέσα από αυτή τη στήλη, ο ορισμός της πολυτέλειας αλλάζει με τα χρόνια, και γίνεται πιο ουσιαστική, πιο βαθιά και πιο αληθινή, χωρίς φυσικά να της λείπουν και τα δομικά της στοιχεία, χωρίς τα οποία δεν νοείται η ίδια της η ύπαρξη.

Η κορυφαία «γιορτή» της γαστρονομίας επιστρέφει στη Χαλκιδική με πρωταγωνιστές πολυάστερους σεφ!

alero2.jpg

Έτσι λοιπόν στο Alero θα μείνεις σε υπέροχα δωμάτια, μεγάλα και άνετα, προσεγμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια, με sustainable bathroom amenities από ελληνικά brands, με state-of-the-art και άκρως design statement ηχεία, με πετσέτες παραλίας επίσης από διάσημο ελληνικό brand, με διακόσμηση που μαρτυρά υψηλό επίπεδο αισθητικής τόσο από την πλευρά του αρχιτέκτονα όσο και των ιδιοκτητών, με mini bar εξοπλισμένο με cocktails από τους The Clumsies και Nespresso μηχανές καφέ, με τεράστιες βεράντες και μικρές πισίνες στις χαριτωμένες αυλές του κάθε δωματίου-διαμερίσματος-σουίτας, γιατί δεν ξέρω πως ακριβώς να τα κατηγοριοποιήσω.

ALERO.jpg

Όμως η αληθινή πολυτέλεια του Alero δεν βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω, που και πολύ όμορφα είναι και, όταν θες να λέγεσαι luxury resort, απολύτως απαραίτητα. Η πολυτέλεια του Alero έγκειται στην Ηρώ και την Αλεξάνδρα, τις νεαρές ιδιοκτήτριες, που με το προσωπικό τους γούστο και την επιλογή των καλύτερων δυνατών συνεργατών, κατάφεραν να φτιάξουν ένα boutique project ικανό να γίνει από μόνο του destination, έγκειται στην ιδιωτική ουσιαστικά παραλία που σε περιμένει βήματα μακριά από εκεί που κάθεσαι, έγκειται στην καθαρή αρχιτεκτονική των κτισμάτων, που ενώ είναι ολοκαίνουρια, θαρρείς πως στεκόντουσαν εκεί από πάντα, έγκειται στον τεράστιο κήπο που επιτρέπει στα παιδιά σου να παίζουν αμέριμνα και με ασφάλεια, ενώ εσύ απολαμβάνεις το εξαιρετικό μενού του Άγγελου Λάντου ή διαβάζεις το βιβλίο σου στη σκιά ή πίνεις ένα τέλεια παγωμένο ποτήρι κρασί και χαλαρώνεις κάτω από τα αστέρια.

Aleroresort.jpg

Μου είπαν μάλιστα πως μέσα στα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται και η κατασκευή μίας μεγάλης κεντρικής πισίνας, αλλά και νέα κτήρια με δωμάτια και νέο κτήριο για το εστιατόριο, όλα στην ίδια μαγική αρχιτεκτονική φιλοσοφία. Γενικά αυτό το resort αποπνέει μία απίστευτη ηρεμία, αν με ρωτάς, και μόνο και μόνο για αυτό εγώ το αγάπησα βαθιά.

https://www.instagram.com/p/CtO1e7doGY6

Ας περάσουμε όμως και στο κεντρικό μας θέμα, στο Φίλεμα, όπως το ονόμασαν, που ήταν η αφορμή για να βρεθούμε στην πανέμορφη Σκύρο. Το θέμα λοιπόν ήταν η γνωριμία με το μενού που ο Άγγελος Λάντος έχει ετοιμάσει για τους ενοίκους του ξενοδοχείου, αλλά και τους πολλούς εξωτερικούς επισκέπτες που τιμούν το εστιατόριο Amerissa με την παρουσία τους, καθώς εδώ είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στο νησί που μπορείς να έχεις μία πιο fine-comfort dining εμπειρία αλλά και ένα πλήρες μενού σε brunch, με ελληνικό φυσικά χαρακτήρα και τοπικά υλικά. Φυσικά και δοκιμάσαμε πάρα πολλά πιάτα σε αυτές τις δύο ημέρες και το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο, αλλά κατά την προσφιλή μου συνήθεια θα σου παρουσιάσω τα πιο αγαπημένα μου, και θα σε προτρέψω να τα ανακαλύψεις μόνη σου, καθώς η Σκύρος φέτος το καλοκαίρι αξίζει της προσοχής σου. Στη φωτογραφία που βλέπεις ο σεφ μας παρουσιάζει την ελληνική σαλάτα του μενού του, γελώντας για μία αναφορά στην πίκλα από κρεμμύδι που προτίμησε να χρησιμοποιήσει, ώστε να μην έχει τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε όταν παρέλθει κάποια ώρα που βρίσκεται στο τραπέζι.

alero7).jpg

Από το κυρίως μενού λοιπόν, πλην της ανωτέρω σαλάτας, προσωπικά ξεχώρισα το εξαιρετικό Carpaccio μοσχάρι με αχλάδι, γραβιέρα Σκύρου και μία πολύ διακριτική σος τρούφας, ενώ η ανοικτή Χορτόπιτα κάπως με ταξίδεψε σε μακρινά καλοκαίρια με ένα νοσταλγικό χαμόγελο να με συνεπαίρνει στην κάθε μπουκιά. Το Κριθαρότο με ποικιλία τοπικών θαλασσινών και λάδι από πικάντικο λουκάνικο αποτελεί από μόνο του συνθήκη ικανή να σε φέρει στη Σκύρο και στο μαγικό σκηνικό του Amerissa για να το απολαύσεις. Τόση θάλασσα αλήθεια δεν πίστευα πως χωράει σε ένα πιάτο, με την surf and turf διάσταση του λουκάνικου να βάζει αυτήν την ιδιαίτερη πινελιά που σε κάνει να καταλαβαίνεις γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να μαγειρεύουν.

alero11.jpg

Πάρα πολύ καλά και τα χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά με ραγού μανιταριών, τομάτα κονφί και γραβιέρα Σκύρου, αλλά εγώ προσωπικά ξετρελάθηκα με το Αρνί Σκύρου στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά, καταρχάς γιατί έλιωνε στο στόμα και εν συνεχεία γιατί αποτελεί εξαιρετικό επιχείρημα στην άποψή μου πως το δημιουργικό μεγαλείο φαίνεται στα πιο απλά πιάτα.

alero9.jpg

Μία πολύ ταιριαστή επιλογή από τα εξαιρετικά κρασιά του Οινοποιείου Oenops στη Δράμα συνόδευσαν την όλη εμπειρία σε ένα πολύ δίκαιο και ισορροπημένο γευστικά «δούναι και λαβείν», αν θες τη γνώμη μου.

2alero7.jpg

Την επόμενη ημέρα, κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων και με ένα ευχάριστο δροσερό αεράκι να φυσά, δοκιμάσαμε το μενού του breakfast/brunch που δίνει πολλές επιλογές και καλύπτει σχεδόν όλα τα γούστα. Προσωπικά ξεχώρισα τη μεγάλη ποικιλία σε αυγά, που δύσκολα βρίσκεις τόση σε a la carte μενού, και εκτεινόταν από πιάτα με διεθνή ταυτότητα και ελληνικά υλικά μέχρι καθαρά τοπικές συνταγές.

alero25.jpg

Εξαιρετικό το Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμισμένο με ντόπιο πικάντικο τυράκι, τοματίνια, ελιές και φρέσκα φύλλα σαλάτας ημέρας, που ήταν και χορταστικό και ελαφρύ και άκρως φωτογενές ταυτόχρονα. Ενώ η ομελέτα με τοπικά λαχανικά κονταροχτυπιόταν στα ίσιά με εκείνη με τα αλλαντικά. Μη χάσεις τη χειροποίητη μπουγάτσα πασπαλισμένη με κανέλα, αλλά και τον τόσο comforting τραχανά με τοπικό ξινοτύρι.

alero614.jpg

Μία μικρή και προσεγμένη λίστα από cocktails ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία και σε κάνει να ονειρεύεσαι μακρές καλοκαιρινές μέρες κάτω από τον ευλογημένο ελληνικό ήλιο, που το μεγαλύτερο άγχος σου είναι ποιο χρώμα άραγε θα έχει το επόμενο κοχύλι που θα εντοπίσεις στην παραλία.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.