Ο Μιχάλης Μερζένης δεν φοβάται να μεταμορφώσει premium κοπές σε πιάτα comfort νοστιμιάς

Νέλλη Καλαμαρά
Ο Μιχάλης Μερζένης δεν φοβάται να μεταμορφώσει premium κοπές σε πιάτα comfort νοστιμιάς

Ο Μιχάλης Μερζένης αναλαμβάνει τα ηνία της κουζίνας στο La Meat Maison και απογειώνει την εμπειρία με «ακομπλεξάριστα» πιάτα κορυφαίας καρνιβορικής νοστιμιάς.

Το La Meat Maison ήταν ήδη δικαίως συνυφασμένο με την ποιοτική κρεατοφαγία στα βόρεια προάστια, αλλά τώρα -με την αφορμή των πρώτων γενεθλίων τού- προχώρησε σε αλλαγές που υπόσχονται να απογειώσουν την όλη εμπειρία σε άλλα επίπεδα. Ο Μιχάλης Μερζένης δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, καθώς ήταν ένας εκ των πρώτων «ηθικών αυτουργών» της γνωριμίας του ελληνικού κοινού με την ψαγμένη και ποιοτική κρεατοφαγία, ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα τον είχαμε συνδεδεμένο στο μυαλό μας με τη αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο κοτόπουλο εν γένει με το Chicken Picnic να έχει ακουστεί όσο λίγα μαγαζιά στη word of mouth foodie πιάτσα της πόλης. Τώρα λοιπόν, αφού όλα τα προηγούμενα έχουν ολοκληρωθεί και ανήκουν στο παρελθόν του σεφ, ο Μιχάλης Μερζένης «μετακομίζει» στα βόρεια και παίρνει θέση πίσω από την ανοικτή κουζίνα του ναού του κρέατος La Meat Maison στην Κηφισιά, για να δημιουργήσει πιάτα που μιλάνε για αληθινό φαγητό, εξαιρετική πρώτη ύλη και έξυπνα γευστικά ταξίδια σε κουζίνες της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Συναρπαστικές fine dining ιστορίες ακριβώς πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς των Αθηνών

la_meat_maison9.jpg

Αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή για την ενδεχόμενη επίσκεψή σου στο εστιατόριο/κρεοπωλείο/deli/cellar, ή όπως αλλιώς μπορεί να ορίσει κανείς το πανέμορφο κρεατοφαγικό στέκι της Κηφισιάς, είναι αν είσαι μικρή παρέα να πάρεις θέση στη μπάρα μπροστά στην ανοικτή κουζίνα. Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να επικεντρωθείς στη κουβέντα με τους φίλους σου, αλλά η εμπειρία σου θα είναι εξαιρετική, όπως θα βλέπεις τα πιάτα σου να ετοιμάζονται από τα έμπειρα χέρια της κουζίνας που φροντίζουν σαν σε χορό την κάθε λεπτομέρεια. Φυσικά όπου και να επιλέξεις να καθίσεις, το ίδιο όμορφα θα φας, αλλά αυτές οι θέσεις στα ψηλά σκαμπό περιμετρικά της κουζίνας έγιναν απευθείας οι αγαπημένες μου.

Τα cookie cakes ήρθαν για να μείνουν και να γίνουν η νέα μας εμμονή

https://www.instagram.com/p/Cy5Te-FIyJ7/

Για να μη μακρηγορώ όμως και να περάσουμε στα πιο πρακτικά, ο Μιχάλης έχει αλλάξει όλο το μενού και έχει δημιουργήσει πιάτα που αναδεικνύουν φυσικά στο έπακρο τις κορυφαίες κοπές, οι οποίες λάμπουν δια της απλότητάς τους, αλλά ταυτόχρονα προτείνουν και εναλλακτικές comfort γεύσεις, όπως το Homemade Black Angus Madhi με λουκάνικο chorizo ή το Baby Κοτόπουλο με περγαμόντο και λεμόνι ή τον Γύρο Αρνί με συνοδευτικές σως. Γενικά το μενού παίζει έξυπνα παιχνίδια εμπνεύσεων και διαδράσεων με μόνο τελικό κερδισμένο την αληθινή και ουσιαστική γεύση.

la_meat_maison0.jpg

Πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα πιάτα που έκλεψαν τουλάχιστον τη δική μου καρδιά. Εδώ λοιπόν θα φας ένα από τα καλύτερα steak tartare ever. Το Sobrasada Steak Tartare γίνεται με Olive Fed Wagyu, κρεμμύδι, πικλαρισμένο αγγούρι, κριτσίνια Σαρδηνίας, αλλά προστίθεται μία χειροποίητη ισπανική σομπρασάδα που του δίνει την αψάδα που στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει όλη διαφορά, χωρίς όμως να χάνεις την υπέροχη γεύση του ίδιου του premium κρέατος.

La_meat_maison_bread9.jpg

Γενικά έχει θέμα με τα χειροποίητα υλικά ο Μερζένης και αυτό είναι πάρα πολύ έκδηλο στο μενού του, από το θεϊκό χειροποίητο ψωμί με προζύμι συνοδευόμενο από επίσης χειροποίητο βούτυρο και κάποιο αλλαντικό που δεν συγκράτησα, το οποίο όμως αναμένεται στο εγγύς μέλλον να αντικατασταθεί με δικό τους αλλαντικό από σιτεμένο αρνί, μέχρι τα φτιαγμένα στο χέρι madhi, τίποτα δεν μπαίνει έτοιμο στην κουζίνα του La Meat Maison.

la_meat_maison12.jpg

Και μια και μιλήσαμε για το ποντιακής έμπνευσης Madhi να πούμε πως είναι γεμισμένο με Black Angus και περιχυμένο με μία σάλτσα φρέσκιας τομάτας με τσορίζο και φυσικά αρωματικό γιαούρτι. Γεμάτη και πληθωρική γεύση που θέλγει και ηρεμεί την ψυχή, χωρίς να υπερβάλει ή να μπουκώνει.

la_meat_maison_gyros.jpg

Επόμενη στάση ο «θεατράλε» γύρος από αρνί στον ξυλόφουρνο που έρχεται μαζί με relish κόκκινης πιπεριάς, chimichurri και ένα είδος περσικού τζατζικιού, που μοιάζει περισσότερο με γιαούρτι με μπαχάρια, και πίτες επίσης χειροποίητες για να κάνεις τις συνθέσεις σου κατά βούληση. Εμένα αν με ρωτάς ξετρελάθηκα με το συνδυασμό με την κόκκινη πιπεριά με το λεπτοκομμένο αρνάκι να λιώνει στο στόμα, αλλά αυτά είναι θέμα γούστου.

La_meat_maison_chicken7.jpg

Εξαιρετικό το Baby κοτόπουλο, τέλεια ψημένο και τόσο ζουμερό και νόστιμο, περιχυμένο με τους χυμούς του, λαδολέμονο, μυρωδικά και περγαμόντο. Εγώ γενικά δεν είμαι fan του κοτόπουλου, αλλά αυτό το πράγμα θέλω να το ξαναφάω τώρα, εάν είναι εύκολο.

La_meat_maison4.jpg

Μετά ήρθε και το Short Ribs Παστίτσιο με χειροποίητα ζυμαρικά, μία πλούσια κρέμα από τυρί Μετσοβόνε πασπαλισμένη με porcini μανιτάρια σε σκόνη και φυσικά το σιγομαγειρεμένο κρέας σε οξύμελο, που ανακατεύεις όλο μαζί και γίνεται ένα μικρό όνειρο πληθωρικής νοστιμιάς και έξυπνων λεπτομερειών. Ίσως να ήθελα λίγο πιο έκδηλη την παρουσία των μπαχαρικών του παστίτσιου, αλλά αυτό και πάλι είναι θέμα γούστου, ενώ θεωρώ πως το μανιτάρι ήταν η λεπτομέρεια που έκανε τη μεγάλη διαφορά και πάρα πολύ του πήγαινε.

lameatmaison_ultimusX.jpg

Αλλά επειδή το La Meat Maison παραμένει πάντα ένα εστιατόριο όπου οι κοπές θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και η διαχείρισή τους το στοίχημα της μαεστρίας της κουζίνας, δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για το Ultimus X (75% Wagyu και 25% Black Angus) αυστραλιανό inside skirt που παράγεται αποκλειστικά για τη La Meat Maison (από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή) και ήταν ένα μικρό κρεατένιο όνειρο, συνοδευόμενο από μία ραφιναρισμένη red wine pepper sauce και mashed potatoes με κρούστα παρμεζάνας και κρόκο αυγού, μεταξύ και πολλών άλλων συνοδευτικών.

la_meat_maison_cheesecake5.jpg

Από τις λίγες φορές που έμεινα για γλυκό σε εστιατόριο, και καθόλου δεν το μετάνιωσα, αφού το «καμένο» cheesecake με fraboise και κρέμα από φιστίκι ήταν εξαιρετικό, οπότε προτείνω να κρατήσεις έστω και λίγη όρεξη για το τέλος.

la_meat_maison_owners9.jpg

Οι ιδιοκτήτες του project πάντως Christian El Helou και Krystel Al Haouch έχουν βάλει ψηλά τον πήχη στο θέμα premium κρεατοφαγία στην Ελλάδα και φαίνεται πως η σύμπραξη με τον Μιχάλη Μερζένη θα είναι ένας πολύ επιτυχημένος γάμος τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και σε επίπεδο ποιοτικής δημιουργίας.

Info: Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά, 210 8087372, 210 8085183

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.