Experimental διάθεση, διάφανα cocktails και ελληνικό bar food στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Νέλλη Καλαμαρά
Experimental διάθεση, διάφανα cocktails και ελληνικό bar food στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το αγαπημένο στέκι της πλ. Αγίας Ειρήνης, το Naked Athens, εγκαινίασε τη νέα του εποχή και βρίσκεται με διαφορά στην καλύτερή του φάση.

Υπάρχουν ορισμένα μαγαζιά που έχουν πολύ ξεκάθαρο concept και πολύ συγκεκριμένο αποτύπωμα, που δεν τα μπερδεύεις με άλλα και πάντα επιστρέφεις σε αυτά για ακριβώς τους σωστούς λόγους. Το Naked Athens αποτελούσε πάντα στο μυαλό μου ένα τέτοιο μαγαζί, όμως εισερχόμενο στη νέα του εποχή, πλέον με τον Θάνο Κριμπουρα και την Χριστίνα Φωκά ως αποκλειστικούς «καπετάνιους», φαίνεται να πατάει ακόμη πιο γερά στα πόδια του και να είναι πιο έτοιμο από ποτέ για μεγάλα πράγματα.

Συναρπαστικά 4-hands δείπνα με οικοδεσπότη τον Πέτρο Δήμα τιμούν την ελληνική κουζίνα

20250114_203731.jpg

Καταρχάς έκανε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο rebranding και άλλαξε αρκετά και εσωτερικά, εγκαταλείποντας την κάπως pop culture αύρα του και περνώντας σε μία σοβαρά ατμοσφαιρική εκδοχή του. Κέντρο αναφοράς παραμένει φυσικά η τεράστια μπάρα του, που προσφέρεται ιδανικά για καφέ, φαγητό ή ποτό όποια ώρα και να βρεθείς εκεί, ενώ ειδικά το βράδυ, με τον φωτισμό να έχει μελετηθεί επιμελώς ώστε να είναι ακριβώς αυτός που θα ήθελες να βρίσκεις σε κάθε μπαρ της πόλης, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σημείο για να απολαύσεις τα άκρως sophisticated cocktails της νέας λίστας, για την οποία έχουμε πολλά να πούμε.

Πριν όμως πούμε συνολικά πολλά, να δούμε λίγο τα special events & guests που έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες με αέρα από τα World's 50 Best Bars στο Naked Athens. Πιο συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου τα παιδιά υποδέχονται το Danico από το Παρίσι και το Creps al Born από τη Βαρκελώνη σε μία back 2 back βραδιά με πολύ ενδιαφέρον, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου το 1930 από το Μιλάνο και το Nouvelle Vague Cocktail Bar από τα Τίρανα, γιορτάζοντας διαφορετικά τον Άγιο Βαλεντίνο.

Hotel news: ένα νέο ξενοδοχείο προσγειώνεται στην Κέρκυρα και ορίζει εκ νέου το luxury living

20250114_211448.jpg

Αλλά πριν περάσω στο προκείμενο, δηλαδή στο τι θα πιείς και τι θα φας, θέλω να σου πω λίγα λόγια για το συνολικό -360 θα το πω εγώ- νέο concept. Το Naked λοιπόν απέκτησε έναν ακόμη χώρο, απαραίτητο θεωρώ για την εξέλιξη που οραματίζονται οι άνθρωποί του. Πολύ κοντά λοιπόν στο δημοφιλές γωνιακό στέκι της πλ. Αγίας Ειρήνης, τα παιδιά δημιούργησαν το Naked Athens Experimental Hub, έναν χώρο μεγάλο και πολυχρηστικό, όπου διεξάγεται πλέον όλο το RnD, οργανώνονται σεμινάρια και mixology workshops, γίνονται παρουσιάσεις, αλλά συνάμα εδώ χτυπάει και η καρδιά του μπαρ με τις ζυμώσεις, τα μαγειρέματα, τα πικλαρίσματα, τους πειραματισμούς να διαδραματίζονται στον χαρούμενο αυτό χώρο.

V_BA6005.jpg

Επίσης εδώ υπάρχει και ένα «micro greenery» όπου καλλιεργούνται διάφορα βοτανικά για τα cocktails αλλά και τα πιάτα, ενώ σε λίγο καιρό μέσα στο hub θα ζυμώνονται και τα χειροποίητα ψωμιά και οι ζύμες του Naked. Παράλληλα, τα παιδιά ετοιμάζονται να λανσάρουν και μία σειρά από ρούχα και αξεσουάρ, που επίσης μπορείς να βρεις εδώ. Τέλος, από ότι κατάλαβα, ο χώρος «δανείζεται» και σε συναδέλφους που θέλουν κάπου να κάνουν τα tastings και τις δοκιμές τους. Γενικά μιλάμε για ένα δημιουργικό mixology playroom, όπου όλες οι ιδέες και οι εμπνεύσεις έχουν το χώρο και το χρόνο τους, ενώ επιτρέπει να υπηρετηθεί σωστά και αποτελεσματικά η zero waste λογική που τα παιδιά βάζουν μπροστά με πάθος και θέρμη.

https://www.instagram.com/p/DE5VSJBuLhZ/

Ας επιστρέψουμε όμως στο καθαυτό Naked Athens. Εν αρχή είναι φυσικά τα cocktails, άλλωστε above all μιλάμε για ένα μπαρ. Η νέα cocktail list είναι πραγματικό έργο τέχνης, αφού έχει στηθεί σαν ένα κανονικότατο περιοδικό -και με 20 χρόνια στα περιοδικά πίσω μου, πίστεψέ με αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά- που επικοινωνεί την ψυχή του μπαρ, τα cocktails του με τον πιο ζωντανό τρόπο.

V_BA5945.jpg

Η λίστα λοιπόν παίζει με 10 διάσημες κλασσικές συνταγές, πειραγμένες φυσικά και απόλυτα εναρμονισμένες στη Naked φιλοσοφία. Αυτά τα 10 cocktails λοιπόν χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τα Uncovered και τα Discovered. Τα Uncovered ουσιαστικά αποτελούν cocktail που κάνουν πραγματικότητα το «γδύσιμο» του φρούτου, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν με κάποιο τρόπο όλα τα μέρη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Mandarine Tequila Sunrise, που εντάσσει ρόδια σε ζύμωση, που προμηθεύονται από τη φάρμα Eumelia, με τα οποία κάνουν μία μελάσα που προσιδιάζει στην γρεναδίνη που βρίσκουμε στην original συνταγή.

V_BA6135.jpg

Τα Discovered τώρα (η αγαπημένη μου κατηγορία) είναι εντελώς διαυγή και διάφανα, σαν νερό, και μέσα τους κρύβουν όλη τη γεύση και τα αρώματα του κλασσικού ποτού, πάντα φυσικά με τα απαραίτητα twists. Εδώ περισσότερο προσκαλούμαστε να ανακαλύψουμε μόνοι μας τα συστατικά, αφού οι πληροφορίες του μενού είναι μάλλον φειδωλές. Εγώ πάντως να πω πως το Strawberry Bloody Mary και το Apple not Martini που δοκίμασα από αυτήν την crystal-clear κατηγορία είναι επιεικώς κορυφαία. Το εντελώς διάφανο χρώμα, packed με όλες τις γεύσεις και τα αρώματα στην πιο ξεκάθαρη εκδοχή τους, είναι φυσικά προϊόν μαγειρέματος και κατόπιν απόσταξης, με αυτά να είναι σίγουρα μερικά από τα πιο fruit-forward cocktails της πόλης σήμερα.

20250114_214243.jpg

Να μην ξεχάσω να σου πω πως τα παιδιά κάνουν δουλίτσα και στο κομμάτι του κρασιού και προσεχώς και της μπύρας, με δικές τους αποκλειστικές εμφιαλώσεις σε συνεργασία με τα οινοποιεία Μάρκου, Λαφαζάνη και Γραμμένου, και μέχρι στιγμής στην private label κατηγορία θα βρεις 3 λευκά, 2 ροζέ και 2 κόκκινα, που αξίζει να δοκιμάσεις.

IMG_1906.jpg

Στην κουζίνα τώρα τα πράγματα είναι επίσης πολύ ψαγμένα και σοβαρά. Στο Naked Athens υπάρχουν δύο μενού, ένα brunch και ένα all-day/lunch/dinner. Τα μενού αυτά, εκτός από κοινό δημιουργό την ικανότατη σεφ Αγγελίνα Παπαδάκη (βλ. Fine Mess), έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: είναι απολύτως ελληνικά με βάση τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Στο brunch λοιπόν θα συναντήσεις Καγιανά μάτια με αυγά από την Eumelia με χειροποίητο χαρουπόψωμο και in-house made κατσικίσιο τυρί αντί για scrambled eggs και τηγανήτες με χειροποίητη πραλίνα αντί για pancakes με σοκολάτα.

20250114_221051.jpg

Στο all day menu τα πράγματα σοβαρεύουν με τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές να μετατρέπονται σε bar food προτάσεις με βαθιά νοστιμιά, όπως τα nachos με τυρί που εδώ αντικαταστάθηκαν από χειροποίητο φύλλο που βουτάμε σε ντιπ σπανακόπιτας και ξετρελαινόμαστε ή το μουσακά που γίνεται πληθωρική και πεντανόστιμη κροκέτα.

20250114_221450.jpg

Εγώ φυσικά και ξετρελάθηκα με το χειροποίητο ψωμί (γνωστό το κόλλημά μου) αλλά και με την προαναφερθείσα σπανακόπιτα σε ντιπ, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα και τη χειροποίητη λαδένια Κιμώλου με φρεσκοκομμένη τομάτα.

20250114_224758.jpg

Στο μενού θα συναντήσεις και πιο «κυρίως πιάτα», που όμως δεν ξενίζουν και προσωπικά θα τα επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη για sharing, όπως η σαλάτα εποχής που δημιουργείται με ό,τι στέλνει η φάρμα κάθε φορά, οι θεσπέσιες χειροποίητες γκόγκλιες cacio e pepe στην πιο ελληνική εκδοχή τους φυσικά, αλλά και το χοιρινό DIY “τυλιχτό” χοιρινό rib eye.

V_BA5912.jpg

Πριν κλείσω θέλω να κάνω μία στάση στο θέμα της βιωσιμότητας. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, βιωσιμότητα σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, όχι μόνο zero waste mentality, και εδώ τα παιδιά προσπαθούν να υπηρετήσουν πολλές διαφορετικές πτυχές του λεγόμενου “sustainability” για το οποίο τόσος λόγος γίνεται -και πρέπει να γίνεται- τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα λοιπόν η ύπαρξη του νέου experimental hub βοηθά στην ανακύκλωση των συστατικών και στην επίτευξη του minimum waste (γιατί το zero waste όλοι ξέρουμε πως δεν είναι εφικτό σε απόλυτη μορφή), όπως για παράδειγμα τα leftovers των ακτινιδίων που γίνονται κράκερ ή το σιρόπι από γκρανόλα που φτιάχνουν για να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή του Pineapple Tai, τα leftovers του οποίου αποξηραίνονται και γίνονται και γαρνιτούρα για ποτό και μέρος του brunch.

V_BA0201.jpg

Επίσης το γεγονός πως προμηθεύονται πληθώρα των πρώτων υλών τους από τη βιοδυναμική φάρμα Eumelia στη Λακωνία και προσαρμόζουν το μενού τους ανάλογα με την παραγωγή είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ. Το ό,τι όλα εδώ είναι χειροποίητα, ακόμη και το κατσικίσιο τυρί που βρίσκεις στο μενού, και αυτό επίσης μετράει. Όμως κάτι που ακόμη μετράει πολύ, και έχει να κάνει με την ευρύτερη έννοια της βιωσιμότητας, είναι η σχέση των ανθρώπων της οικογένειας του Naked Athens, που προστατεύονται και εξελίσσονται μέσα στους κόλπους της επιχείρησής τους και για εμένα αυτό είναι εξίσου σημαντικό με όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι και οι ευκαιρίες που δίνεις στους ανθρώπους της επιχείρησής σου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του sustainability, και ενώ τείνουμε όλοι να το παραβλέπουμε, ειλικρινά δεν θα έπρεπε.

Info: Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Αθήνα, 2103219310

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.