Σοβαρό bar food, ιδιαίτερα cocktails και σύγχρονη ελληνική κουζίνα στην πιο αληθινή εκδοχή της
Ο Νίκος Καραθάνος δίνει καθημερινά ραντεβού με την αληθινή εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας του στο Ateno Cook & Deli στην Αιόλου.
Ομολογώ πως δεν είχα προλάβει να περάσω από το πανέμορφο Ateno Cook & Deli στο κάτι περισσότερο από τον έναν χρόνο που είναι ανοικτό. Παρότι εκτιμώ απεριόριστα τους δημιουργούς του -Νίκο Καραθάνο, Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο- και την κουζίνα που πρεσβεύουν, κάπως με έπαιρνε συνέχεια η καθημερινότητα και όλο το ανέβαλα. Ευτυχώς το νέο bar food menu, που λανσαρίστηκε πρόσφατα, έγινε η αφορμή να βρεθώ στο τόσο κομψό και όμορφο διώροφο νεοκλασσικό της Αιόλου, και πλέον δηλώνω απερίφραστα fan. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το βραβευμένο με αστέρι Michelin CTC γιορτάζει τα 10 του χρόνια με επικά 4-hands dinners
Ο Νίκος Καραθάνος, συνιδιοκτήτης και σεφ του Ateno, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, έχει μιλήσει χρόνια για αυτόν η δουλειά του και οι διακρίσεις του. Το στυλ του Νίκου ήταν πάντα ελληνικό, πάντα ανατρεπτικό και η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του πάντα βαθιά νόστιμη. Εδώ λοιπόν στο νέο ψηλοτάβανο all day restaurant and deli του μαγειρεύει με την ψυχή του τη δική του κουζίνα, και, κατά την ταπεινή μου άποψη, πιο αληθινά από ποτέ.
Ο πολυβραβευμένος σεφ Νίκος Ισπυρούδης είναι ο νέος Culinary Director της Lesante Collection
Το Ateno έχει ισόγειο, mezzanine όπου συναντούμε την κουζίνα-χειρουργείο που αξίζει να ζητήσεις να επισκεφθείς, και πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται ο κυρίως χώρος του εστιατορίου. Στον όροφο όμορφα στρωμένα τραπέζια, μεγάλα παράθυρα, σωστές αποστάσεις και προσεγμένα έργα τέχνης στους τοίχους δίνουν το σωστό vibe χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά θεωρώ πως όσο ανοίγει ο καιρός η «φάση» μεταφέρεται πιο εύκολα στο ισόγειο και στον εξωτερικό χώρο.
Στο ισόγειο λοιπόν, όπου μπορείς να πάρεις θέση στα λίγα τραπέζια με τα τέλεια σκαμπώ-φελλούς και το ολοκαίνουριο μπαρ με τα άνετα bar stools, νιώθεις κυριολεκτικά σαν να ανακάλυψες μία νέα εκδοχή του σπιτιού σου σε resto version. Άνετο, φιλόξενο, φωτεινό και όμορφο, εδώ απολαμβάνουμε καφέ και θεϊκά focaccia sandwiches και διάφορες παρασκευές πρωινού από νωρίς το πρωί και φτάνουμε έως αργά το βράδυ με προσεγμένο bar food, απίθανα cocktails, υπέροχα κρασιά και φυσικά ένα μενού – ωδή στην ελληνική κουζίνα του Νίκου Καραθάνου.
Εμείς κάναμε ένα mix & match και δοκιμάσαμε πιάτα και από το ολοκαίνουριο bar food menu και από το μενού του εστιατορίου, αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ένα: ο Καραθάνος ξέρει να μαγειρεύει βαθιά νόστιμα σε όποια βερσιόν και εάν γευτείς. Πάμε όμως να δούμε λίγο τι δοκιμάσαμε και ποια πιάτα κέρδισαν επάξια μία θέση στη «must taste» λίστα μας!
Ξεκινήσαμε φυσικά με ένα δροσερό και εξωτικό signature cocktail από τη λίστα του ταλαντούχου Δημήτρη Παπαϊωάννου. Πιο συγκεκριμένα εγώ πήρα ένα Caribbean Sensation με ρούμι και εξωτικά φρούτα και έχω να πω μόνο τα καλύτερα, καθώς με εισήγαγε εξαιρετικά και αβίαστα στο υπόλοιπο της βραδιάς μου που συνεχίστηκε με κρασί. Πάντως σίγουρα θα ξαναέρθω για ένα τέτοιου επιπέδου cocktail και δύο-τρία bar food πιάτα με φίλες μου μία Παρασκευή βράδυ στην ολοκαίνουρια μπάρα για κους κους και χάζι. Να μην ξεχάσω να σημειώσω πως η πολύ δυνατή επιλογή των κρασιών με περισσότερες από 150 ελληνικές ετικέτες είναι επιμελημένη από τον MW Γιάννη Καρακάση.
Στα του φαγητού τώρα θα επιμείνω από το μενού του μπαρ να μην χάσεις την τριλογία ελληνικών αλοιφών με θεϊκό τηγανόψωμο, που εκτός από πολύ νόστιμη εισαγωγή σε κερδίζει και με το πολύ όμορφο στήσιμο, όπως έρχεται με τα βαζάκια του στο ξύλινο πλατώ τους.
Φυσικά και δεν θα μείνεις εκεί, αλλά θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τις τραγανές εξωτερικά και ζουμερές εσωτερικά κροκέτες γεμιστών με κρέμα φέτας σε στυλ ρικότα, η οποία τοποθετείται μέσα σε ένα ειδικό σωληνάριο και δημιουργεί ένα έξυπνο διαδραστικό σερβίρισμα. Γενικά η παρουσίαση των πιάτων στο Ateno είναι πολύ πολύ έξυπνη και προσεγμένη, είτε μιλάμε για bar είτε για resto menu.
Ενθουσιάστηκα με το ολόφρεσκο ταρτάρ με σπιτική μουστάρδα και κέτσαπ, επίσης σε πολύ ευφάνταστο σερβίρισμά σαν σε κονσέρβα, που συνοδεύεται από κράκερ τυριού Σαν Μιχάλη.
Αλλά ακόμη περισσότερο θα συστήσω να μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την πορκέτα αλά σουβλάκι, δηλαδή πανσέτα σε καλαμάκι ψημένη συγκλονιστικά μαζί με μία πεντανόστιμη μαγιονέζα μουστάρδας που συμπληρώνει την «βρώμικη» απόλαυση. Και μία και μίλησα για dirty pleasures, ας μην παραλείψω τον κεφτέ που εδώ γίνεται slider ανάμεσα σε αφράτα ψωμάκια μαζί με μαγιονέζα τρούφας και πικλαρισμένο αγγούρι και συνοδεύεται από εθιστικά χειροποίητα πατατάκια πασπαλισμένα με γραβιέρα.
Για να ολοκληρώσω με το bar food και να περάσω στα του εστιατορίου, εκτός καταλόγου, αλλά σύντομα και εντός, οι τραγανές γαρίδες με πέστο από πελτέ τομάτας μαζί με φιδέ noodles είναι το τέλειο πιάτο για after office συναντήσεις, αποκλειστικά σε συνδυασμό με cocktail.
Το εστιατόριο τώρα υπηρετεί φυσικά την κουζίνα για την οποία αγαπήσαμε κάποτε τον Καραθάνο, αυτήν τη σύγχρονη ανάγνωση των κλασσικών ελληνικών πιάτων, τα οποία όμως δεν χάνουν την αυθεντική τους γεύση και δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα της συνταγής τους. Προσωπικά θεωρώ πως ένα από τα καλύτερα πιάτα του μενού είναι τα γεμιστά αυτά που και είναι εντελώς γεμιστά και καθόλου δεν είναι.
Να σου πω πως είμαι πολύ από εκείνες που θα σκεφτούν πάντα «εντάξει πόσο αναγεννημένο, αναδομημένο και αναπροσαρμοσμένο μουσακά, παστίτσιο και γεμιστό να αντέξει πια αυτή η χώρα;», όμως εδώ το παίρνω πίσω ειλικρινά. Τουλάχιστον για εδώ, όχι για γενικά. Γιατί αυτό το πράγμα που δοκίμασα ήταν απλά μαγικό: η γέμιση -αυτή η βαθιά χαρακτηριστική γεύση του γεμιστού της μαμάς- έχει κλειστεί μέσα σε ένα gel από νερό τομάτας και έχει συνοδευτεί από πιπεριές του μπακάλη, σως φέτας και λάδι δυόσμου.
Πολύ καλή και η ελληνική σαλάτα, που είναι ουσιαστικά μία τομάτα που έχει γεμιστεί με όλο το μείγμα της χωριάτικης και έχει συνοδευτεί από την ίδια κρέμα φέτας, παξιμάδι τριμμένο και ζωμό από αγγούρι, ενώ έρχεται μαζί με ζεστό προζυμένιο ψωμί ποίημα, και ιδανικό για "βούτες".
Επίσης ένα πιάτο που με κέρδισε με τη βαθιά και πληθωρική νοστιμιά του: ο κόκορας ο κοκκινιστός με κοκόρι από το Ηράκλειο της Κρήτης από το αγρόκτημα του Μανωλιτσάκη. Αληθινό κοκόρι, αληθινή γεύση μεστή και λαχταριστή. Αυτός ο κόκορας λοιπόν ο σιγομαγειρεμένος με ζουμερές τομάτες έχει μπει μέσα σε κερκυραϊκή καλαμαράτα και έχει συνοδευτεί από έναν αφρό από τραχανά Καλαμπάκας και γραβιέρα Κρήτης. Κάθε μπουκιά και επιστροφή στις ρίζες.
Στα γλυκά -που περιέργως τα πρόλαβα και δεν θα μπουν στο γνωστό άρθρο που με προτρέπουν να γράψω οι συνάδελφοι «τα γλυκά που δεν έφαγα»!- ο χαλβάς butterscotch με παγωτό κανέλα και κρέμα από χαλβά του μπακάλη πάρα πολύ μου άρεσε και πάρα πολύ ευχαρίστως θα τον επέλεγα ξανά.
Info: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, 210 3223223
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
