Τι να φας για βραδινό αν θέλεις να αδυνατίσεις

Τι να φας για βραδινό αν θέλεις να αδυνατίσεις

Τι να επιλέξεις αν το έχεις παρακάνει την υπόλοιπη μέρα, τι να προτιμήσεις αν θέλεις κάτι γλυκό, τι να φας μετά το γυμναστήριο.

«Το βραδινό παχαίνει», «Δεν πρέπει να τρως τίποτα μετά τις 20:00», «Το βράδυ δεν πρέπει να τρως υδατάνθρακες». Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι διατροφικοί κανόνες μάς κατατρέχουν κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια προσπάθεια ελέγχου ή μείωσης του σωματικού βάρους μας (αλλά κατατρέχουν και τους διαιτολόγους, που τελικά προσπαθούν να μας μεταπείσουν για όσα νομίζουμε πως ξέρουμε σχετικά με τη διατροφή μας).

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση έχει ακούσει αμέτρητους πελάτες της να αναπαράγουν τα παραπάνω mottos. «Η μόνη αλήθεια φυσικά είναι ότι το βραδινό πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει στη διατροφή μας, μιας και αποτελεί ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας μας. Όσο για την ώρα, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του καθένα από εμάς. Απλώς καλό θα ήταν να μην το καταναλώνουμε αμέσως πριν κοιμηθούμε» μας ξεκαθαρίζει η ίδια, προσθέτοντας πως «οι σωστές τροποποιήσεις είναι που θα κάνουν τη διαφορά για κάποιον που θέλει να αδυνατίσει».

Τι μπορείς λοιπόν να φας για βραδινό αν θέλεις να χάσεις βάρος:

Οι απαντήσεις της Διαιτολόγου:

-Αν μόλις επέστρεψες από το γυμναστήριο
Μετά από μία συνεδρία έντονης άσκησης, χρειαζόμαστε ενέργεια. Η μορφή της ενέργειας που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να δώσουμε και στον οργανισμό μας το κίνητρο να «χτίσει» μύες, παρά να καταστρέψει. Οπότε, μετά το γυμναστήριο θα πρέπει να φάμε κάποιο πρωτεϊνικό φαγητό όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να το συνοδεύσουμε με μία σαλάτα και λίγο άμυλο όπως το ψωμί, το ρύζι ή τα παξιμάδια.

-Αν θέλεις κάτι χορταστικό, αλλά ελαφρύ
Για να χορτάσουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μια καλή ιδέα είναι ο άπαχος κιμάς με εποχιακή σαλάτα. Εναλλακτικά, αν θέλεις να αποφύγεις το κρέας, μπορείς να επιλέξεις μία πολύχρωμη σαλάτα με νερόβραστα όσπρια (πχ σαλάτα φακές).

-Αν θέλεις κάτι γλυκό
Pancakes με βρώμη, μπανάνα και αβγό, τα οποία μπορείς να συνοδεύσεις με εποχιακά φρούτα, μέλι, αμύγδαλα και κανέλα.

-Αν δεν έχεις φάει κανονικό μεσημεριανό
Ένα πλήρες γεύμα το οποίο να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά), προσέχοντας μόνο τον τρόπο παρασκευής τους και αποφεύγοντας τα μαγειρευτά (με πολύ λάδι) ή τηγανητά φαγητά. Κατά τα άλλα, μπορείς να καταναλώσεις μία κανονική μερίδα ενός καλομαγειρεμένου φαγητού χωρίς τύψεις!
Extra tip: Μην ξεχνάς τη σαλάτα, μιας και θα αποτελέσει το σύμμαχό σου προκειμένου να αποφύγεις την υπερκατανάλωση θερμίδων μέσω μιας υπερβολικά μεγάλης μερίδας φαγητού.

-Αν έχεις φάει πολύ ή έχεις κάνει ατασθαλίες την υπόλοιπη μέρα
Σίγουρα το να μην καταναλώσεις βραδινό (από τύψεις ή πιστεύοντας ότι έτσι θα «σώσεις» τις προηγούμενες ατασθαλίες) δεν αποτελεί τη σωστή επιλογή. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφή το βράδυ προκειμένου να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα σακχάρου (ευγλυκαιμία) και έτσι να γίνει καλύτερα η λιπόλυση (καύση λίπους) τις επόμενες ώρες. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα κάτι ελαφρύ, όπως μία σαλάτα με λίγο αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς και ελάχιστο λάδι ή 1 smoothie με γάλα αμυγδάλου, φρούτα, μέλι, βρώμη και ξηρούς καρπούς (σε λογικές ποσότητες!).

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr

Δες ακόμα: Tι να φας για μεσημεριανό αν θέλεις να αδυνατίσεις