5 tricks που θα σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά

5 tricks που θα σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά

Το «χάσε κιλά χωρίς δίαιτα» δεν είναι μύθος. Είναι απλώς αλλαγή στρατηγικής.

Μπορείς να «ξεγελάσεις» τον εαυτό σου και, χωρίς να μπεις στη διαδικασία μιας δίαιτας, να κάνεις τελικά καλύτερες διατροφικές επιλογές καθημερινά; Η απάντηση είναι, φυσικά, «ναι».

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Αν σταματήσεις να τρως μηχανικά και αρχίσεις να βάζεις λίγη σκέψη στη διατροφή σου, ο τρόπος που τελικά τρως θα αλλάξει ριζικά. Μαζί του θα δεις να αλλάζουν επίσης το σώμα και η ψυχολογία σου.

Σκέψου από πριν

Είσαι, για παράδειγμα, καλεσμένη σε μια γιορτή/σε έναν γάμο ή πρόκειται να βγεις για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Σκέψου εκ των προτέρων τι επιλογές θα κάνεις στον μπουφέ (ή αντίστοιχα τι θα παραγγείλεις στο εστιατόριο) και προσπάθησε να μείνεις πιστή σε αυτό το πλάνο.
Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις: Προς θεού, μην πας πεινασμένη. Αντί να «κρατάς» τις θερμίδες όλης της μέρας για να φας περισσότερο το βράδυ, ξεκίνα με ένα καλό πρωινό (πχ νιφάδες βρώμης με γάλα και λίγο μέλι), φάε μια χορταστική σαλάτα για μεσημεριανό και πριν φύγεις από το σπίτι για το κάλεσμα φάε ένα ελαφρύ σνακ που θα σου κόψει την πείνα.

Κάνε έξυπνες αντικαταστάσεις

Γλυκό μετά το βραδινό; We’ve all been there. Αντί να φας όμως μια ολόκληρη σοκολάτα, προτίμησε να αντιμετωπίσεις τη βραδινή λιγούρα σου με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα και λίγη κανέλα. Ακούγεται ξενέρωτο, αλλά στην πράξη θα ικανοποιήσει την ανάγκη σου για κάτι γλυκό. Σε αυτή τη λογική, αντί για πατάτες τηγανητές προτίμησε να συνοδεύσεις το πιάτο σου με πατάτα ψητή ή ρύζι. Αντί για καρμπονάρα παράγγειλε ή φτιάξε μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και αντί για nachos με τυρί, ψήσε μια τορτίγια, ρίξ’ της από πάνω λίγο αλάτι και ετοίμασε ένα ντιπ με γιαούρτι, αλάτι, ελάχιστο ελαιόλαδο και αποξηραμένο θυμάρι.
Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις: Να έχεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου γεμάτα με διατροφικά «don'ts». Αν θέλεις όντως να αντισταθείς σε εκείνη τη βραδινή σοκολάτα που λέγαμε πιο πάνω, θα πρέπει και να μην την έχεις διαθέσιμη δέκα βήματα μακριά από τον καναπέ σου.

Απομακρύνσου από τον πειρασμό

Ενώ είναι εύκολο να διώξεις τις σοκολάτες και τα πατατάκια από τα ντουλάπια της κουζίνας σου, εκτός σπιτιού δεν ισχύει το ίδιο. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με ένα κουτί γλυκά, αντί να καθίσεις δίπλα του προσπαθώντας να αγνοήσεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο, προσπάθησε να το βγάλεις από το οπτικό σου πεδίο. Μετά από λίγα λεπτά θα δεις ότι η επιθυμία σου για το περιεχόμενό του θα είναι μικρότερη.
Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις: Να πείσεις τον εαυτό σου ότι το «θα δοκιμάσω μόνο μία μπουκιά» μπορεί, για πρώτη φορά, να δουλέψει. Αν αυτό το κόλπο δεν έχει πετύχει ποτέ πριν, γιατί να πετύχει τώρα;

Σκέψου τον στόχο σου

Φαντάσου τον εαυτό σου στο ιδανικό σου βάρος. Σκέψου πώς θα νιώθεις, πώς θα κινείσαι, τι ρούχα θα φοράς όταν φτάσεις στον στόχο σου. Αυτό είναι το βασικό κίνητρό σου.
Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις: Αν ο στόχος σου είναι το κορμί της Elsa Hosk, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Κράτα στο μυαλό σου τη λέξη «ρεαλιστικός». Είναι αυτή που πρέπει να μπαίνει πάντα πριν από τη λέξη «στόχος».

Μην είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου

Όλοι έχουμε μέρες που απλώς θέλουμε να φάμε περισσότερο – ή και να φάμε «τα πάντα». Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει αυτές τις στιγμές χωρίς τύψεις και απλώς προσπάθησε την επόμενη μέρα να επιστρέψεις στις υγιεινές σου συνήθειες. Ο -ρεαλιστικός, όπως είπαμε και πιο πάνω- στόχος είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή που θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτη και χαρούμενη.
Το λάθος που πρέπει να αποφύγεις: Να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μονίμως σε δίαιτα. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος (και σύντομος) δρόμος για την αποτυχία.

Δες ακόμα: Έχεις βαρεθεί το κλασικό γυμναστήριο; Σου έχουμε 8 τέλειες εναλλακτικές!