Πες ΝΑΙ στα παρεξηγημένα ζυμαρικά!

Ερμιόνη Σαρρή
Πες ΝΑΙ στα παρεξηγημένα ζυμαρικά!

Μάλλον ήρθε η ώρα για μία νόστιμη μακαρονάδα!

Στην Ελλάδα το κλασσικό μακαρόνι φτιάχνεται από σκληρό σιτάρι αλλά σε άλλες χώρες μπορεί να συναντήσουμε παραγωγή από άλλα είδη αλευριού.

Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά των πρωτεϊνούχων γευμάτων. Φαίνεται να διατηρούν διαχρονικά σταθερή την υψηλή θέση τους στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων καθώς θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο το οποίο δρα ως αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως είναι το φολικό οξύ ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Ένα από τα οφέλη που μας προσφέρει το τρόφιμο αυτό είναι πως παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό καθώς τα ζυμαρικά σε γενικότερο βαθμό έχουν γλυκόζη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας καύσιμο για το νευρικό σύστημα και τους μυς. Είναι σημαντική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι βοηθούν στην αργή απελευθέρωση της ενέργειας και τη διατηρούν, σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 55% με 65% των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, ειδικότερα σύνθετους υδατάνθρακες.

Επιπλέον αξίζει να τονίσουμε πως όταν τρώμε ζυμαρικά, δεν αισθανόμαστε πεινασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούν κορεσμό στο στομάχι. Η κατάσταση αυτή βοηθά στην απώλεια βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, φαίνεται ότι τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των ωοθηκών, ενώ δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

  • Ιδανικός Συνδυασμός !

Συνδύασε τα ζυμαρικά με κόκκινο κρέας ή μοσχάρι το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ενώ περιέχει και βιταμίνη C.

  • Αν αναζητάς κάτι πιο ελαφρύ….

Συνδύασε τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. Ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του προστάτη.

Ευχαριστούμε πολύ την Λευκοθέα Καβρουλάκη, Σύμβουλο ευεξίας και υγείας.

Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Μsc «Θεραπευτική Ιατρική» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.