Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε τα μυρωδικά στο ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα;

Νατάσσα Σχοινά
Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε τα μυρωδικά στο ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα;

Τα tips για το πώς να κινηθείς

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με κουζίνα που αγαπά ιδιαίτερα τα μυρωδικά φυτά. Τοποθετούνται σε μεγάλη γκάμα φαγητών, από ορεκτικά μέχρι και επιδόρπια, και δίνουν υπέροχο άρωμα στα πιάτα. Μία δυσκολία τους είναι, όμως, το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν φρέσκα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουμε να τα πετάμε «πριν την ώρα τους».

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να δώσουν τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

  • Πλύνε τα μυρωδικά που έχεις επιλέξει και, αφού στεγνώσουν, καθάρισέ τα και τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη μέσα σε σακούλες.
  • Αν μιλάμε για μαλακά μυρωδικά (κόλιανδρος, βασιλικός, μαϊντανός, άνηθος), τοποθέτησέ τα μέσα σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό και άλλαζέ το κάθε μερικές μέρες. Ο βασιλικός, όμως, καλύτερα να μην μπει στο ψυγείο αλλά να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, για να μη μαυρίσει.
  • Τα σκληρά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο) τύλιξέ τα σε υγρό χαρτί κουζίνας, κλείσε τα σε σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και τοποθέτησέ τα στο συρτάρι του ψυγείου που προορίζεται για τα λαχανικά.
  • Σε κάθε περίπτωση, κράτησέ τα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, γιατί ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή, όπως, για παράδειγμα, το καλοκαίρι, η διάρκεια ζωής τους -και δη σε φρέσκια κατάσταση- μειώνεται σημαντικά.