Πώς θα αντικαταστήσεις το αυγό, το βούτυρο και το τυρί σε κάθε συνταγή

Πατούλια Κατερίνα
Πώς θα αντικαταστήσεις το αυγό, το βούτυρο και το τυρί σε κάθε συνταγή

Μια τύπου vegan διατροφή

Πήρες απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου και την διατροφή σου. Ήδη έχεις ξεκινήσει να καταναλώνεις τροφές λιγότερο ή καθόλου επεξεργασμένες και η διαφορά φαίνεται και στο σώμα και στη διάθεση και στο έντερό σου.

Υπάρχουν βέβαια κάποια βασικά υλικά που ψάχνεις τρόπο να τα αντικαταστήσεις με άλλα μη ζωικής προέλευσης.

Κι επειδή θέλεις να πετυχαίνουν τόσο οι γλυκές όσο και οι αλμυρές συνταγές, βρήκαμε τον τρόπο να αντικαταστήσεις με επιτυχία και το βούτυρο και το αυγό και το τυρί.

ΒΟΥΤΥΡΟ

Ακόμα κι αν δεν είσαι χορ­τοφάγος, δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος για να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά και τις θερμίδες από τη διατροφή σου από το να αντικαταστήσεις το βούτυρο στα γλυκά και τα αλμυρά πιάτα σου με μερικές από αυτές τις επιλογές:

Για τα γλυκά, αντί για βού­τυρο, πρόσθεσε στο μείγμα του κέικ, των μπισκότων κ.λπ. ίση ποσότητα από: Ελαιόλαδο ή πολτό μήλου ή και πουρέ αβοκάντου ενώ καλές λύσεις είναι και η λιωμένη μπανάνα και το λάδι καρύδας.

Αν φτιάχνεις αλμυρή συνταγή δοκίμασε ελαιόλαδο, λάδι καρύδας αλλά και ζωμό λαχανικών.

ΑΥΓΑ

Στην περίπτωση του αυγού, τα πράγματα δυσκολεύουν μεν αλλά κι εδώ οι εναλλακτικές δεν λείπουν με μικρές αλχημείες.

Για παρά­δειγμα, στα γλυκά μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αντί για ένα αβγό, 1/4 του φλιτζανιού πολτό μήλου ή μία λιωμένη μπανάνα.

Μια πιο ψαγμένη εναλλακτική είναι 1 κουταλιά της σούπας τριμμένος λιναρόσπορος που θα ανακατέψεις με 3 κ.σ. ζεστό νερό μέχρι να γίνει σαν ζελέ.

Για τα αλμυρά πιάτα με αβγό, όπως ομελέτα, βάλε 1/4 του φλιτζανιού τόφου για κάθε αβγό της συνταγής.

Τέλος, όπου χρειάζεται να βάλεις μόνο ασπράδια, μπορείς να αντικαταστήσεις το καθένα με μείγμα σκόνης αγάρ αγάρ και νερό ή με 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι φυτικής προέλευσης.

Όσο για το τυρί, υπάρχουν επιλογές φυτικού τυριού που πλέον έχουν και κρεμώδη γεύση κι όχι εκείνη την λαστιχένια που είχαν τα τυριά του παρελθόντος.