5 υγιεινές διατροφές που τις υποστηρίζει και η επιστήμη!

Πατούλια Κατερίνα
5 υγιεινές διατροφές που τις υποστηρίζει και η επιστήμη!

Μπορείς να σκεφτείς να τις υιοθετήσεις

Όταν πρόκειται για τη σωστή διατροφή, το σημαντικό είναι να βρεις μία που σου ταιριάζει και να την ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα. Ακολουθούν 5 υγιεινές διατροφές και με τη βούλα της επιστήμης.

1.Διατροφή με περιορισμό στους υδατάνθρακες.
Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά, φρούτα και ξηρούς καρπούς αλλά με περιορισμό στο άμυλο, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος με υγιεινό τρόπο και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

2.Μεσογειακή διατροφή.
Αποκλείεται ως Ελληνίδα να μην την κάνεις ήδη! Φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, όσπρια και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα φαγητά εναλλάσσονται διαμορφώνοντας μία διατροφή εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

3.Διατροφή paleo ή παλαιολιθική δίαιτα.
Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές δίαιτες για απώλεια βάρους και γενική βελτίωση της υγείας. Ίσως είναι και η πιο διάσημη δίαιτα στον κόσμο. Στηρίζεται στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων όπως έκαναν και οι παλαιολιθικοί πρόγονοί μας, αν και αποκλείει εντελώς κάποιες ομάδες τροφίμων, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια.



4.Χορτοφαγική διατροφή.
Η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία, την μείωση του βάρους, την βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Φυσικά, στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών που προέρχονται αυστηρά από φυτικές πηγές και αποκλείει όλα τα ζωικής προέλευσης προϊόντα.

5.Διατροφή χωρίς γλουτένη.
Αυτή η διατροφή είναι αναγκαία για τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αν επιδιώκεις, όμως, το απόλυτα υγιεινό, καλύτερο θα είναι να εστιάσεις στις τροφές ολικής άλεσης που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη.