5+1 νούμερα που δεν χρειάζεται να στείλεις στο 13033!

5+1 νούμερα που δεν χρειάζεται να στείλεις στο 13033!

Είστε έτοιμοι να δείτε τι εννοώ;

Λόγω των ημερών, όλοι γνωρίζουμε τα νούμερα τα οποία πρέπει να στέλνουμε μέσω μηνύματος, για να μετακινηθούμε. Από αυτά εμπνεύστηκα και αποφάσισα να γράψω ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα άλλα. :-) Σε αυτό, συγκέντρωσα κάποια ακόμα νούμερα τα οποία χρειάζεται απλά να έχουμε στο μυαλό μας και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, μια και -μέσα από αυτά- μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής ο οποίος -κακά τα ψέματα- είναι το ζητούμενο αυτή την εποχή (αλλά και κάθε εποχή του χρόνου)...

Είστε έτοιμοι να δείτε τι εννοώ;

2000

Είναι το νούμερο των θερμίδων που καλό είναι να καταναλώνει μία μέση υγιής ενήλικη γυναίκα και 2500 θερμίδες το νούμερο των θερμίδων που καλό είναι να καταναλώνει ένας μέσος υγιής ενήλικας άντρας. Φυσικά, αυτό μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Γιατί όμως είναι καλό να γνωρίζετε τις 2000 θερμίδες; Γιατί είναι το νούμερο που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία προϊόντων κάτω από τον διατροφικό πίνακα και -πολύ πιθανόν- το έχετε δει και κάτω από τη διατροφική ανάλυση των συνταγών μου! 2000 λοιπόν είναι οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει ένας μέσος ενήλικας και σε αυτό βασίζονται τα ποσοστά της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΠΠΑ) των θρεπτικών συστατικών που θα δείτε στον διατροφικό πίνακα. Τι εννοώ με αυτό; Η ΠΠΑ μας δείχνει σε τι ποσοστό, ένα θρεπτικό συστατικό ανά μία μερίδα, συμβάλλει σε μια συνολική διατροφή -αυτή των 2000 θερμίδων- και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε αν η μερίδα φαγητού, που πρόκειται να καταναλώσουμε, είναι υψηλή ή χαμηλή στη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία.

Για παράδειγμα, αν τα λιπαρά σε μία μερίδα φαγητού αντιστοιχούν στο 50% της ΠΠΑ, τότε σημαίνει ότι το άτομο που καλό είναι να καταναλώσει 2000 θερμίδες ημερησίως, καταναλώνοντας αυτή τη μερίδα θα έχει ήδη καταναλώσει το μισό από αυτό που χρειάζεται σε λιπαρά ημερησίως. Όπως καταλαβαίνετε, αν αλλάζουν οι θερμίδες -λόγω των διαφορετικών αναγκών του καθενός- αλλάζουν και τα γραμμάρια των θρεπτικών συστατικών, αλλά και τα ποσοστά της ΠΠΑ. Ο πίνακας, δηλαδή, μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες που -φυσικά με τη βοήθεια κάποιου ειδικού- μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Διάβασε τη συνέχεια στο akispetretzikis.com