H δίαιτα banting υπόσχεται άμεση απώλεια λίπους- Τα βασικά tips για να την δοκιμάσεις

Τσακιρίδου Χριστίνα
H δίαιτα banting υπόσχεται άμεση απώλεια λίπους- Τα βασικά tips για να την δοκιμάσεις

Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αλκοόλ αυτή η δίαιτα δεν ενδείκνυται για εσένα.

Όλες οι γυναίκες προσπαθούμε να ακολουθούμε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής ώστε να νιώθουμε καλά με τον εαυτό και το σώμα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε προσπαθήσει να ξεφορτωθούμε μερικά περιττά κιλάκια, άλλωστε επιτυχώς ή και όχι.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφορες, εντελώς διαφορετικές δίαιτες που υπόσχονται «θαύματα». Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάζεις αυτές που είναι πιο κοντά στον δικό σου τρόπο ζωής και δεν βάζουν σε ρίσκο την υγεία σου. Μια νέα δίαιτα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τελευταία, με όσους την ακολουθούν να αναφέρουν ορατά αποτελέσματα. Ο λόγος για τη δίαιτα Banting.

Η δίαιτα 80/20 σου επιτρέπει να τρως πίτσα και να πίνεις μπύρα χάνοντας κιλά

Τι είναι η δίαιτα banting

Η δίαιτα αυτή πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον William Banting ο οποίος το 1863 δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο περιέγραφε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη διατροφή αποτελούνταν από ελάχιστους υδατάνθρακες και υψηλές σε λίπος τροφές.



Πώς λειτουργεί

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε λίπος, χαμηλά σε υδατάνθρακες και μέτρια σε πρωτεΐνη. Δεν επιτρέπεται η ζάχαρη, τα δημητριακά κανενός τύπου, τα φρούτα, ενώ επιτρέπονται σε ελάχιστες ποσότητες υδατανθρακικά σνακ (πατατάκια κλπ) και απαγορεύεται αυστηρά το αλκοόλ. Ακόμη, επιτρέπονται τα πράσινα λαχανικά, αλλά απαγορεύονται άλλα λαχανικά, όπως οι πατάτες, τα παντζάρια και τα καρότα.

Αντιθέτως, λιπαρά τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, το λάδι καρύδας, τα αυγά, καθώς επίσης και τα υψηλά σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως είναι τα πουλερικά, ο σολομός, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά, βρίσκονται κατά κόρον στην βάση της. Η λογική της βασίζεται στο γεγονός είναι ότι τρώγοντας κανείς αυτά τα «καθαρά» και ανεπεξέργαστα τρόφιμα χαμηλά σε άμυλο και υδατάνθρακες, αυξάνεται ο κορεσμός λόγω της κατανάλωσης πρωτεΐνης και της παραγωγής κετονικών σωμάτων από την οξείδωση του λίπους αντί για την χρήση της γλυκόζης από την καύση των υδατανθράκων.

3 δροσιστικά ροφήματα που θα φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Τι απαγορεύεται να τρως

  • Fast food, τσιπς, τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης, κέτσαπ
    Γλυκά, σοκολάτες, μαρμελάδα
    Κουσκούς, κριθαράκι, σίκαλη, σιμιγδάλι, σιτάρι
    Γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπυκνωμένο γάλα και παγωτό
    Αραβοσιτέλαιο, μαργαρίνη και ηλιέλαιο
    Επεξεργασμένα κρέατα-λουκάνικα και κρέατα υψηλής επεξεργασίας που έχουν υποστεί επεξεργασία με ζάχαρη
    Ποτά-ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, χυμοί και μιλκσέικ

Τι επιτρέπεται να τρως

  • Ξηροί καρποί
    Γαλακτοκομικά
    Φρούτα
    Λαχανικά
    Όσπρια
    Πράσινο τσάι και καφές

Πλεονεκτήματα
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
Απώλεια βάρους
Βελτίωση κάποιων μεταβολικών δεικτών

Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητας εμφάνισης έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών.
Αυξημένη παραγωγή αζώτου από την υψηλή παρουσία πρωτεϊνών.

Mελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να εξίσου αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, και την βελτίωση κάποιων μεταβολικών δεικτών. Η δίαιτα banting δεν αποτελεί πρόταση για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού αποκλείει αρκετές τροφές, γεγονός που την καθιστά μη ρεαλιστική.

Πηγή κεντρικής: pexels.com